Buitenlandse webwinkels: Goedkoop en handig of oppassen?
Het aantal aankopen via internet neemt almaar toe. Ook de mogelijkheden om in het buitenland iets te bestellen worden steeds vaker benut. In de praktijk is dat vaak niet veel moeilijker dan iets bij een Nederlandse internetwinkel te kopen. Daarnaast zijn de prijzen vaak lager en het aanbod groter. Is het allemaal zo ideaal als het klinkt, of zit er misschien toch een addertje onder het gras?
Bestellen in het buitenland is vaak aantrekkelijk, omdat de prijzen in veel landen een stuk lager zijn. En wie wil nu niet een leuk bedrag besparen door simpelweg hetzelfde product verder weg te laten komen. Een andere reden kan zijn, dat je iets wilt hebben, dat niet in Nederland te krijgen is. Ook in die gevallen loont het vaak om je heil ergens over de grens te zoeken.
Online buiten Nederland bestellen is eenvoudig
Daarbij is het nog nooit zo eenvoudig geweest om iets te bestellen buiten Nederland als vandaag de dag. Het aantal webshops is groot en dagelijks verschijnen er nieuwe bij. Engelstalige beschrijvingen vormen voor de meeste mensen in Nederland geen grote barrière meer. Daarnaast staan er meestal foto's van de producten in de webwinkels. Zo weet je precies weet waar het om gaat. En in veel gevallen weet je al precies wat je zoekt en is het echt alleen een kwestie van iets in je winkelwagentje gooien en afrekenen.
Betalen bij buitenlandse webwinkels
Het betalen is tegenwoordig ook erg eenvoudig. Veel internationale webwinkels accepteren creditcards en PayPal. En nu het mogelijk is, om een PayPal account te koppelen aan een gewone betaalrekening (een creditcard is niet langer vereist), is deze vorm van betalen wel heel erg eenvoudig en doeltreffend geworden. Wanneer je iets koopt en betaalt met PayPal, worden er geen extra kosten in rekening gebracht. De verkoper betaalt wel een klein bedrag aan PayPal, maar dat zit normaal gesproken bij de prijs inbegrepen. In enkele gevallen worden er extra kosten in rekening gebracht, wanneer je PayPal als betaaloptie kiest.
Toch een vervelende verrassing?
Toch hoor je wel eens verhalen van mensen met teleurstellende ervaringen. Ze moesten dan een aanzienlijk bedrag betalen voordat ze hun pakketje konden ontvangen. Anderen hebben nog nooit een probleem ervaren. Of er wordt gezegd het pakketje als cadeau te laten markeren, zodat er van extra kosten geen sprake zal zijn. De kosten waar het om gaat bestaan uit
invoerrechten, BTW en overige gemaakte kosten. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen. Het kan zomaar gaan om een bedrag dat 50% is van de prijs die je origineel dacht te betalen voor het product van je keuze.
Handige tips om geen kosten te hoeven betalen?
De kosten die je moet betalen is op basis van de waarde van het pakket. Sommige mensen adviseren daarom dat de versturende partij een lagere waarde op het pakket zet, dan er daadwerkelijk in zit. Die waarde moet dan lager zijn dan €22 om alle heffingen te ontlopen. Dat lijkt op zichzelf een slim idee, maar is echter wel strafbaar. De meeste bedrijven zullen hier niet aan mee willen werken. Daarnaast loop je zelf ook extra risico, omdat de waarde overeen moet komen met de verzekerde waarde. Het pakket is dan dus mogelijk zwaar onderverzekerd
Markeer de verzending als een geschenk?
Hetzelfde geldt ook voor het markeren van een verzending als geschenk. Ook daarvoor geldt dat dat niet mag en de kans dus groot is dat ze tegen de lamp zullen lopen wanneer ze dit regelmatig doen. Bedenk ook dat jij misschien maar een enkele keer iets uit het buitenland besteld, maar dat een webwinkel natuurlijk veel vaker naar andere landen versturen. Ze zullen dat risico dus meestal niet willen nemen. Ook dit kan ze op een fikse boete komen te staan.
Toch extra moeten betalen?
Overigens is het aanmerken als iets anders dan dat het is, sowieso geen garantie dat je geen extra kosten hoeft af te dragen. De douane voert namelijk ook steekproeven uit. Daarnaast worden verdachte pakketjes onderzocht. Dat kan zijn doordat de aangegeven waarde niet overeen lijkt te komen met de daadwerkelijke inhoud. Bijvoorbeeld door de grootte, gewicht, verzekeringswaarde of afzender.
Ook het gescheiden laten verzenden van meerdere pakketjes door eenzelfde verkoper, is niet altijd een goed idee. Als de pakketjes tegelijkertijd bij de douane gecontroleerd worden, kan het gebeuren dat ze als een enkele zending worden beschouwd. De waarde wordt dan opgeteld, zodat je voor het totaal dan weer belasting moet afdragen.
Ook een Europees magazijn?
Tot slot willen we je nog een laatste tip meegeven. Sommige grote internationaal opererende webwinkels, hebben magazijnen in meerdere werelddelen. Amazon.com is zo'n voorbeeld. Koop je een product dat aanwezig is in het Europese magazijn, dan wordt dat dus vanuit de Europese Unie naar je verstuurd. Je bent dan zeker dat je niet voor extra onverwachte kosten komt te staan. Daarbij zal het verzenden natuurlijk ook een stuk sneller gaan. Bestaat deze mogelijkheid, dan wordt dat vaak aangegeven op de site in kwestie. Mogelijk moet je dan eerst wel aangeven, waar je woont.
Lees verder