Hoe werkt snapchat?

Hoe werkt snapchat? Soms zijn er grappige of bijzondere foto's en films, die je graag een ander wilt laten zien. Of je wilt een intiem moment delen, maar wat je niet wilt, is dat deze foto's en films vervolgens op internet belanden of dat het tegen je gebruikt wordt. Snapchat is een dienst, die in deze behoeft voorziet. Snapchat is een app, waarmee foto's en video's verzonden kunnen worden. Anders dan bij bijvoorbeeld sms of Whatsapp, is dat je met Snapchat eerst een foto of video maakt en vervolgens de ontvanger(s) selecteert. Degene, die de foto of video verstuurt, kan de tijd om te bekijken instellen tussen 1 en 10 seconden. Door deze functie moet voorkomen worden dat jouw foto’s of video’s op internet terecht komen.

Als je de verstuurde foto wilt bewaren, dan kun je een printscreen maken en deze opslaan in Mijn Verhaal. Met deze optie wordt je foto voor 24 uur bewaard en kunnen vrienden de foto onbeperkt bekijken.

Veiligheid

Nu wordt de indruk door Snapchat gewekt dat foto’s niet door de ontvanger opgeslagen kunnen worden, maar dit is onjuist. Ook met mobiele telefoons kan een printscreen gemaakt worden. Snapchat heeft in de meest recente versie, dit veiligheidsprobleem proberen op te lossen, door het verplicht te maken de shutter van de telefoon in gedrukt te houden.

Dit lijkt de oplossing, maar de app’s Snapsaver (voor Android) en Snapsave (iOS) slaan alle films en foto’s op, die Snapchat ontvangt. Ontvangers met deze app zijn dus instaat om jouw foto’s en video’s te bewaren en mogelijk te gebruiken. Behalve de genoemde voorbeelden zijn er nog meer app’s met soortgelijke functies in de stores te vinden.

Het gebruik van app's om de foto's alsnog op te slaan brengen een risico met zich mee. Veelal worden de foto's dan ook door de app op een server opgeslagen. In oktober 2014 werd een server van snapsave gehackt, waarbij 200.000 foto's in verkeerde handen kwamen.

Installeren

Zoals met de meeste app's is downloaden eenvoudig. Doorloop de onderstaande stappen en je bent in een mum van tijd klaar.

Downloaden

Om Snapchat te downloaden en te gebruiken moet je een mobiele telefoon hebben met Android of iOS (Apple). De Snapchat app is gratis te downloaden via iTunes of via Google Play.

Registratie

Eenmaal geïnstalleerd op je telefoon kun je Snapchat openen. De eerste keer zal er gevraagd worden of je een nieuwe account wilt aanmaken. Om dit te doen moet je je emailadres en een wachtwoord opgeven. Snapchat vraagt ook om je telefoonnummer en je leeftijd. Het telefoonnummer wordt gebruikt als controlemiddel. Na invullen van alle informatie wordt er een sms gestuurd naar je telefoon met een code. Door deze code in te vullen wordt Snapchat geactiveerd. De volgende stap is het verzoek van Snapchat tot toegang tot je contacten. Na toegang geven tot je contacten, wordt gelijk zichtbaar welke contacten ook Snapchat geïnstalleerd hebben.

Foto / video maken

Bij het starten van Snapchat wordt gelijk de camera geactiveerd. Door op de ronde knop te drukken wordt een foto gemaakt en houd je de knop langer in dan wordt een film gemaakt. Als je niet tevreden bent over de foto, dan druk je op het kruisje in de linkerbovenhoek en begin je opnieuw. Als je klaar bent met de foto, druk dan op het pijl-icoontje in de rechteronderhoek, maar je kan de foto eventueel ook nog bewerken.

Bewerken

Je kunt de foto gelijk versturen, maar je kunt deze eventueel ook nog bewerken. Het bewerken kan bestaan uit het toevoegen van tekst, maar je kunt ook tekenen op de foto:

  • Druk op het potloodje en je kunt tekenen op de foto of video.
  • Tik je met je vinger op de foto of video dan kun je één tekstregel toevoegen.
  • Om in te stellen hoe lang iemand de foto mag bekijken, druk je op het rondje in de linkeronderhoek. Standaard is deze ingesteld op 1 seconde, maar je kan dit verruimen tot maximaal 10 seconden.

