Internet Fraude: scam email en dating

Internet Fraude: scam email en dating Die prachtige blonde Russische dame op zoek naar een lieve man om zich mee te huwen, een romantische slimme attente Amerikaanse man die alles voor je over heeft en alleen jou wil...maar dan opeens zijn er financiële problemen en willen ze geld zien... Dit zijn meestal fraudeurs "scammers"! De laatste tijd is het veel in het nieuws en zelf bij Oprah Winfrey en Dr. Phil. Het fenomeen "scammers" is op het moment in de wereld bekend als een van de grootste oplichterspraktijken.Ook op marktplaats en andere internet veilingsites zijn "scammers" actief. Met een beetje oplettendheid kunt u ze snel herkennen. In het geval van 'de liefde' is dat vaak wat moeilijker.

De scammers gaan op een tal van manieren te werk middels het internet. De allerbekenste vorm van scammen is de ''lottery scam''. Tegenwoordig wordt er ook ontzettend veel gefraudeerd op dating sites.

De persoon achter de scam

Vaak zit hier een hele criminele organisatie achter, die voor zover bekend vaak gevestigd zit in Nigeria of een ander West Afrikaans land. Zij houden zich voornamelijk bezig met het sturen van 'scam' emails maar ook met datingservices die bedoel zijn om van vrouwen/mannen geld afhandig te maken ipv de liefde van hun leven te bezorgen.
Ook in Rusland zijn er criminale organisaties bezig om onschuldige personen geld afhandig te maken door zich anders voor te doen dan wie ze eigelijk zijn..

Scam Per email

Naast Junk Mail die je ontvangt van verschillende commerciële bedrijven kan je ook ongevraagde scam mail ontvangen. Deze zijn bedoeld om jou geld afhandig te maken ook al wordt er gezegd dat je juist geld wint, verdient, of tegen een kleine service een grote vergoeding ontvangt.

Voorbeeld

Je krijgt een email uit Afrika ( of een ander derdewereldland) met als inhoud dat iemand met een grote nalatenis is overleden zonder dat er erfgenamen zijn, maar de Nigeriaanse bank staat er op dat iemand de hoeveelheid geld erft. Jij kan een speciale tussenpersoon zijn en in ruil hiervoor krijg je een percentage van het bedrag.

Als je reageert op een dergelijke email volgt er vervolgens een email met het verzoek om al je bankgegevens kenbaar te maken zodat het bedrag tijdelijk naar jouw account overgemaakt kan worden totdat de officiele formaliteiten zijn afgerond.
Als je hier verder mee in zee gaat dan kan je het verder vergeten, je hele bankrekening zal worden leeggeroofd en je zal opdraaien voor de schulden die hieruit kunnen voortvloeien.

De bekenste: Lottery scam

Er worden tienduizenden zo niet honderdduizenden emails gestuurd naar diverse email adressen met het bericht dat je een fantastische geldprijs hebt gewonnen. Het enige wat je hoeft te doen is een klein bedrag overmaken om het rekeningnummer te bevestigen. Vervolgens moet je om de grote geldprijs in ontvangst te nemen belastingen e.d af dragen voordat het geldbedrag overgemaakt kan worden. Het kan ook zijn dat je het geld mag komen afhalen in Nigeria of een ander West Afrikaans land. Vervolgens wordt je gekidnapped en je familie onder druk gezet voor 'losgeld'.

Veiling scams

Je zet een advertentie op een veilingwebsite om bijvoorbeeld je telefoon te verkopen. Er wordt een bod opgedaan, je gaat akkoord, maar de bieder woont in het buitenland en wil graag het geld per cheque overmaken. Je stuurt de telefoon pas op als je de cheque ontvangen hebt. Bij de bank krijg je bij inlevering van de cheque gewoon je geld. Maar een aantal weken later blijkt dat deze cheque niet gedekt was en je moet alles terug betalen en eventueel overige schade zelf vergoeden.

