Externe opslagmedia
Er bestaan verschillende oplossingen en standaarden voor het opslagen van bestanden buiten de computer. De ene heeft al wat meer opslagruimte, de andere is dan weer gebruiksvriendelijker. In dit artikel bespreken we in het kort, de soorten opslagmedia die er bestaan.
Verschillende opslagtechnieken
Het opslaan van bestanden en data gebeurt op drie verschillende manieren:
- data worden magnetisch opgeslagen (harde schijven)
- via de optische techniek (cd's, dvd's, blu-ray's)
- via de statische techniek (geheugenkaarten en usb-sticks)
Het opslaan van data via de magnetische methode is vrijwel de goedkoopste techniek per GB. Harde schijven zijn dan ook vrij populair en worden zowel intern als extern gebruikt. Ze hebben dan ook de meest beschikbare hoeveelheid opslagruimte.
Cd's, dvd's en blu-ray's zijn eveneens goedkoop maar zijn zeer gevoelig aan krassen en temperatuursverschillen waardoor ze minder betrouwbaar worden.
De geheugenkaarten en de usb-sticks zijn daarentegen wel schokbestendig omdat er geen mechanische delen aan vast hangen. Deze zijn nog vrij duur maar worden ook steeds goedkoper.
De usb en eSATA connector
Bijna alle apparatuur beschikt over een usb-aansluiting. Toch, indien datatransfer snel dient te gebeuren, is het beter om over een eSATA aansluiting te beschikken. Spijtig genoeg beschikken niet alle computers over deze aansluiting en de pc dient eerst te worden uitgeschakeld vooraleer men de externe harde schijf kan aansluiten.
Harde schijven
De harde schijven kunnen in principe onderverdeeld worden in de
desktop-hardeschijf (3,5 inch) en de
notebook-hardeschijf (2,5 inch). Er kan wel duidelijk gesproken worden over een prijsverschil tussen de twee opslagmedia. Voor 1 TB betaal je voor de desktopschijf slecht een 80 euro terwijl je voor de notebookschijf al snel 185 euro betaald. Dit komt deels doordat de desktop-hardeschijf een voeding nodig hebben om degelijk te kunnen werken. Ook zijn ze veel gevoeliger aan schokken, kunnen ze lawaai maken en zijn ze groter. Een notebookschijf daarentegen heeft geen extra stroom nodig en is veel compacter en schokbestendiger.
TIP 1: Voor snelle datatransfer kiest men voor een eSATA aansluiting in plaats van usb-aansluiting.
SSD
Nog niet zo bekend, is het nieuwe opslagmedium SSD of Solid State Drive. Deze zal mogelijk na verloop van tijd, de harde schijven die werken via de magnetische methode, vervangen. De SSD werkt via het principe van de flash-kaarten. Toch, deze opslagtechniek is nog veel te duur. Men betaalt voor 1 GB ongeveer 3,50 euro.
NAS
Ook een eenvoudige manier om gegevens en bestanden op te slaan, is via een "netwerk" harde schijf of NAS. Het netwerk is al dan niet draadloos. Het gebruik van NAS is interessant indien u films, muziek en documenten wil opslaan en delen met andere.
De geheugenkaarten
Er zijn verschillende geheugenkaarten op de markt:
- CompactFlash van IBM (CF)
- MultMediaCard (MMC)
- xD-Picture Card (Fujifilm en Olympus)(XD)
- Memory Stick van Sony (MD)
- SmartMedia van Fujifilm(SM)
- Secure Digital (SD)
- SD High Capacity (SDHC)
Deze kaarten vindt men terug in PSP, PS3, fotocamera's en in camera's van Fujifilm en Olympus. De meest gebruikte geheugenkaart is op dit moment de SD-kaart. Deze vindt men terug in verschillende afmetingen. Ook de prijs kwa prestatieverhouding is zeer aantrekkelijk. Zo vindt men reeds kaarten van 32 GB en hoger (SDXC).
TIP 2: Kies TrueCrypt voor het beveiligen van externe data.
Alternatieve opslagruimte
Ook uw GSM, iPod en mp3-speler kan u gebruiken als externe opslagplaats voor bestanden. Meestal zijn ze in het bezit van een interne en externe opslagruimte (SD-kaartje).
TIP 3: Gebruik de Matroesjka-adapterset indien u met verschillende geheugenkaarten werkt.
Online data opslag
Men dient niet altijd te werken via schijven of geheugenkaarten. Men kan bestanden ook online bewaren. Goede sites die online opslagruimte aanbieden zijn:
- Dropbox (www.dropbox.com)
- SkyDrive (http://skydrive.live.com)
USB Wireless en USB 3.0
Deze varianten van USB waarvan USB 2.0 de voorloper is, zijn nog maar weinig verkrijgbaar in de winkels en zijn daarenboven nog zeer duur. Wacht tot de nieuwe computers uitgerust zijn met USB 3.0. vooraleer u USB 3.0 apparatuur aanschaft.
Wat kiezen
De vraag is natuurlijk, waarvoor ga je de opslagruimte gebruiken. De onderstaande tabel geeft weer welk opslagruimte het best bij u past.
grote hoeveelheden data, back-ups, weinig gebruik | externe harde schijf (3,5 inch) |
films, muziek, grote bestanden, regelmatig gebruik | exerne harde schijf (2,5 inch) |
enkele GB | USB-stick |
simpele, enkelvoudige documenten | online storage |
beperkte hoeveelheid muziek, foto's | geheugenkaart, GSM, mp3-speler |
delen van bestanden met andere | netwerk NAS, online storage |