Analoog versus digitaal
Met lood in je schoenen stap je op je leraar economie af. Je bent voor de zoveelste keer je katernen vergeten en ook deze keer zal je daar weer een flinke portie strafwerk voor moeten schrijven; met de hand uiteraard. ‘Meneer, ik ben mijn boek vergeten.’ ‘Ach, maakt niet uit joh, als je je laptop maar bij je hebt.’ Nog voordat je de tijd krijgt verdwaasd te kijken en om uitleg te vragen, ratelt de leraar alweer vrolijk verder. ‘Open allemaal het bestand Marktstelsels en maak de bijbehorende vragen. Morgen wil ik van jullie allemaal een bestandje met de antwoorden op mijn mail hebben, dus noteer dat in je telefoon. En voor ik het vergeet, neem de volgende les je USB mee: jullie krijgen een nieuw boek.’
Digitalisering is vooral de laatste tijd een veelbesproken onderwerp waarvan de praktijkuitwerking steeds meer intrede doet in onze maatschappij. Veel bedrijven, instellingen, scholen en bibliotheken zijn in de afgelopen jaren grotendeels overgestapt op de digitalisering van materialen. Toch zijn er ook nog heel wat organisaties die niet of nog niet meegaan in de digitale wereld. Voor hen wegen de voordelen blijkbaar nog niet op tegen de nadelen. Maar wat zijn nu eigenlijk die voor- en nadelen van het digitaal werken? Dit artikel, digitaal geproduceerd en analoog uitgegeven, zal een korte blik werpen op de strijd tussen de computer en de pen + het papier.
Digitalisering in het algemeen
Met digitalisering worden de veranderingen aangeduid die zich voltrekken ten gevolge van de invloed van informatie- en communicatietechnologie. Bij digitalisering worden bronnen omgezet in bestanden die voor de computer te verwerken zijn. Op die manier wordt het mogelijk om veel data online te raadplegen. Analoog werken wordt steeds meer benadrukt als ‘ouderwetse’ werk dat wordt gekenmerkt door hele stapels uit de mode geraakt papier ‘dat nu zijn langste tijd wel heeft gehad’. Dus al je (tijd)schriften, literatuurboeken, katernen en uitgereikte opdrachten behoren tot deze ouderwetse methode.
Voordelen van digitalisering
Digitalisering kent een aantal voordelen, waaronder het punt dat het ruimte- tijd- en papierbesparend is. Alle documenten krijgen netjes een plaatsje op de computer en van uitpuilende kasten is er geen sprake meer. Documenten hoeven niet in de onderste doos op de bovenste plank van de kast te worden opgegraven, maar kunnen gemakkelijk online worden geraadpleegd en het reduceren van het papierverbruik is gunstig voor het milieu. Bovenstaande drie punten leiden tot een vierde voordeel: het digitaliseren van documenten is kostenbesparend en vooral in tijden van crisis is dat een cruciaal punt. Een vijfde en laatste voordeel van digitalisering is dat de documenten een groter publiek kunnen bereiken en 24 uur per dag beschikbaar zijn. Concreet betekent dat dus nooit meer last van zeldzame boeken die net voor je neus worden uitgeleend of van opdrachten en schriften die toevallig nog het lokaal op de tweede verdieping zijn blijven liggen.
Nadelen van digitalisering
Maar vergeet vooral niet dat ieder voordeel ook zijn nadeel heeft. Digitalisering is in sommige opzichten kostenbesparend en milieuvriendelijk te noemen, maar een andere kijk op deze ontwikkeling doet die gegevens toch in het niet vallen. Want wat dacht je van alle apparatuur, zoals telefoons, computers, scanners en Ipads, die moeten worden aangeschaft om de digitale lectuur te raadplegen? Bovendien zijn de kosten van het energieverbruik van al die apparaten, extra servers en koelinstallaties ook niet gering! En milieuvriendelijk? Nou, dat valt ook hard mee. Een voorspelling van IDC (International Data Corporation) over de digitalisering wereldwijd duidt op al het elektronische afval, dat overigens maar voor 12% gerecycled kan worden, dat de omschakeling van analoog naar digitaal met zich meebrengt. De Verenigde Naties schatten dat 20 tot 50 miljoen ton apparaten elk jaar worden gedumpt en dat maakt elektronische afgedankte materialen tot de snelst groeiende soort afval. Is dat een positief toekomstbeeld?
Analoog versus digitaal
Het grootste voordeel van de digitalisering is de flexibiliteit die het met zich meebrengt: gegevens zijn altijd en overal beschikbaar. Daartegenover staat dat de aanschaf van apparatuur erg duur is en dat deze apparatuur voor veel niet-recyclebaar afval zorgt. En of jij je nu aansluit bij het team van de computernerds of bij dat van hen die nog veel waarde hechten aan pen en papier, dat moet je helemaal zelf weten. De toekomst zal leren wie de strijd zal winnen en daarmee ook wat de vulling van jouw schooltas zal zijn! Neem je je USB mee volgende les?