Gevolgen scam brieven

Als je er niet op reageert gebeurd er niks. Als je er in mee gaat bestaat er een grote kans dat je serieus in de problemen raakt en niet alleen financieel. Er zijn gevallen bekend dat men het 'slachtoffer; er van wist te overtuigen om naar Afrika (veelal Nigeria) te gaan en daar het bedrag persoonlijk te overhandigen. Om daarna in elkaar geslagen of zelfs vermoord te worden.

Ook wordt er verteld dat je geen visa nodig hebt om het land in te komen. Men heeft vaak contacten die er voor zorgen dat je zonder problemen door de "Immigration and Customs" geholpen wordt. (LET OP: het is een strafbaar om zonder visa in het land te verblijven!) Na overhandiging van het geldbedrag zal het feit dat je geen visa hebt tegen je gebruikt worden om je zo onder druk te zetten.

Wat doet de Nigeriaanse overheid hier tegen?

Momenteel is de Nigeriaanse overheid er mee bezig om een plan te maken om internetoplichting tegen te gaan. Het land wil af van zijn slechte reputatie echter is Nigeria een van de landen met de hoogste criminaliteit. Het is daar de normaalste zaak van de dag dat vrouwen worden verkracht, je wordt bestolen of zelfs vermoord. Dit geeft aan dat je dus beter geen zaken of uberhaupt contact moet onderhouden met mensen die zich bezig houden met dit soort praktijken!

Dating scammer 'mannen'

Hoe gaat een West Afrikaanse (Nigeriaan) scammer te werk;

De scammers doen zich voor als een buitenlandse specialist, een arts, hoge management positie etc. die werkzaam is in Nigeria. Nadat ze een romantische correspondentie met het 'slachtoffer' opgezet hebben, ze compleet 'in love' met elkaar zijn en na het ontvangen van een paar goedkope cadeautjes wordt er verteld door de scammer dat de Nigeriaanse werkgever alleen maar uitbetaald met Money Orders en het is onmogelijk om deze te incasseren in Nigereria. Deze Money Orders worden opgestuurd naar het slachtoffer en er wordt verlangd dat deze bij de bank van het slachtoffer worden ingediend zodat ze daarna het geld over kan maken naar de scammer via Western Union. Meestal wordt er ook nog gezegd, hou ook wat geld voor jezelf, je kan het ook goed gebruiken'. Dit is echter onnodig want de Money Orders zijn niet gedekt.

Het probleem is dat als je ze inleverd bij de bank dit niet direct te zien is. Na een paar weken komen ze terug als 'ongedekt: fraude' en degene die ze ingediend heeft is dan verantwoordelijk voor het terug betalen van het geld aan de bank.
Ook wordt er vaak gevraagd om geld voor zieke familieleden en downloaden ze veelal fotos van het internet (van bekende/onbekende/ modellenbureaus) van over het algemeen blanke mensen.

Meestal is een West Afrikaanse scammer te herkennen aan het volgende:

 • De foto die gebruikt wordt is heel professioneel.
 • Men zegt jonger/ ouder te zijn dan het moment waarop de foto werd genomen.
 • Meneer draagt een trouwring terwijl hij zegt dat hij single is.
 • Hij is vaak niet online in het weekend.
 • De spelling gebruikt in de conversaties is vaak onjuist.
 • Hij gebruikt gelijk 'koos' naampjes voor je
 • Hij laat geen persoonlijke informatie over zichzelf los en negeert vragen hierover. (Een reden hiervoor is: hij heeft een vreselijke jeugd gehad of iets ergs meegemaakt en daar nog steeds een trauma van...)
 • Hij zegt dat het 'lot' of God jullie samen heeft gebracht.
 • Hij stuurt vele gedichten en liefdesbrieven die vaak zo van het internet geplukt zijn.
 • Hij vraagt om je nummer maar als ie belt kan je hem nauwelijks verstaan. (praat met zakkdoek voor mond en uiteraard het West-Afrikaanse accent mag niet te duidelijk zijn.

