Wat zijn emoticons in online correspondentie?

Wat zijn emoticons in online correspondentie? Bij online correspondentie zoals chats en e-mailberichten worden vaak emoticons gebruikt. Emoticons zijn gebaseerd op smileys en worden hoofdzakelijk gebruikt als een creatieve manier om kale teksten te verduidelijken of te voorzien van een eventuele emotie. Omdat teksten sturen naar anderen via een computer of ander apparaat nog onpersoonlijker is dan een telefoongesprek, kunnen emoticons de teksten enigszins menselijker maken. Offline kun je ook emoticons tegenkomen. Sommige mensen tekenen ze namelijk wel eens voor de grap op brieven en kaarten. Ook zijn er allerlei stickervellen verkrijgbaar met verschillende emoticons erop.

Artikelindeling


Wat zijn emoticons en hoe zien ze eruit?

Een oorspronkelijke emoticon is opgebouwd uit letters, cijfers en/of leestekens. Als de letters, cijfers en leestekens in een bepaalde volgorde zijn getypt dan ziet het eruit als een gezichtje met een bepaalde emotie. Omdat er allerlei volgordes mogelijk zijn, is er veel ruimte voor creativiteit. Emoticons maken is vergelijkbaar met trucjes op een rekenmachine waarbij ingetoetste cijfers er op de kop uitzien als woorden. Mede door de komst van chatprogramma's als MSN en sociale media werden getypte emoticons automatisch omgezet naar kleine afbeeldingen van smileys. Tegenwoordig zijn emoticons niet alleen afbeeldingen van kleine smileys maar ook kleine afbeeldingen van bepaalde voorwerpen en symbolen.

Door :-( te typen kan de bovenstaande afbeelding gegenereerd worden. / Bron: Elyaqim, Flickr (CC BY-SA-2.0)Door :-( te typen kan de bovenstaande afbeelding gegenereerd worden. / Bron: Elyaqim, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Waar kom je emoticons zoal tegen?
Tegenwoordig zijn emoticons zowel on- als offline vanzelfsprekend bij communicatie in tekstvorm. Je zult ze treffen op internet fora, sociale media en in chatdialogen. Ook mobiele telefoons erkennen emoticons waardoor ze in sms'jes en andere tekstcommunicatie-diensten als smileys worden weergegeven. Soms tekenen mensen ook wel eens emoticons ter versiering op brieven en kaarten.

Het eerste gebruik van emoticons

Het allereerste gebruik van emoticons is een onderwerp van speculatie. In 1635 zou een Slowaakse notaris ze al gebruikt hebben als indicator om de financiële status van zijn stad weer te geven. In 1862 stond in de krant 'The New York Times' een stuk uit een speech van Abraham Lincoln, de toenmalige president van de Verenigde Staten. In een deel van de tekst was een knipogende emoticon te zien. Het is echter onbekend of dit met opzet was gedaan of dat het een typefout is geweest. In 1936 deed een zekere Alan Gregg het voorstel om een combinatie van leestekens te gebruiken als manier om uitdrukkingen in tekst weer te geven. Zijn voorgestelde combinaties waren: (-) voor een lach, (--) voor hartelijk gelach, (#) voor een frons en (*) voor een knipoog.

De uitvinding van grappig en niet grappig in leestekenvorm

Het gebruik van :-) voor grappig en :-( voor niet grappig werd voor het eerst vastgelegd op 19 september 1982. Scott Fahlman stelde dit voor op het 'bulletin board system' (een voorloper van het Internet) van de Carnegie Mellon University. Er werd gedacht dat het oorspronkelijke voorstel verloren was gegaan, maar in 2002 werd het teruggevonden op oude backup-tapes.

Eindeloze mogelijkheden door creatieve volgordes

Doordat er veel volgordes van letters, cijfers en leestekens mogelijk zijn, is er veel ruimte voor creativiteit. Op het Internet zijn er dan ook veel websites te vinden waarop lijsten met allerlei voorbeelden van emoticons staan. De onderstaande lijst is slechts een greep uit eindeloze mogelijkheden:

EmoticonDe betekenis
(y):-pDonald Trump
:-)Een glimlach (vaak in een blije of trotse context)
(-:Een linkshandige glimlach
:-(Ik ben droevig
:-CIk ben boos
:-<Ik ben gekwetst
;-)Een knipoog (vaak in een geruststellende of flirtende context)
:-IIk ben onverschillig (het kan me niets schelen)
:->Een sarcastische opmerking
>:->Een duivelse opmerking
:-7Een spottende opmerking
:'(Ik ben verdrietig (of ik huil)
:'-)Ik heb tranen van het lachen (of huilen van geluk)
:-DDit is leuk (of grappig)
I=)Ik ben moe maar tevreden
:-#Je geheim is veilig bij mij
:-&Ik ben sprakeloos (wat een onzin)
:-JDit is ironisch
%-)Ik zit te lang naar een beeldscherm te staren
B-)Ik ben stoer
:*)Ik ben dronken
#-(Ik heb een kater
8-)Ik heb een zonnebril
:-~(Ik ben snotterig (verkouden)
:-PIk steek mijn tong uit
:-)~Ik begin ervan te kwijlen
:-)OIk gil
lIIk slaap
I^oIk ben aan het snurken
:-/Stomverbaasd
:CEen pruillip
:-@Schreeuwen
:-!Fluisteren
:-QIk rook
:-?Ik rook een pijp
:-})Ik heb een snor
=I:-)Ik heb een hoge hoed op
*<:-)Sinterklaas
+-(:-)De paus
5:-)Elvis
7:^] Ronald Reagan
&;^}Bill Clinton
C\:-=Charlie Chaplin
D:-)Een honkbalspeler
:-[Een vampier
:-EEen vampier met een extra tand
<:-IEen domkop
:8)Een varken
3:-oEen koe
:=8Een baviaan
0-)Een cycloop
[ ] Een knuffel
:*Een kus
© 2017 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emoticons of SmileysEmoticons of SmileysIedereen kent ze wel, de kleine lachende gezichtjes die veel worden gebruikt in onder andere msn gesprekken, in sms'jes…
Welke emoticons en smileys kun je gebruiken op Facebook?Welke emoticons en smileys kun je gebruiken op Facebook?Hartjes, zonnetjes, of een 'thumbs up'. Welke smileys heb je eigenlijk en welke kun je gebruiken op Facebook? En zijn er…
Emoji, emoticon of ideogram - karakter met emotieEmoji, emoticon of ideogram - karakter met emotieEmoji zijn kleine afbeeldingen van een karakter of emotie. Ook zijn er emoji’s van een speciaal object, gebouw, voertuig…
Etiquette bij het e-mailen: gepast en correct e-mailenEtiquette bij het e-mailen: gepast en correct e-mailenE-mailen is sinds enkele jaren de manier bij uitstek om vlot en eenvoudig te communiceren. Zowel in de persoonlijke sfee…

Tips voor een mooie en professionele Instagram feedTips voor een mooie en professionele Instagram feedInmiddels kent bijna iedereen het wel: de app Instagram. Instagram is een app die gratis te downloaden is op bijna elke…
Je internetabonnement ontbinden in 5 stappenJe internetabonnement ontbinden in 5 stappenAls je contract nog niet is afgelopen en je bent ontevreden over je internetabonnement, dan zit je er niet per se aan va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Emoticon
  • http://www.netlingo.com/smileys.php
  • De modem vraagbaak: Crawford S. Vraagbaak De modem, 1995 1ste druk p. 230 t/m 232
  • Afbeelding bron 1: Elyaqim, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.