InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Wat is en hoe vervoegen van Twitteren, Tweeten en Retweeten?

Wat is en hoe vervoegen van Twitteren, Tweeten en Retweeten?

Wat is en hoe vervoegen van Twitteren, Tweeten en Retweeten? Twitteren, Tweeten en Retweeten... wat zijn ze en kunnen deze woorden vervoegd worden? Deze woorden stammen af van de sociale mediawebsite Twitter en wijzen op een actie die een bepaalde gebruiker uitvoert op die website. Aangezien ze wijzen op een actie zijn het dus werkwoorden die niet met een hoofdletter geschreven mogen worden. Ontdek de vervoeging van twitteren, tweeten en retweeten en ook een woordje uitleg omtrent wat deze begrippen betekenen.

In dit artikel


Wat is twitteren?

Twitteren kan door bijvoorbeeld te bladeren doorheen de pagina van een 'vriend'.Twitteren kan door bijvoorbeeld te bladeren doorheen de pagina van een 'vriend'.
Twitteren is het woord dat gebruikt wordt om de bezigheden van de gebruikers van Twitter te benoemen. Twitteren wijst trouwens niet enkel op het plaatsen van berichten op Twitter. Ook het lezen van berichten en doorzoeken van de eigen volgers kan gezien worden als twitteren.

Aangezien Twitteren een bezigheid is, is het dus een werkwoord. Hoewel we het wel kunnen vervoegen, is het werkwoord niet opgenomen in het woordenboek. Er bestaan echter wel woorden van merknamen die opgenomen zijn in Van Dale. Denk maar aan 'googelen' dat verwijst naar zoeken op het internet en 'msn'en' dat verwijst naar chatten via Microsoft's MSN.

Kan ik Twitteren vervoegen?

'Twitteren' kan vervoegd worden, al is het niet meteen aan te raden om het te gebruiken in een officiële tekst aangezien het geen erkend woord is. Indien het woord toch vervoegd zou worden dient er ook op gelet te worden dat het zonder hoofdletter geschreven wordt. 'Twitteren' is namelijk een generiek woord dat niet verwijst naar het product maar naar een activiteit.

Wie zegt 'ik twitter', zegt dus niet meer dan 'ik maak gebruik van Twitter'. Twitter wijst hier op een product waarvan de schrijfwijze vanzelfsprekend niet hoeft opgenomen te zijn in het woordenboek. 'Wij hebben Twitter gebruikt' is dan weer een alternatief voor 'wij hebben getwitterd'.
OTTVTTOVTVVT
Iktwitterheb getwitterdtwitterdehad getwitterd
Jijtwitterthebt getwitterdtwitterdehad getwitterd
Hij/Zijtwitterthebt getwitterdtwitterdehad getwitterd
Wijtwitterenhebben getwitterdtwitterdenhadden getwitterd
Jullietwitterenhebben getwitterdtwitterdenhadden getwitterd
Zijtwitterenhebben getwitterdtwitterdenhadden getwitterd
OTT = onvoltooid tegenwoordige tijd, VTT = voltooid tegenwoordige tijd, OVT = onvoltooid verleden tijd, VTT = voltooid verleden tijd

Wat is tweeten?

Tweeten kan door dit tekstvak in te vullen.Tweeten kan door dit tekstvak in te vullen.
Tweeten wijst op de activiteit van een gebruiker op Twitter die een bericht plaatst. 'Tweet' is het Engelse woord voor 'kwetter', er kan dus gesteld worden dat tweeten het Engelse woord voor kwetteren is. Dat is echter niet helemaal juist aangezien het woord 'tweeten' niet of amper gebruikt wordt in de Engelse taal. In feite is het zelfs zo dat het gewoon een vernederlandst woord is, dat echter niet erkend wordt door het woordenboek.

Kan tweeten vervoegd worden?

Het woord 'tweeten' kan net als 'twitteren' vervoegd worden, al is het ook hier niet meteen aan te raden om het woord in welke vorm dan ook te gebruiken in een officiële tekst. Ook hier dient men nooit een hoofdletter te gebruik aangezien men verwijst naar de actie en niet naar het product zelf.

