Is informatie op een website altijd betrouwbaar?
Heb je wel eens dat je een website tegenkomt waar precies het soort informatie op staat dat je nodig hebt, maar dat je twijfels hebt over de betrouwbaarheid en kan ik het wel gebruiken. En Wikipedia, mag dat eigenlijk of niet? Om te kunnen beoordelen of een website betrouwbaar is of niet kun je op verschillende dingen letten.
Bron: Arinas74, Rgbstock De eerste indruk van een website
De eerste indruk van de website is wel erg belangrijk. Ben je op zoek naar objectieve feitelijke informatie, pas dan op dat de sites er niet te amateuristisch uitzien. Sites met bijvoorbeeld grote koppen, tikfouten, slechte navigatie en niet werkende hyperlinks. Kijk natuurlijk ook goed naar de maker of organisatie achter de sites. Gaat het om een onbekende of vage organisatie? Of is het een bekende organisatie met een goede naam? Als het goed is vind je al dit soort informatie op de website zelf. Het kan ook zijn dat een auteur of organisatie gesponsord wordt, ook een reden om even alert te zijn.
Inhoud van een website
Let ook op wie de site bijhoudt. Wikipedia kun je ter oriëntatie best gebruiken, maar houd in de gaten dat iedereen op deze site kan editen. Je ziet dat de autoriteit van een website, auteur of redactie van belang is en ook dat het uiterlijk meespeelt, maar je moet natuurlijk ook opletten op de inhoud.
Bron: Yuman, Rgbstock Check de feiten op een website
Kijk goed of de feiten kloppen. Het is vaak nuttig om die feiten te checken in andere bronnen. Kijk ook bijvoorbeeld naar de objectiviteit.Heeft de auteur een bepaald doel met zijn stuk, staat het vol met aannames of is het juist feitelijk goed onderbouwd. Wordt een onderwerp wel van meerdere kanten belicht? Een laatste tip is om te kijken naar de actualiteit van een website. Heb je recente informatie nodig dan is het belangrijk om te kijken naar wanneer een website voor het laatst is ge-update.
Webshops
Sinds een aantal jaren zijn is er een enorme groei in het aantal webshops. Maar hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk wel? Om dit goed te kunnen controleren als consument is er een keurmerk ontstaan voor de webshops. Sinds 2001 is de brancheorganisatie Stichting Webshop Keurmerk ontstaan en is het met meer dan 3700 internetwinkels het grootste erkende keurmerk.
In 2008 heeft Stichting Webshop Keurmerk zelfs de keurmerkentoets gehaald van het Ministerie van Economische zaken. Hierin wordt de betrouwbaarheid getest met een cijfer van 1 tot 10. Het Webshop Keurmerk kreeg een 10!