Geld verdienen of beroemd worden met YouTube

Geld verdienen of beroemd worden met YouTube De ondertitel van YouTube is Broadcast Yourself en dat is precies waar de website om draait. Op YouTube zet je filmpjes die je leuk vindt, waar je zelf opstaat of die je zelf gemaakt hebt en de hele wereld kan en mag deze filmpjes bekijken. In ruil hiervoor heeft YouTube het recht om de filmpjes te hergebruiken en te verkopen. YouTube wordt heel veel bekeken, niet alleen via smartphone, computer en tablet, maar tegen via de smart televisie.

De oprichters van YouTube

YouTube werd opgericht in 2005 door medewerkers van Paypal en groeide al snel uit tot een megasucces. Het eerste filmpje wat geüpload werd, ging over een bezoek aan de dierentuin door oprichter Jawed Karim. Een jaar later verkochten Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim hun hobbyprojectje voor 1,65 miljard dollar aan Google. De oprichters Chad Hurley en Steve Chen zijn nu aan het proberen om het succes van YouTube te evenaren. Zo hebben ze het internetbedrijf AVOS en de bookmarkdienst Delicious van Yahoo overgenomen om genoeg kennis in huis te halen voor hun nieuwe project. Momenteel werken ze aan Zeen, een platform waarop mensen op een eenvoudige manier hun eigen magazine kunnen maken en ook de magazines van anderen kunnen lezen.

Beroemd via YouTube

Heel veel mensen zetten filmpjes op YouTube, maar beroemd wordt maar een enkeling. Toch zijn uit YouTube een aantal succesvolle zangers en comédiennes voortgekomen. Als zangeres kennen we natuurlijk allemaal de Nederlandse Esmee Denters. Daarnaast hebben ook Mia Rose, Justin Bieber, David Cohen, Jamie Grace, Kina Gannis, Alexis Jordan, Marié Digby, Austin Mahone, de tien-jarige Maria Aragon en Kina Grannis een carrière in de muziekindustrie opgebouwd dankzij YouTube.
Succesvolle YouTube comedianten met veel abonnees zijn Ryan Higa, Shane Dawson, Natalie Tran, Ray Johnson, Pat Condell, Bobby Miller, Joe Penna, Catherine Wayne en Venetian Princess. Het YouTube account van Ryan Higa is inmiddels verwijderd vanwege schending van het copyright.

Geld verdienen met YouTube

In Nederland lukt het slechts een paar honderd mensen. Slechts een handje vol mensen in Nederland kan leven van hun YouTube-opbrengsten. Wanneer je filmpjes maar vaak genoeg bekeken worden kan je partner worden van YouTube. Er wordt dan een kort reclamefilmpje vertoond voor jouw video en de opbrengsten hiervan worden gedeeld tussen Google (eigenaar YouTube) en de maker van het filmpje. Thomas Smagge is één van deze partners die rond kan komen van zijn YouTube-opbrengsten. Een filmpje met het verhaal hierover werd door de NOS uitgezonden op 2 december 2011. Het is nog terug te vinden op internet (kijk bij bronnen).

Video uploaden

Wanneer je nieuwsgierig bent geworden en ook wel eens een YouTubefilmpje wil uploaden, kan je jezelf hiervoor op de website aanmelden. Je moet eerst een gebruikersnaam aanmaken, je video uploaden en een titel en zoektermen toevoegen. De filmpjes mogen niet groter zijn dan 20 GB. YouTube ondersteund veel verschillende formaten zoals MPEG, AVI, MOV, FLV, MP4, 3GP (het formaat van mobiele telefoons), en MKV. Sinds eind 2009 is het ook mogelijk om 3D-filmpjes te uploaden.

YouTube en auteursrecht

Je mag geen filmpjes op YouTube plaatsen waarop auteursrecht berust, zonder dat je hiervoor toestemming hebt van de auteursrechthebbende. Niet alleen verwijdert YouTube in dat geval je account, je bent ook strafbaar. Wanneer de auteursrechthebbende besluit naar de rechter te stappen, wordt je juridisch vervolgd. YouTube wordt meerdere keren per jaar aangeklaagd vanwege schending van het auteursrecht.

Verder is het verboden om pornografisch materiaal en filmpjes die aanzetten tot crimineel gedrag te uploaden naar YouTube.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
Geschiedenis van YouTubeYouTube is een website waar gratis filmpjes geupload en bekeken kunnen worden. YouTube is opgericht in begin 2005 door S…
YouTube account maken en verwijderenYouTube account maken en verwijderenYouTube is een grote website die wereldwijd bekend is. Via deze website kunnen filmpjes gedeeld worden met de rest van d…
Verdien geld met YouTube!Verdien geld met YouTube!Geld verdienen met YouTube-filmpjes is een goede manier om online geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden is AdSense…

Je eigen memes maken op 9GAGJe eigen memes maken op 9GAG9GAG is een van oorsprong Hongkongse humorwebsite die wordt gehost in de Verenigde Staten van Amerika. In 2008 startte 9…
De Sims 3 dierenleven – een kat als huisdierDe Sims 3 dierenleven – een kat als huisdierFans van de Sims 2 serie hoopten al dat deze uitbreiding van “dierenleven” ook in de Sims 3 zou komen. Met deze uitbreid…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/YouTube
  • http://www.leerwiki.nl/Youtube_beroemdheden
  • http://nos.nl/op3/video/318817-je-geld-verdienen-met-filmpjes-op-youtube.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.