Hackers, spyware en Trojaanse paarden, wat houdt het in?
Hackers, spyware en Trojaanse paarden. Het zijn termen die helemaal verbonden zijn aan het internet. Het stelen van persoonlijke gegevens en het overnemen van een identiteit, het is aan de orde van de dag. Wat zijn spyware en trojaanse paarden nou precies en wat zijn de risico's die je loopt wanneer deze schadelijke software op je computer aanwezig is.
De gevaren
Tegenwoordig heeft een groot deel van de mensen een internet aansluiting. Er wordt steeds meer mogelijk via het internet. Enkele voorbeelden hiervan zijn het online winkelen en online bankieren waarbij persoonlijke gegevens over het internet worden gestuurd. Op vrijwel iedere computer staan persoonlijke gegevens van de gebruikers, relaties of klanten. Omdat de meeste computers dus belangrijke gegevens bevatten en aangesloten zijn op he internet zijn mensen die hiervan gebruik maken kwetsbaarder voor diefstal van identiteit dan ooit tevoren. Hackers, spyware en trojaanse paarden zijn enkele zaken waar je je tegenwoordig goed rekening mee moet houden. Wanneer uw computer niet goed is beveiligd en/of niet regelmatig gescand wordt op spyware en trojaanse paarden kan het zijn dat er misbruik gemaakt wordt van de computer door zogenaamde hackers. Wanneer deze hackers toegang krijgen tot uw computer kunnen ze gegevens vinden als bankrekeningen, creditcard rekeningen en overige belangrijke zaken.
Spyware
Spyware en trojaanse paarden kunnen gevaarlijker zijn dan de meeste mensen beseffen. Spyware en trojaanse paarden zijn schadelijke software, de zogenaamde malware. Spyware is software die is geïnstalleerd op de computer. Dit programma draait op de achtergrond van de computer zonder dat de gebruiker zich er bewust van is. Spyware monitort verschillende programma's op de computer. Het kan voor diverse dingen gebruikt worden. Zo kan het alle toetsaanslagen registreren waarmee alles wordt vastgelegd wat u op de computer intikt waarna deze informatie beschikbaar wordt voor hackers. Ook kan login informatie voor bijvoorbeeld websites of e-mail worden vastgelegd. Ook kan spyware bijhouden welke websites er bezocht worden en wat voor informatie er op het internet gezocht wordt of welke artikelen er via het internet worden gekocht.
Een meer onschuldig gebruik van spyware is het gebruik van ouders die het internetgebruik van hun kinderen hiermee in de gaten houden. Wanneer dit met verstand wordt gebruikt hoeft dit geen probleem te zijn. De meeste spyware wordt gebruikt door mensen die zoeken naar de identiteit van mensen om die te misbruiken.
Trojaanse paarden
trojaanse paarden zijn eigenlijk gelijk aan de spyware maar ze zijn verstopt in een ander programma. Denk hierbij aan het oude verhaal van Troje waarbij de Grieken als zoenoffer een groot houten paard aanboden aan de Trojanen. In de nacht, wanneer de stad sliep, vielen de Griekse soldaten die verstopt zaten in het paard de stad Troje binnen. Een modern trojaans paard kan je hier goed mee vergelijken. Een trojaans paard verstopt zich in een programma dat zich voordoet als iets onschuldigs, denk aan bijvoorbeeld een computerspel.
Een risico voor het binnenhalen van trojaanse paarden is er zeker wanneer er software van het internet wordt gedownload. In het programma dat is gedownload kan malware verstopt zitten. Door middel van deze software wordt er een geheime achterdeur gecreëerd op de computer waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot de computer en daarmee infomratie kunnen stelen.
Trojaanse paarden kunnen ook gebruikt worden voor het bespioneren van uw microfoon en webcam als deze aanwezig zijn. Het kan ook gebruikt worden om via het mailprogramma van de besmette computer spam berichten de wereld in te sturen of erger nog illegale bestanden op te slaan op de computer van iemand anders. Denk hierbij aan kinderpornografie.
Firewall, virusscanners en malware scanners
Omdat malware zich ongemerkt op de computer installeert merk je er in principe weinig van. In een aantal gevallen zal de computer langzamer worden, vastlopen of andere vreemde gedragingen vertonen. De meeste mensen maken hierbij niet de link met de aanwezigheid van malware.
De meest effectieve manier om je te beschermen tegen malware is gebruik te maken van een goede firewall. Een firewall is een programma die een barrière vormt tussen de computer en het internet. Het houdt het internet verkeer in de gaten en voorkomt op deze manier dat onbevoegde gebruikers geen contact kunnen maken met de computer. Daarnaast is het belangrijk om een goede virusscanner te installeren die scant op virussen en malware. Het is ook aan te raden om aparte programmatuur voor het scannen op spyware te installeren.
Een goede, en gratis firewall, die gebruikt kan worden is Comodo Firewall. Natuurlijk is er ruime keuze aan firewalls maar Comodo Firewall komt erg goed uit de diverse tests.
Goede virusscanners zijn er ook in ruime mate te vinden. Zowel gratis virusscanners als bijvoorbeeld Avast als betaalde virusscanners als Kaspersky, BitDefender en de op dit moment meest populaire scanner Eset NOD32.