Online communiceren met het thuisnetwerk

Online communiceren met het thuisnetwerk Wie voor zichzelf een nieuw huis ontwerpt, of ook een zojuist gekochte woning klaar wil maken voor de toekomst, zal goed na moeten denken over de elektrische bedrading en aansluitingen. De bouwsector is daar nog niet erg mee bezig, maar de wensen voor aansluitingen zullen in de toekomst alleen maar meer worden. Veel ouderen moeten langer thuis blijven, ondanks de lichamelijke problemen en beperkingen. Er moeten daarom oplossingen komen voor lastige bezigheden in huis, zoals het sluiten van de gordijnen of rolluiken, het aan- of uitdoen van de verlichting, enzovoort. Een goed thuisnetwerk zal in de toekomst, vooral voor ouderen en gehandicapten, heel belangrijk worden.

Nieuwe mogelijkheden en ideeën van het online internet

De mogelijkheden van computer en internet zijn voorlopig nog niet uitgeput. Wie voor de bouw van zijn huis geen gebrek aan geld heeft, kan uitgekiende technologische snufjes in laten bouwen, maar daarvoor moet er dan wel een goed netwerk van elektriciteit- en netwerkkabels liggen. Op die manier kunt u in elke kamer van het huis via uw laptop en notebook op internet komen en ook het terras en het tuinhuis worden daarbij dan niet vergeten.

Mogelijkheden voor in de tuin

Is er een tuinhuisje aan het einde van uw grote tuin en zit u in de zomer ook daar graag te werken, dan is ook dat geen probleem. Leg een netwerkkabel in de grond en het probleem is opgelost. Ook het terras kunt u met een netwerkkabel verzorgen. Op die manier kunt u in de lente, zomer en herfst heerlijk in uw tuin werken.

Telewerken, werken en communiceren op afstand

Vooral omdat het thuis werken nog steeds in opkomst is, moeten de voorzieningen in uw huis goed genoeg zijn om dat zonder problemen te kunnen doen. Een systeem dat via bedrading door het huis op diverse punten is aangesloten is immers nog altijd sterker dan een draadloos systeem.

Draadloos systeem heeft sneller problemen

Het draadloze systeem heeft sneller problemen met de software en heeft dan ook vaker uitval. Het is dus verstandig om bij de bouw van een nieuw huis alvast rekening te houden met de mogelijkheden in de toekomst en de bedrading alvast in te plannen.

Winkelen via internet

Het winkelen via internet heeft een grote vlucht genomen. Het is super gemakkelijk voor mensen die even in tijdnood zitten. Ook ouderen en gehandicapten die niet goed kunnen lopen maken er met plezier gebruik van. Ze kunnen hun boodschappen en bestellingen opgeven en krijgen ze dan netjes thuis gebracht. Natuurlijk moet men wel voorzichtig zijn. Bij het gewone winkelen zijn er zakkenrollers, maar ook op internet zijn veel criminelen aan het werk om consumenten hun geld afhandig te maken.

Een nadeel van het winkelen op internet

Een nadeel van het winkelen op internet is dat er steeds meer winkels in steden en dorpen hun deuren sluiten. Zij krijgen minder klandizie en vaak alleen klandizie die slechts komt kijken en passen, maar op internet koopt. Veel binnensteden hebben al een aantal lege winkelpanden en zoeken naarstig naar mogelijkheden om de binnenstad leefbaar te houden. Ook de dorpen hebben problemen met leegstand.

Cursussen volgen

Het volgen van cursussen via internet (tele-educatie) is een andere, lucratieve mogelijkheid. U hoeft er niet eens de deur voor uit. Cursussen kunnen online besteld en gevolgd worden, met of zonder hulp van een docent. Het internet wordt veel gebruikt en daardoor staat de snelheid ervan steeds onder druk.

De glasvezelkabel maakt het thuisnetwerk veel sneller

Met de aanleg van de glasvezelkabel kan ook de snelheid van het internet en telefoneren opgevoerd worden. Voorlopig zal iedereen nog regelmatig met vernieuwingen van internetmogelijkheden en apparatuur te maken krijgen. Dat heeft ook gevolgen voor het uitbreiden van het thuisnetwerk en de mogelijkheden die het daarvoor biedt.