Dating scammer 'Russische Dames'

Er zijn een tal van dating websites waar Russische vrouwen zichzelf aanbieden als huwelijkscandidaat. Deze mooie blonde dames zijn in het echt vaak scammers uit Rusland of zelfs West Afrika..

Hoe gaan ze te werk?

Het begint allemaal heel onschuldig met het schrijven van wat liefdesbrieven/emails. Na een tijdje of soms gelijk al zijn ze helemaal verliefd op je en zorgen ervoor dat jij dat ook op hun wordt. Vervolgens beginnen ze met het vragen van geld voor verschillende doeleinden. Allereerst willen ze je heel graag komen opzoeken en vragen daarvoor een vergoeding voor een vliegticket en visa. Ze willen graag Engelse les volgen om zo beter met jou te kunnen communiceren. Ze kan haar internet niet meer betalen en heeft daarvoor centjes nodig of haar moeder/oma/zus is ernstig ziek en heeft dringend medicijnen nodig.
Op het moment dat je geld naar haar opstuurt en ze dit in onvangst heeft genomen verdwijnt ze vrijwel onmiddelijk.

De man/vrouw achter de scammers

Een soortgelijke organisatie wordt veelal geleid door mannen die mensen inhuren om dating profielen op het internet te plaatsen en een correspondentie te beginnen met een 'slachtoffer'. De fotos die worden gebruikt voor de profielen zijn vaak van Russische modellen of van de gewone 'girl next door'. Een meisje wat letterlijk van de straat is geplukt en voor een klein bedrag een foto reportage van haar zelf laat maken. Ook worden er soms dames ingehuurd die voor een klein salaris al dan niet een commissie de werkzaamheden uitvoeren.

Een dergelijke scammer is te herkennen aan

 • Een professionele foto
 • Een beroep als Model
 • Ze reageren vaak uit zichzelf op een oproepje, ook al is er +20 jaar leeftijdsverschil.
 • Het niet beantwoorden van persoonlijke vragen en deze gewoon negeren (met als reden; een nare jeugd of ervaringen in het verleden) Er wordt vaak sowieso niet gereageerd op een email van jou kant, ze heeft vaak een standaard email die ze verstuurd over haar bezigheden in het dagelijks leven.
 • Zij zegt dat het 'lot' of God jullie samen heeft gebracht.
 • Ze heeft geld nodig voor Engelse les om zo beter met jou te kunnen communiceren.
 • Ze geeft een 'fake' adres op. (dit is vaak erg simpel na te gaan)
 • Als je er op staat om zelf een afspraakje met haar te maken is dit vaak in de hoofstad ipv haar woonplaats.

Wat te doen als u slachtoffer bent van bovengenoemde "scam"

Doe altijd aangifte bij de politie. Zij zijn de enige die wellicht iets voor u kunnen betekenen. U blijft echter altijd zelf verantwoordelijk voor het accepteren en indienen van ongedekte checks en of betalingen die u zelf gedaan heeft.
Ook is het verstandig mocht u een dergelijk geval meegemaakt hebben dit kenbaar te maken. Dit kan via het internet op Internetoplichting.nl
© 2008 - 2024 Monalisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo herken en voorkom je internetoplichtingZo herken en voorkom je internetoplichtingSteeds meer mensen maken het mee. Je doet een aankoop via het internet, maar ontvangt na weken wachten helemaal niets. H…
Online Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringOnline Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringInternet dating is erg populair. Er zijn tegenwoordig veel mensen die een partner zoeken via online dating. De perfecte…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…

Netwerkverbinding maken (bedraad)Netwerkverbinding maken (bedraad)Wanneer je meerdere computers in huis hebt kan het handig zijn om deze computers met elkaar te verbinden door middel van…
Chatten met online robot of een zogenaamde chatbotChatten met online robot of een zogenaamde chatbotPraten met een online robot is een leuke tijdsbesteding. Kunstmatige intelligentie wordt steeds realistischer. Er zijn b…
Bronnen en referenties
 • http://www.iht.com/articles/2004/01/23/t16_0.php
Monalisa (25 artikelen)
Laatste update: 18-07-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.