Fiverr: huur een webdesigner in voor een vijfje!

Fiverr: huur een webdesigner in voor een vijfje! Fiver, dat is de Engelse term voor 'vijfje'. Maar het is ook de naam van een website waarop je bijna alle denkbare online klussen kunt plaatsen voor een vijfje in dollars, of een vaak bescheiden veelvoud ervan. Over de hele wereld zitten mensen klaar om hun kunsten met je te delen: webdesign, illustreren, vertalen of video's maken. Denk niet te snel dat de kwaliteit er wel naar zal zijn: bedenkelijk. Je zult vaak aangenaam verrast worden. Het westen mag dan in de greep zijn van inflatie en torenhoge prijsstijgingen, op het wereldwijde web is je 'gulden' nog die spreekwoordelijke daalder waard! Of zelfs meer. Hoe en wat? Lees verder. Fiverr - vergeet die laatste 'r' niet. Fiverr.com is de website waar mensen hun diensten aanbieden voor een vijfje in dollars, wat bij het schrijven van dit artikel neerkomt op ruim vier eurootjes. Wereldwijd zitten mensen klaar voor jouw opdracht, die hier een 'gig' wordt genoemd. Uiteraard zitten er mensen bij die je van grappige acts willen voorzien, zoals liedjes en performances speciaal op jouw situatie of wensen toegeschreven. Maar er is ook heel wat te kiezen als je voor een serieuze opdracht gaat. Er zijn mensen die je homepage voor je kunnen maken, illustraties voor je presentatie maken, een video naar wens kunnen verzorgen, of een audio-opname kunnen masteren. En dat voor een 'fiver'... Maar is dat dan ook wat?

Kwaliteit of geen kwaliteit, dat is de vraag

Zoals we tegenwoordig alles en iedereen beoordelen op internet, kunnen klanten van aanbieders op Fiverr.com ook de verleende diensten of de afgeleverde producten beoordelen. Wanneer je op zeker wilt spelen, kijk je dus niet alleen naar de voorbeelden die mensen eventueel hebben geplaatst van hun werk, maar ook naar hun beoordelingen. Door zo'n vaak lange staart aan op- en aanmerkingen door te nemen, weet je snel waar je staat als het gaat om ervaringen met de verkoper. Echter, als een aanbod je erg aanstaat, kun je je aan een euro of vier niet zo'n enorme buil vallen. Dan kun je overwegen om met een kleine opdracht het risico te nemen. Ook omdat de aanbieders afhankelijk zijn van goede reviews, zal de aanbieder in elk geval haar of zijn best doen om je tevreden te stellen.

Wat kan er wel of niet?

Op zich kan er van alles en nog wat worden verkregen via Fiverr.com, zij het dat de specialisatie ligt bij online dienstverlening en producten. Maar vanuit dat principe is er heel wat mogelijk. Je kunt diensten laten verrichten die je hier in Nederland letterlijk zeker tien of twintig keer zo veel zouden kosten, zoals het ontwerpen van een homepage voor je website. Echter, er is wel een systeem waarvan het 'vijfje' slechts een deel uitmaakt. Wanneer je bijvoorbeeld een heel manuscript wilt laten proeflezen van je eerste Engelstalige boek, kun je een offerte aanvragen. Dan zul je vermoedelijk te horen krijgen dat je een veelvoud aan 'fiverrs' zult moeten neerleggen. Maar zeg eerlijk, een vertaling Engels-Chinees van drieduizend woorden voor een vijfje, van iemand die de Chinees heeft gestudeerd en tal van tevreden klanten heeft... dat is toch een prachtig aanbod?

Bij wie moet je zijn?

De ervaring bij het gebruik van Fiverr leert al snel, dat je met meerdere categorieen van aanbieders te maken kunt krijgen. Wanneer je een aanbieder treft uit Amerika of noordelijk c.q. westelijk Europa, zal de dienst of het product dat ene 'vijfje' al snel overstijgen. Het Westen is immers gewend om in hogere bedragen te handelen en te denken. Daarbij vergeleken kan een vijfje in dollars voor iemand in Pakistan of Bangladesh een stuk aanlokkelijker zijn. Uiteraard zitten we dan wel met een mogelijke taalbarriere, maar ook dat risico valt redelijk te omzeilen. Voor je een bestelling doet, kun je namelijk een berichtje sturen aan de aanbieder op wie je oog is gevallen. Stel je vragen in een paar 'afleveringen' en kijk of de respons laat zien dat jij goed begrepen bent. Bovendien kun je zo merken of degene die jou de dienst zou kunnen verlenen, vlot genoeg reageert naar jouw smaak en behoefte. Je zult ook merken dat sommige mensen een bedrijf voeren en dus professioneler én meer commercieel denken, terwijl anderen een heel wat betaalbaarder kostenplaatje in gedachten kunnen houden - alleen al omdat ze de kosten van bedrijfsvoering niet hebben.

Weet wat je bestelt

Weet vooraf goed wat je bestelt. Met zomaar een illustratie bijvoorbeeld ben je er niet, wanneer je ook wilt dat deze in 3D is of andere toeters en bellen vertoont. Kijk dus vooraf goed wat de specificaties zijn die geboden worden bij een specifieke 'gig' of klus. Sluit dat helemaal aan bij je wensen? Sowieso is het handig het hele lijstje te bestellen extra's door te nemen, zelfs als je denkt dat je al weet wat je wilt. Wanneer een dienst of product bij extra wensen extra vijfjes kost, zie je in de informatie bij de betreffende aanbieder niet alleen elke aanvullende dienst maar ook de precieze hoeveelheid benodigde vijfjes genoemd. Bijvoorbeeld is dit het geval als je een foto wilt laten bewerken ter waarde van één gig of vijfje, maar deze ook graag in hoge resolutie ontvangt én in een format dat geschikt is om door jouzelf eventueel na te bewerken. Wees specifiek in je bestelling. Leg je opdracht goed uit. Wijzigingen en herbewerkingen die nodig zijn omdat jij onvolledig bent geweest in je opdrachtomschrijving kunnen je een extra 'gig' kosten.

Betaling van je 'vijfjes'

Betaling loopt altijd via Fiverr, waarbij je je creditcard gebruikt om een 'gig' te betalen. Fiverr verschijnt ook als naam op je afrekening, zodat je zicht houdt op je betalingen. Het idee is niet dat je direct de geldzaken met de verkoper regelt. Je betaalt je 'gig' vooraf.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met diensten aanbieden op FiverrTegenwoordig is het heel normaal om een inkomen op internet te verdienen. Fiverr is zon website waarmee je geld kunt ve…
Wat is mijn sterfdatum?Wat is mijn sterfdatum?Zelf je sterfdatum berekenen: online kan men dit zelf heel makkelijk doen. Je krijgt een voorspelling van wanneer, maar…
Goedkoop beleggen via LynxGoedkoop beleggen via LynxU kunt goedkoop online beleggen in 2022 via de goedkope broker Lynx, profiteer van de voordelen. Zo kunt u kiezen voor g…

Online shoppen: de risico'sOnline shoppen is makkelijk en snel maar kan u ook blindelings vertrouwen op uw verkoper? Wanneer u gaat winkelen, kan u…
Wat is 9gag? Achtergrond en cultuurWat is 9gag? Achtergrond en cultuur9gag.com is een populaire website waarop humoristische afbeeldingen in combinatie met korte stukjes tekst worden geplaat…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.