Wie zegt 'ik tweet' zegt dus niet meer dan 'ik plaats een bericht op Twitter', wat dan weer wel aanvaard wordt in de Nederlandse taal aangezien 'Twitter' hier gewoon wijst op een product. Een ander voorbeeld is 'wij hadden een bericht geplaatst op Twitter', wat een alternatief is voor 'wij hadden getweet'.
OTTVTTOVTVVT
Iktweetheb getweettweettehad getweet
Jijtweethebt getweettweettehad getweet
Hij/Zijtweethebt getweettweettehad getweet
Wijtweetenhebben getweettweettenhadden getweet
Jullietweetenhebben getweettweettenhadden getweet
Zijtweetenhebben getweettweettenhadden getweet
OTT = onvoltooid tegenwoordige tijd, VTT = voltooid tegenwoordige tijd, OVT = onvoltooid verleden tijd, VTT = voltooid verleden tijd

Wat is retweeten?

Retweeten kan door op deze link te klikken.Retweeten kan door op deze link te klikken.
Retweeten wijst op de activiteit van een gebruiker op Twitter die een bericht van een andere gebruiker deelt met zijn eigen volgers. Op die manier wordt het bericht van gebruiker A door gebruiker B op Twitter geplaatst waardoor gebruiker C, die een volger is van gebruiker B, het bericht kan zien terwijl hij eigenlijk geen volger is van gebruiker A.

Net als bij tweeten en twitteren geldt ook hier dat retweeten eigenlijk een vernederlandst woord is. De meeste talen gebruiken hun eigen alternatief of voegen 'retweet' toe aan een vervoegd werkwoord.

Vervoeging van retweeten

Wanneer we twitteren en tweeten kunnen vervoegen is het vanzelfsprekend dat we ook retweeten kunnen vervoegen. Net als bij de voorgaande twee woorden is het ook niet meteen aan te raden om het woord 'retweeten' te gebruiken in een officiële Nederlandse tekst.

Het alternatief voor 'retweeten' is door het product Twitter toe te voegen aan een bepaald vervoegd werkwoord. Zo kan 'ik retweet' vervangen worden door 'ik plaats een retweet op Twitter' of 'wij hebben geretweet' door 'wij hebben een retweet geplaatst op Twitter'.
OTTVTTOVTVVT
Ikretweetheb geretweetretweettehad geretweet
Jijretweethebt geretweetretweettehad geretweet
Hij/Zijretweethebt geretweetretweettehad geretweet
Wijretweetenhebben geretweetretweettenhadden geretweet
Jullieretweetenhebben geretweetretweettenhadden geretweet
Zijretweetenhebben geretweetretweettenhadden geretweet
OTT = onvoltooid tegenwoordige tijd, VTT = voltooid tegenwoordige tijd, OVT = onvoltooid verleden tijd, VTT = voltooid verleden tijd

Lees verder

© 2012 - 2019 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Twitter, twitteren en tweetenTwitter, twitteren en tweetenEén van de nieuwste vormen van social media is Twitter. Het is steeds bekender en het wordt door steeds meer mensen gebr…
Twitter taal voor dummiesTwitter taal voor dummiesMet de toename van communicatie via chat, sms en de social media, is er ook een nieuwe communicatietaal ontstaan. De bed…
Tips om goed te Twitteren: hoe het beste TwitterenTips om goed te Twitteren: hoe het beste TwitterenWie eenmaal het Twitteren heeft ontdekt, kan dit optimaliseren. Bijvoorbeeld om met Twitter meer klanten te trekken. Hie…
Wat is Twitter? Werking, voordelen en nadelenWat is Twitter? Werking, voordelen en nadelenTwitter is een service op internet die het mogelijk maakt om korte berichten te versturen. Deze vorm van microblogging o…
Twitteren via Tweetdeck: hoe kun je twitteren via TweetdeckTwitteren via Tweetdeck is een manier om bijvoorbeeld de hele dag berichten op Twitter te zetten zonder daar de hele dag…

Reageer op het artikel "Wat is en hoe vervoegen van Twitteren, Tweeten en Retweeten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Harrys
Gepubliceerd: 15-12-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Schrijf mee!