Internet of Things: enorme groeimarkt

Internet of Things: enorme groeimarkt Het internet is een netwerk waarbinnen gebruikers met elkaar kunnen communiceren en gebruik kunnen maken van aangeboden diensten. Het kan daarbij gaan om het delen van informatie, het uitwisselen van bestanden en e-mails, om zakelijke activiteiten zoals e-commerce of online-shopping. Anders is dat bij "Internet of Things", kortweg IoT. In dit revolutionaire concept communiceren 'dingen', respectievelijk slimme objecten.

Adressering van objecten via uniek internetadres

Het begrip “dingen” moet men in het kader van Internet of Things erg ruim interpreteren. Het kan betrekking hebben op:
 • mensen en dieren;
 • apparaten en machines;
 • grote en kleine producten uit een warenassortiment;
 • auto's;
 • huishoudelijke apparaten;
 • medische apparatuur;
 • computers;
 • sensoren;
 • applicaties;
 • en talloze andere objecten.

Elk afzonderlijk object van "Internet of Things" wordt eenduidig geïdentificeerd door middel van een uniek internetadres (URL). Het betrokken object kan dus via het internet worden geadresseerd en interactie plegen met aangesloten informatiesystemen.

De geschiedenis van Internet of Things

Het idee voor Internet of Things is afkomstig van ene Kevin Ashton en gaat terug naar het jaar 1999. Wat toen nog als verre toekomstmuziek in de oren klonk, is nu al realiteit geworden. De trend om alom aanwezige computerinzet te realiseren, gaat ervan uit dat elk aangesloten object een embedded processor bezit.

Aan de verwezenlijking van het Internet of Things wordt al tientallen jaren gewerkt en op sommige terreinen zijn er veelbelovende resultaten geboekt. Men kan daarbij onder meer denken aan toepassingsgebieden als:
 • telegeneeskunde: het op afstand monitoren en behandelen van patiënten;
 • gebouwenautomatisering;
 • thuisnetwerken;
 • voorraadbeheer en logistiek.

Ook in de adressering is het een en ander veranderd. Met IPv6 , internetprotocol voor het toewijzen van IP-adressen, staat een adresseringsbereik ter beschikking waarin een schier oneindig aantal IPv6-adressen kan worden geadresseerd: een aantal dat met een getal van niet minder dan 39-cijfers wordt geschreven!

Wereldwijde communicatie tussen slimme objecten

In het Internet of Things kan elk met intelligentie uitgerust object, ook wel “smart object” of Intelligent Electronic Devices (IED) genoemd, aan de communicatie deelnemen. Het maakt niet uit of men bijvoorbeeld meetwaardes van slimme meters of sensorgegevens van bewegingsmelders ophaalt. Nagenoeg elk object kan erbij betrokken worden:
 • lichtschakelaars evengoed als motorvoertuigen die door middel van car-to-car communication (C2C) of car to Infrastructure Communication (C2I) verkeersinformatie met elkaar uitwisselen;
 • patiënten die hun medische gegevens doorgeven aan een surveillancedienst;
 • of afnemers die hun orders en leveringen kunnen volgen op het Internet.
De data-opslag en verwerking van gegevens kan zowel lokaal als in op de cloud-gebaseerde infrastructuren plaatsvinden.

Beslissen zonder menselijke tussenkomst

Het "Internet of Things" biedt objecten de mogelijkheid om zelfstandig beslissingen te laten nemen zonder menselijke tussenkomst. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:
 • het regelen van de kamertemperatuur;
 • het automatisch opladen van de batterij van een elektrische auto;
 • het opsporen van een container in een haven;
 • nabestellen van producten in een voorraadbeheersysteem.

Onderhoud op afstand

Door de komst van Internet of Things rusten ook steeds meer fabrikanten hun artikelen uit met een internetverbinding om op die manier de onderhoudstoestand van hun producten te kunnen monitoren en zo de service te verhogen. Volgens internetonderneming Cisco is hierbij sprake van een immense groeimarkt: naar verwachting zullen er in de komende jaren niet minder dan 50 miljard apparaten op die manier met het internet verbonden zijn. Die kunnen dan aan de leverancier melden of ze aan een smeerbeurt toe zijn, of hun banden al dan niet op spanning zijn of dat die objecten anderszins een onderhoudsbeurt nodig hebben.

De betekenis van Internet of Things

Hoewel Internet of Things nog pas in de kinderschoenen verkeert, staat nu al vast dat het zakelijke processen zal verbeteren, kosten zal reduceren en risico’s zal minimaliseren.
© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Als je pas internet hebt wordt de startpagina waarin je browser opstart zodra je op het internet wilt surfen, bepaald do…
The internet of thingsThe internet of thingsHet menselijk gebruik van internet is redelijk verzadigd, waarschijnlijk zullen er niet veel meer mensen van het interne…
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
Zakelijke brief schrijven, van briefhoofd tot ondertekeningZakelijke brief schrijven, van briefhoofd tot ondertekeningZakelijke brieven zijn uw visitekaartje. Een goed geschreven zakelijke brief kan ertoe leiden dat de relatie met de ontv…

Een goede website: Hoe pak je dit aan?Een goede website: Hoe pak je dit aan?Voor iedere onderneming is het het heel erg belangrijk om er een goede website op na te houden. Zeker voor een startende…
Narrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting – informatievoorziening op maatNarrowcasting is een informatievoorziening waarmee een bedrijf of organisatie informatie kan tonen die op een specifieke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeferrb, Pixabay
 • Publicatie Dagblad De Limburger van 4 april 2014: "Apparaten slimmer met internet"
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.