Online artikelen schrijven: Wikipedia versus InfoNu

Online artikelen schrijven: Wikipedia versus InfoNu In 2016 viert Wikipedia zijn vijftienjarig bestaan, InfoNu zijn tienjarig bestaan! Maar wat zijn nu de verschillen tussen beide? Wikipedia is een online-encyclopedie, gemaakt door vrijwilligers, Wikipedians genoemd. De site is gratis toegankelijk voor iedereen. Artikelen geplaatst op Wikipedia kunnen en mogen door iedereen aangepast en aangevuld worden. In tegenstelling tot InfoNu is Wikipedia niet gekoppeld aan advertenties van bijvoorbeeld Google AdSense maar moeten ze het hebben van donaties. Een overzichtje van de verschillen tussen beide systemen.

Het ontstaan van Wikipedia

Op 15 januari 2001 start de Engelstalige versie van Wikipedia, een gratis online-encyclopedie. De artikels worden geschreven door vrijwilligers, Wikipedians genoemd. Iedereen mag dus zijn bijdrage leveren na aanmelding. De juistheid van de artikels wordt gecontroleerd door de gebruikers, die artikelen mogen vervolledigen of verbeteren. Dit principe wordt de "wisdom of the crowd" genoemd. Over de juistheid van de informatie is soms wel eens discussie, maar over het algemeen genomen zijn de artikelen vrij accuraat te noemen. De artikelen worden ook nog eens nagekeken door een aantal moderators. De oprichters van dit geniale systeem zijn Jimmy Wales, ook wel Jimbo genoemd en Larry Sanger. Op 20 mei 2001 wordt de Nederlandstalige versie van Wikipedia gelanceerd. Vele artikelen worden in verschillende landen behandeld, zodanig dat er verschillende standpunten zijn over hetzelfde onderwerp. Hebt u een talenknobbel, dan kan u best het artikel lezen in de oorspronkelijke taal. Wikipedians hebben een afkeer van commercie: Wikipedia wordt niet betaald door advertenties, maar hangt af van de gulheid van donateurs. In 2010 lanceerde Jimmy Wales een warme oproep aan alle gebruikers en Wikipedians om een donatie te doen. Zijn fundraising kende een groot succes. Dit systeem werd sindsdien geregeld toegepast.

Online encyclopedie

De online encyclopedie Wikipedia kent een mega succes. Ze bevat in 2016 zo'n 17 miljoen trefwoorden in 270 talen. In het Engels zijn dat er 3,5 miljoen, in het Nederlands bijna 700.000. 365 miljoen lezers komen per maand langs bij Wikipedia. Bij Google staan ze heel hoog in de ranking. Zoek je iets op over een bepaald onderwerp, dan kom je heel vaak bij een artikel van Wikipedia terecht. Het is de vierde meest bezochte website ter wereld.

Typische Wikipedia-termen

Een wiki

Een wiki is een pagina over een welbepaald onderwerp.

Een lemma

Een lemma is een trefwoord.

Een Wikipedian

Een Wikipedian is geen vreemd buitenaards wezen. Het is gewoon iemand die een artikel schrijft voor Wikipedia.

Wikipedia versus InfoNu

Artikelen schrijven over een bepaald onderwerp. Dat klinkt bekend in de oren. Ook InfoNu is een site waarop mensen artikelen kunnen schrijven over allerhande onderwerpen. Toch zijn er een aantal verschillen:
  • InfoNu werkt wel met advertenties, namelijk met Google AdSense. De schrijvers krijgen een bepaald percentage telkens er op de advertenties naast één van hun artikelen wordt geklikt. Sommigen houden er een aardig zakcentje aan over. Het andere deel is voor InfoNu zelf.
  • Wikipedians heten bij InfoNu infoteurs.
  • De artikelen van Wikipedia kunnen na inlogging door iedereen aangevuld en verbeterd worden. Dit is bij InfoNu niet het geval. Er kunnen wel reacties gepost worden, maar aan het feitelijke artikel kan niets veranderd worden door iemand anders. De infoteur kan wel geregeld zijn eigen artikel updaten.
  • De artikelen van Wikipedia mogen vrij gebruikt worden door anderen. De artikelen van InfoNu zijn wettelijk beschermd tegen plagiaat, wat niet wegneemt dat er soms toch duchtig gekopieerd wordt.
  • Wikipedia bestaat in verschillende talen. InfoNu is uitsluitend Nederlandstalig.
  • Wikipedia telt zo'n 700.000 Nederlandstalige artikelen, InfoNu iets meer dan 100.000 (2016).
  • Wikipedia bestaat 15 jaar, InfoNu 10 jaar (2016).
  • InfoNu is een online bibliotheek: er zijn artikelen en foto's. Bij Wikipedia is een online encyclopedie. Er zijn verschillende onderdelen: artikelen, woordenboeken, foto's, etc.
  • Infonu is in sé geen encyclopedie, zodanig dat er ook andere onderwerpen aan bod kunnen komen dan bij Wikipedia