Visuele filters

Behalve de foto te bewerken door te tekenen, kun je ook de foto als zwart-wit, sepia of als negatief versturen. Om zo’n foto te maken, moet je van tevoren het visuele filter activeren. Dit kan door in het hoofdscherm te tikken op het vierkant in de linkeronderhoek en vervolgens op het tandwiel(icoon voor instellingen) in de rechterbovenhoek. Via beheren kun je de visuele filters aanzetten, waarna je teruggaat naar het hoofdscherm. Maak de foto en selecteer vervolgens welke foto (zwart-wit, sepia of negatief) je wilt versturen.

Versturen

Zodra het pijlicoontje ingedrukt is, komt je lijst met contactpersonen in beeld. Kies de ontvanger en tik weer op het pijlicoontje. Tussen je contactpersonen staat ook Mijn Verhaal. Door hiervoor te kiezen kunnen je contacten de foto een volle dag onbeperkt zien.

Via het hoofdmenu kun je naar het overzicht van verstuurde en ontvangen foto’s. Als je dit doet, dan kun je zien welke foto’s bezorgd zijn en of ze gezien zijn of niet.

Chatten

In mei 2014 introduceerde Snapchat de mogelijkheid tot chatten. In tegenstelling tot de naam, kon tot dat moment alleen berichten verstuurd worden.
Chatten is eenvoudig. Kies in de contactpersonenlijst, het gewenste contact door je vinger van links naar rechts over de naam te bewegen. De chatfunctie zal gestart worden en berichten kunnen verstuurd worden. Links onderin, is het camera icoontje door hier op te tikken, zal de camera geactiveerd worden. Als de opnameknop aangeraakt blijft zal er een video gemaakt worden en kan de er met de ander gevideochat worden.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat wordt veel gebruikt binnen Nederland. Maar wat is Snapchat nu eigenlijk? Snapchat is een applicatie die op zowe…
Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatInstagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatDoor middel van diverse applicaties kan je met je mobiele apparaten in contact blijven met je sociale netwerk. Zo is het…
nieuws uitgelichtThe Snappening, vervolg Fappening?In september 2014 was er al een hoop gedoe over iCloud hack genaamd 'The Fappening' waarbij privéfoto's van honderden be…
Snapchat account gehackt? Zo kom je erachternieuws uitgelichtSnapchat account gehackt? Zo kom je erachterEind december 2013 maakte Snapchat bekend dat circa 4.6 miljoen Snapchat accounts gehackt zijn. Op Nieuwjaarsdag werd de…

Gratis bellen via het internet: 4 alternatieven voor SkypeGratis bellen via het internet: 4 alternatieven voor SkypeSkype is de populairste software waarmee je gratis kan chatten en telefoneren. Het programma werkt op alle Windows, Mac…
Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Iedereen heeft weleens van Photoshop gehoord. Fotografen gebruiken het vaak, maar ook mensen in de grafische industrie.…
Bronnen en referenties
  • http://www.chatapps.nl/snapchat/snapchat/
  • http://tweakers.net/nieuws/95722/snapchat-voegt-videobellen-toe-aan-app.html
Reacties

Mhaverk, 08-02-2017
Mijn account is "misbruikt" geweest door anderen. Is het mogelijk om in mijn mobiel na te gaan wanneer ik uitgelogd ben geweest doordat anderen inlogden? En is er een tijdlijn te zien van in- en uitlogmomenten? En kan Snapchat zien vanaf welke browser/mobiel ik actief ben geweest? Alvast heel veel dank voor jullie info. Reactie infoteur, 13-02-2017
Normaal laat Snapchat een melding zien dat iemand anders vanaf een ander apparaat / IP-adres ingelogd heeft op jouw account. Waarschijnlijk heb je deze site al gevonden:
https://support.snapchat.com/nl-NL/a/hacked-howto

Het beleid van Snapchat is om informatie te wissen voor Snapchat-gebruikers. Snapchat zal de gewenste informatie vast hebben, maar die krijg je niet zo maar. Je kunt contact zoeken met hun "Safety Center" om te vragen wat hiervoor nodig is. Mogelijk zul je dan ook aangifte moeten doen bij de politie.

Sterkte!

Janne, 04-12-2015
Van welke leeftijd mag je op snapchat?
ik ben nu 11, bijna 12 mag ik er al op? Reactie infoteur, 14-12-2015
Nee, je mag pas vanaf 13 jaar op snapchat. Er is wel een speciale Snapkidz voor de jongere gebruikers. Het nadeel van Snapkidz is dat je de foto's niet kunt versturen.

Roboh (28 artikelen)
Laatste update: 12-10-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.