Bewakingsapparatuur aansluiten op het thuisnetwerk

Videocamera’s, sensoren, licht- en geluidssignalen kunnen vaak nu al van binnenuit geregeld en geprogrammeerd worden. Dat is prettig, want men voelt zich vaak meer zeker in een huis dat goed beveiligd is tegen inbrekers en andere lieden met verkeerde bedoelingen.

Met domotica is meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt

Er is al een communicatiesysteem voor een huisnetwerk waar veel elektronische apparatuur in huis op aangesloten kan worden. Het werkt via sensoren. Men kan dan bijvoorbeeld vanuit een stoel, of zelfs van buitenaf, bijvoorbeeld op weg naar huis, via het mobiele internet bijvoorbeeld de rolluiken opendoen of sluiten. Ook kan men alvast het licht aandoen, de verwarming of airconditioning aan of uitzetten, het koffiezetapparaat aanzetten, de tv of geluidsinstallatie uit of aanzetten en het bewakingssysteem in de gaten houden.

Overal tv en muziek via het netwerk

Zo kan men bijvoorbeeld ook in verschillende kamers platte tv schermen hangen die op een centraal punt via een keuzemenu geactiveerd kunnen worden. Zelfs muziek kan centraal geregeld worden, zodat u overal in huis uw favoriete muziek kunt beluisteren.

Slimme mogelijkheden voor ouderen en hulpbehoevenden

Dit alles is fantastisch te gebruiken voor hulpbehoevende ouderen en voor mensen met een handicap. Voor hen zal het in de toekomst mogelijk zijn om via dit systeem langer zelfstandig te blijven wonen. Bij nieuw te bouwen woningen voor hulpbehoevende ouderen worden steeds meer oplossingen voor problemen gezocht en uitgevoerd, waardoor het leven van alle dag een stuk gemakkelijker voor hen wordt.

Het is wel duur

De systemen daarvoor zijn wel duur en wie het niet kan betalen zal er voorlopig nog niet aan toe zijn. Er zijn wel instappakketten, maar daar gaat toch een bepaald bedrag mee gepaard. Vaak kan men die systemen bedienen met een smartphone of tablet, maar veel ouderen kunnen daar nog niet zo goed mee omgaan.

Afhankelijk worden van de elektriciteit en de energie

Bijna niemand staat erbij stil, maar iedereen wordt zo wel steeds meer afhankelijk van elektriciteit en energie. Als er eens een storing is kan men in een geautomatiseerde woning bijvoorbeeld een bepaalde tijd de rolluiken niet meer optrekken, de gordijnen niet meer sluiten, het beveiligingssysteem niet meer bedienen, koken en de wasemkap gebruiken, en ga zo maar door. Het is daarom wel verstandig om eens na te denken over oplossingen daarvoor.

Het einde van de online mogelijkheden is nog niet in zicht

Nog steeds vindt men nieuwe mogelijkheden en nieuwe wegen om te gaan. De IT sector is nog lang niet klaar met het bedenken van nieuwe mogelijkheden. We laten ons verrassen, maar het is wel verstandig om bij een verbouwing of bij de nieuwbouw van een huis alvast wat vooruit te kijken en rekening te houden met wensen van uzelf, uw partner en uw kinderen.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internet thuisnetwerk via het stopcontact en lichtnetDraadloos internet via het lichtnet en het stopcontact, oftewel, maak van de stopcontacten in uw huis een draadloos thui…
5G, het supersnelle mobiele netwerk van de toekomst5G, het supersnelle mobiele netwerk van de toekomstDe telecomsector staat nooit stil en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. Slechts een aantal jaren na de…
Hoe werkt Sonos en wat is het?Hoe werkt Sonos en wat is het?Sonos is een muzieksysteem waarmee je in verschillende kamers andere nummers kunt afspelen. De Sonos-familie bestaat uit…

Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Het moderne tijdschriftHet moderne tijdschriftHeeft de uitgever zoals wij die kennen nog toekomst? Hoe ziet de moderne uitgever eruit en wat kunnen we hiervan verwach…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.