Andere sites waar artikelen kunnen op gepost worden

Er bestaan natuurlijk nog tal van andere sites waarop artikelen kunnen gepost worden en waar je een percentage van de winst krijgt. Toch is het soms even opletten. Zowel bij InfoNu als bij Wikipedia behoud je de auteursrechten over je tekst. Het blijft dus jouw tekst en je bent vrij hem te verkopen of uit te geven. Bij Infonu ben je eigenaar van je tekst, bij Wikipedia niet. Bij InfoNu betekent dit dat anderen niets aan jouw tekst mogen veranderen en deze ook niet vrij mogen gebruiken. Je bent baas over jouw tekst en mag hem er af halen wanneer jij dat wilt. Bij Wikipedia mag jouw tekst hergebruikt worden mits vermelding van de bron en je kan het vrijgeven van jouw materiaal niet meer herroepen. Ook op andere websites is dit vaak het geval. Jouw artikel en dus jouw werk wordt eigendom van de website. Je kan de artikelen er dus niet meer afhalen. Ook daar moet je goed over nadenken eer je begint te schrijven.

Voor alle systemen geldt evenwel dat het steeds nodig is om de gegevens te dubbelchecken. De artikelen worden geschreven door mensen en mensen maken nu eenmaal fouten. Niemand weet alles over een bepaald onderwerp. Iedereen moet al eens iets opzoeken en in de gebruikte bronnen kunnen ook fouten staan. Voel je je geroepen om mee te schrijven aan InfoNu of bij Wikipedia, dan kan je je zonder problemen aanmelden en er aan beginnen. Een onderwerp dat je interesseert of waar je veel van afweet is natuurlijk het makkelijkst en vraagt het minst opzoekwerk. Maar het kan ook heel leuk zijn om een nieuw onderwerp aan te boren en zelf heel wat te leren terwijl je opzoekingen doet en al schrijvend. Voor liefhebbers is het echt een verslavende hobby! Je bent gewaarschuwd!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijven op internet is voor iedereen. Je kunt dit in de vorm van een weblog doen, maar ve…
Geld verdienen met artikelen schrijven: de beste sitesGeld verdienen met artikelen schrijven: de beste sitesHet is mogelijk om veel geld te verdienen met het schrijven van artikelen. Jij schrijft over onderwerpen die jou interes…
Geld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyGeld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyWat is er nu leuker om geld te verdienen met je hobby? Geld verdienen met je hobby is met behulp van het internet ook mo…
Wikipedia heeft enkele sneltoetsen: snel zoekenWikipedia heeft enkele sneltoetsen: snel zoekenWikipedia is de online encyclopedie die veel wordt bekeken. De tijd van dikke encyclopedieën thuis, waar lang voor werd…

Hoe schrijf ik een duidelijke e-mail, e-mail etikettenHoe schrijf ik een duidelijke e-mail, e-mail etikettenE-mail domineert onze wereld. Zeker op werk vlak maar ook in het privé leven. Hoe zorg je nu dat je duidelijke en nette…
Sociale media begrippenlijstSociale media begrippenlijstOp sociale media sites vindt interactie plaats. Mensen komen samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • Zondag 15 mei 2011
  • Eigen ervaring op Infonu
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Auteursrechten
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-11-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.