Winkelen op Internet – Kerkmarkt.nl van VKB

Winkelen op Internet – Kerkmarkt.nl van VKB Er wordt meer en meer gewinkeld via internet. Zelfs kerkgebouwen wisselen via het wereld wijde web van eigenaar. Kerkelijke goederen en onroerend goed kunnen via een aan- en verkoopsite worden verhandeld. De koepelorganisatie van kerkbeheerders start een eigen kerkmarkt.nl waar gebouwen, bijbels en orgels van eigenaar kunnen wisselen. Voor orgels is de Orgelbank opgericht, waar pijporgels die om verschillende redenen een nieuwe eigenaar zoeken, aangeschaft kunnen worden.

Nieuwe bestemming voor kerkinterieurs


Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk beheer (VKB)

De VKB is de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. De vereniging is op 1 januari 2005 opgericht en is een voortzetting van de Vereniging van Kerkvoogdijen in de Nederlandse Hervormde Kerk (VVK) en het Landelijk Verband van Commissies van Beheer in de Gereformeerde Kerken in Nederland (LVCB). De VKB is een onafhankelijke organisatie die ten dienste van de kerk werkt. Lid van de VKB zijn gemeenten, die behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland:
 • protestantse gemeenten;
 • hervormde gemeenten;
 • gereformeerde kerken;
 • evangelisch-lutherse gemeenten;
 • federaties van deze gemeenten.
Bijna alle (95%) bij de Protestantse Kerk aangesloten plaatselijke gemeenten zijn ook lid van de VKB. Ook zonder lid te zijn is er gebruik te maken van de diensten van de VKB.

Kerken en Winkelen op Internet

Honderden kerkgebouwen zullen in het tweede decennium van de 21ste eeuw worden gesloten. Vele gemeenten stoten kerkgebouwen af. De gemeenten worden kleiner en de onderhoudskosten zijn voor de gemeenteleden niet meer op te brengen. Afstoten van de kerk kan dan een optie zijn, zodat het gebouw een andere functie in de gemeenschap kan krijgen. Bij het ontmantelen van een kerk komen vele mooie en vaak nog goed te gebruiken bijzondere voorwerpen door de handen. Hoe vind je daar een goede bestemming voor? Kerkmarkt.nl kan hierbij een bruikbare voorziening zijn. Voor leden van de VBK is de dienst gratis.

Voorbeeld op Ameland

In 2013 wordt de doopsgezinde kerk in Ballum verkocht aan Hotel Nobel. De Nobels maken hotelkamers in het voormalige kerkgebouw. Het is een voorbeeld van een nieuwe bestemming voor een monument dat als een molensteen om de nek van de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland zou zijn gaan hangen. De kleine gemeente heeft nog drie kerken op het eiland te onderhouden. Voor veel spullen werd een nieuwe bestemming gezocht.

Stichten

Er worden niet alleen kerken gesloten. Op diverse plekken worden er juist kerken geopend. Voor de inrichting van die kerken komt er vraag naar inventaris. De VKB brengt de aanbieder en de vrager samen op de kerkmarkt.nl vraag- en aanbodsite.

Advertentie op Kerkmarkt.nl

De VKB startte de internetsite kerkmarkt.nl – het is een onderdeel van de Kerkrentmeester website - zodat leden er goederen en kerken op kunnen aanbieden, net als diensten. Vraag en aanbod wordt via de website bij elkaar gebracht. Op kerktmarkt.nl kan niet iedereen zijn kerkelijke inventaris te koop aanbieden. Om een advertentie te kunnen plaatsen moet je lid van de VKB zijn.
De advertenties kunnen gratis geplaatst worden. Alleen aan kerken die een orgel aanbieden wordt een bedrag berekend.

Rubrieken

Waar de ene kerkrentmeester naar op zoek is, wil de andere wellicht opruimen. De goederen worden via rubrieken aangeboden:
 • Interieur en inventaris;
 • boeken en bijbels;
 • roerend religieus erfgoed;
 • vastgoed;
 • pijporgels;
 • diensten, mensen/ personeel.

Bron: VKBBron: VKB

Kerkmarkt

Kerkmarkt.nl opende begin 2013 haar website. Behalve naar rubriek is er in provincie te zoeken en kun je aangeven of je iets zoekt of juist iets aanbiedt. De website heeft een eigen domeinnaam en is via de algemene website van kerkrentmeester.nl te bereiken.

Lees verder

© 2013 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Scheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechters verenigen zich en de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is een vereniging die belangen beh…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Buckfastbij - koninginnen op het eiland AmelandBuckfastbij - koninginnen op het eiland AmelandElk jaar staan er kleurige kastjes in het weiland op Ameland. Het is het bijenbevruchtingsstation van de Buckfast bijenv…

Analoog versus digitaalAnaloog versus digitaalMet lood in je schoenen stap je op je leraar economie af. Je bent voor de zoveelste keer je katernen vergeten en ook dez…
Betrouwbaarheid DealExtremeBetrouwbaarheid DealExtremeDealExtreme is een sterk in populariteit stijgende webshop uit China. Producten zijn vaak goedkoop en worden veelal grat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kerkmarkt logo
 • Friesch Dagblad
 • Kerkmarkt.nl
 • Kerkrentmeester.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: VKB

Reageer op het artikel "Winkelen op Internet – Kerkmarkt.nl van VKB"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 22-06-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Special: Webwinkelen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!