Fraude op het internet

Fraude op het internet Op het internet komen veel verschillende kwalijke praktijken voor met verschillende doelen. Een groot deel van deze kwalijke praktijken bestaat uit praktijken welke gericht zijn om persoonsgegevens te bemachtigen en deze vervolgens te kunnen misbruiken. Fraudeurs zijn in de huidige maatschappij geregeld bezig met dit soort praktijken. Vaak gaat het hierbij om het bemachtigen van identiteitsgegevens of inloggegevens bij banken of andere instanties. Een aantal van deze praktijken welke fraudeurs toepassen zijn in dit artikel weergegeven. Voorkom internet fraude en zorg ervoor dat u alert bent op het internet. Mocht u toch in aanraking komen met internetfraude, is het zeer verstandig direct aangifte te doen.

Phishing

Phishing is een van de veelvoorkomende manieren van fraude welke op het internet wordt toegepast. Bij phishing worden slachtoffers vaak via e-mail overgehaald om op een link naar een bepaalde website te klikken. Deze website zal vervolgens de persoonsgegevens welke ingevoerd worden verzamelen. Deze gegevens worden door de fraudeurs en kwaadwillende personen vervolgens misbruikt. Het gevaar van internet is dat het niet altijd geheel duidelijk is met welke partij u te maken hebt. Het kan de juiste instantie zijn, maar het kunnen ook fraudeurs zijn. Zorg er dus altijd voor dat u alert bent op het internet. Hieronder staan een aantal punten om op te letten wanneer u phishing verdenkt op het internet.

Phishing herkennen

Houd rekening met de volgende punten wanneer u verdachte e-mails krijgt in uw postvak.
 • Niet aan u persoonlijk gericht
 • Dreigen met gevolgen wanneer er geen gehoor volgt
 • Het moet snel gebeuren
 • Vaak komen er typfouten voor in het bericht
 • Het bericht is als spam gemarkeerd
 • Er wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens. Normale instanties en bedrijven zullen niet vaak om persoonsgegevens vragen welke u per e-mail moet verzenden.
 • Valse links. Controleer de links naar websites in de e-mail zorgvuldig. Vaak wordt er gebruik gemaakt van zeer kleine wijzigingen in de link ten opzichte van de originele link. Het gaat hierbij vaak om een missende letter of een extra letter.

Vervalsing

Het komt geregeld voor dat e-mails in de huisstijl van een bepaalde organisatie waarmee u vaak contact hebt in uw postvak verschijnen. Vaak gaat het hierbij om organisaties als een bank. In deze e-mails zijn links opgenomen welke naar een vervalste website herleiden. Hier wordt meestal gevraagd om bepaalde gegevens te verstrekken, vooral persoonsgegevens. Wanneer u deze gegevens verstrekt loopt u een groot risico dat deze persoonsgegevens misbruikt zullen worden door fraudeurs.

Spyware

softwareprogramma's welke verspreid worden door fraudeurs en welke op computersystemen van personen terecht komen wordt spyware genoemd. Deze softwareprogramma's leggen bepaalde handelingen van de gebruikers vast. Hierbij kan gedacht worden aan het inloggen bij een bank. De handelingen van de gebruiker worden hierbij vastgelegd en kunnen in handen komen van de fraudeurs om deze gegevens vervolgens te misbruiken.

Pharming

Websites kunnen gehackt worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank of een webwinkel. De gehackte website zal gebruikt worden om informatie van personen los te krijgen. Nietsvermoedende personen gaan naar deze gehackte website en voeren hier de persoonsgegevens in welke vervolgens in handen vallen van de fraudeurs. De fraudeurs welke nu over de gegevens beschikken kunnen deze gegevens misbruiken.

Scam

Scam is de letterlijke vertaling van "oplichterij" in het Engels. Scam is een term welke gebruikt wordt voor diverse vormen van fraude welke gericht zijn om geld van mensen te verkrijgen. Vaak wordt deze methode toegepast op de volgende manier:

Een onbekend persoon neemt contact met u op per e-mail. Hierbij wordt u gevraagd om deze persoon te helpen omdat deze persoon een bepaalde hoeveelheid geld of goederen wil vrijmaken. U wordt gevraagd een bepaald bedrag over te maken zodat deze persoon een aanbetaling kan doen om de spullen vrij te krijgen. Als beloning wordt u beloofd een deel van het geld of goederen te verkrijgen. Vaak wordt er ook gevraagd om een kopie van uw legitimatiebewijs toe te voegen, deze zal benodigd zijn om de aanbetaling te kunnen verifiëren. Echter zal u uw beloning nooit krijgen, en uw geld zal voor altijd verdwenen zijn, met tevens een groot risico op het feit dat uw identiteit later misbruikt zal worden waardoor u voor langere tijden problemen kan krijgen.

Beschermen tegen scams

 • Controleer e-mails zorgvuldig, wees altijd voorzichtig wanneer de instantie of afzender u onbekend voorkomt.
 • Reageer niet op e-mails waarin u gevraagd wordt een bepaald bedrag over te maken.
 • Reageer niet op e-mails waarin u prijzen heeft gewonnen.
 • Gebruik een spamfilter om uzelf te beschermen tegen ongewenste e-mail.
© 2013 - 2023 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetfraude: Malafide praktijken via het webInternetfraude: Malafide praktijken via het webHet internet is niet meer weg te denken uit deze tijd. Je kunt er informatie vinden over welk onderwerp je maar wil, je…
Digitaal rechercheurDigitaal rechercheurWe worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het vers…
Veilig internetbankieren, hoe doe je dat?Veilig internetbankieren, hoe doe je dat?De bankzaken regelen via internet, internetbankieren, is vandaag de dag de belangrijkste manier voor het regelen van gel…
Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude vindt veel plaats. Ook in 2020. We blijken te onvoorzichtig met onze identiteitsgegevens om te gaan en…

CycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia is het bedrijf dat panoramafoto’s kan maken die de omgeving rondom laat zien. CycloMedia wordt ondermeer inge…
Pas op met websites die producten veilenPas op met websites die producten veilenWebsites waarop producten en diensten geveild worden doen het goed. Let op, sommige veilingsites hanteren een alternatie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Verchmarco, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.digibewust.nl/onderwerpen/internetoplichting
 • https://www.spamklacht.nl/
 • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internet/vraag-en-antwoord/wat-is-internetfraude-en-waar-kan-ik-dit-melden.html
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.