Wat is 9gag? Achtergrond en cultuur

Wat is 9gag? Achtergrond en cultuur 9gag.com is een populaire website waarop humoristische afbeeldingen in combinatie met korte stukjes tekst worden geplaatst. Deze “verhalende afbeeldingen” (ook wel memes genoemd) kunnen door iedereen worden ge-upload en worden gelezen. 9gag is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire websites, dit komt onder andere dat deze site snel veel vermaak geeft en dus makkelijk tussen het werk door bezocht kan worden.

Humor

Zoals de naam al doet vermoeden is 9gag een site voor vermaak (gag is namelijk het Engelse woord voor grap). In de loop der tijd heeft 9gag haar eigen soort grappen ontwikkeld, namelijk door het gebruik van “verhalende afbeeldingen”. Deze afbeeldingen zijn plaatjes van dagelijkse ergernissen, herkenbare situaties of soms extreme situaties, bijvoorbeeld Bad Luck Brian. Hierbij wordt steeds dezelfde foto gebruikt, met dezelfde soort grap, maar een oneindigheid variaties toegepast. Het herhalende element is in deze grap dus heel belangrijk.

Ook de verhalen van Derp en Derpina zijn ontzettend populair. Deze twee simpel getekende stripfiguurtjes spelen in korte “stripverhalen” altijd een hoofdrol. Hoewel deze verhalen altijd op dezelfde humor bevat, is het door de oneindigheid aan variatie steeds weer een nieuwe grap.

Andere soorten memes zijn:

  • Relaties naar films, zoals Lord of the Rings
  • Relaties naar series en strips, zoals Spiderman
  • Zelfgemaakte tekeningen

Opkomst

9gag heeft haar populariteit te danken aan social media zoals "Facebook" en "Twitter". De memes van 9gag werden namelijk gedeeld op deze site waardoor steeds meer mensen deze nieuwe vorm van humor leerden kennen. Steeds meer mensen gingen de memes delen of verzonnen ze zelf, waardoor de site ontzettend populair werd. Tegenwoordig is 9gag een begrip geworden in Nederland, maar ook in de rest van de wereld is deze site immens populair.

Indeling

Iedereen kan zijn meme uploaden door zich aan te melden op de site. Als je je aanmeldt kan je stemmen op andere afbeeldingen. Als een afbeelding genoeg stemmen krijgt komt deze op de “trendingpagina” terecht. Op deze pagina staan de memes die in opkomst zijn. Als je daarna nog meer stemmen krijgt wordt jouw meme op de “hotpagina” geplaatst. De hotpagina is de hoofdpagina van de website. Als je dus naar de site gaat, kom je meteen bij de meest populaire memes.

Bekende termen

Door de humor op 9gag zijn er verschillende nieuwe termen ontstaan zoals “yolo”, dafuq en “not bad”. Deze termen of kreten zijn via 9gag bekend geworden en worden dan ook veelvuldig op de site gebruikt. Dit loopt soms zelfs zo uit de hand dat de kreet “yolo” een nieuwe levensopvatting is geworden.

Verslaving

Het grote gevaar van 9gag is de verslaving. 9gag is makkelijk te bezoeken en veel mensen die 9gag bezoeken blijven onbedoeld hangen op de site. Een bezoekje van 10 minuten mondt al snel uit naar een uur tijdverdrijf. Dit gaat ten koste van kwaliteit en kwantiteit van werkstukken van scholieren of studenten, maar ook van de kwaliteit van werkend Nederland. Bovendien is dit tijdverdrijf niet bevredigend. De meesten zijn de grappen namelijk na luttele seconden alweer vergeten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mitchel110, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen memes maken op 9GAGJe eigen memes maken op 9GAG9GAG is een van oorsprong Hongkongse humorwebsite die wordt gehost in de Verenigde Staten van Amerika. In 2008 startte 9…
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…
Websites om verveling tegen te gaan!Websites om verveling tegen te gaan!Iedereen heeft wel eens een dag gehad waarop hij of zij zich verveelde achter de computer. Je bekende / vaste rijtje met…

Fiverr: huur een webdesigner in voor een vijfje!Fiverr: huur een webdesigner in voor een vijfje!Fiver, dat is de Engelse term voor 'vijfje'. Maar het is ook de naam van een website waarop je bijna alle denkbare onlin…
Kinderen en veilig internetInternet is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze samenleving. Zowel privé als professioneel wordt er veelvuldig…
Mitchel110 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.