Tips voor een mooie en professionele Instagram feed

Tips voor een mooie en professionele Instagram feed Inmiddels kent bijna iedereen het wel: de app Instagram. Instagram is een app die gratis te downloaden is op bijna elke smartphone (iOS, Android, Microsoft) en een van de populairste social media in 2017. Instagram kun je gebruiken voor veel verschillende doeleinden: de app wordt onder andere door bedrijven gebruikt voor reclame, er worden grappige foto's en filmpjes gedeeld en je kunt er tutorials op vinden. Ook is Instagram voor veel mensen een leuke manier op foto's en filmpjes te delen met hun vrienden en andere familieleden. Rechtsonder in de app kun je klikken op een rondje met daarin je profielfoto (als je die ingesteld hebt); je ziet dan je profiel. Het totaalbeeld van de foto's of filmpjes die dan te zien zijn heet een feed. Met een mooie en professioneel uitziende feed maak je een snel een goede en verzorgde indruk. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

Stappenplan: een mooie feed op Instagram

Door dit stappenplan te volgen, kun je een mooie feed krijgen.

Stap 1: Bedenk waarvoor je Instagram wilt gebruiken

Voordat je echt begint, is het belangrijk om te bedenken of op te schrijven waarvoor je Instagram wilt gebruiken. Dit helpt namelijk bij het inrichten van je feed. Bedenk het antwoord op de volgende vragen:
 • Waarvoor wil ik Instagram gaan gebruiken?
 • Wil ik een privé-account (alleen mensen die je volgen kunnen je foto's en/of filmpjes zien, je kan moet mensen eerst toestemming geven om je te volgen) of een openbaar account (iedereen kan je foto's en/of filmpjes zien en je volgen)?
 • Waarom zouden mensen mijn feed moeten bekijken?
 • Welke uitstraling en/of sfeer wil ik dat mijn feed heeft?

Stap 2: Bedenk wat voor foto's en/of filmpjes je wilt gaan plaatsen op Instagram

Belangrijk voor een mooie feed is dat je feed een geheel is. Daarom is het aan te raden om alleen foto's en/of filmpjes te posten binnen een of meerdere onderwerpen. Veel voorkomende onderwerpen zijn:
 • Eten & drinken
 • Inrichting
 • Mode
 • Make-up
 • Do it yourself (DIY)
 • Lifestyle
 • Fitness

Je kunt natuurlijk af en toe ook een persoonlijke foto en/of een persoonlijk filmpje plaatsen. Denk hierbij aan selfies, vakantiefoto's of iets anders leuks. Dit is vooral leuk als je Instagram wilt gebruiken om leuke foto's en/of filmpjes te delen met vrienden en familieleden. Als bedrijf is dit minder aan te raden, omdat vakantiefoto's tussen reclame niet zo professioneel staat. Wil je toch graag vakantiefoto's posten? Dan is het aan te raden een extra privé-account aan te maken voor persoonlijkere foto's en/of filmpjes.

Stap 3: Bedenk hoe je foto's en/of foto's wilt bewerken

Je kan foto's op verschillende manieren bewerken. Dit kan bijvoorbeeld door:
 • Filters te gebruiken
 • De foto bij te snijden, te vergroten of te verkleinen
 • Stickers toe te voegen
 • Een rand toe te voegen
 • De belichting of het contrast aan te passen
 • Tilt Shift te gebruiken

Door op de middelste knop (onderaan, in een rijtje van vijf knoppen) te klikken, kun je een foto of filmpje uploaden. Selecteer dan je foto of filmpje en klik op "volgende". Dan kom je bij de opties om je foto of filmpje te bewerken. In juli 2017 is het mogelijk om op Instagram zelf filters toe te voegen en de foto recht te maken. Ook is het mogelijk de helderheid, het contrast, de structuur, de warmte, de verzadiging en de kleur aan te passen. Een andere optie is om vignette, Tilt Shift en scherpstellen te gebruiken. Tilt Shift is dat je de focus in een foto kunt leggen op een punt of lijn. Een punt of stuk van de foto blijft scherp en de rest vervaagt naar buiten toe. Al deze mogelijkheden zijn misschien overweldigend maar dat valt best mee. Het beste kun je ze gewoon allemaal uitproberen op verschillende foto's om uit te zoeken welke jij het mooiste vindt.

Algemene tips

Filters

Een filter is een optie om een foto te bewerken, het verandert de kleuren in de foto (de foto zelf verandert niet). Dit kan zorgen voor een mooi effect. Het is aan te raden een vaste filter te kiezen, en deze te gebruiken op bijna al je foto's. Door dit te doen vormt je feed snel een geheel zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Kies een filter die past bij de uitstraling die je wil dat je feed heeft. Natuurlijk hoef je niet alleen maar deze filter te gebruiken, het is leuk om eens af te wisselen met een andere filter of een foto in zwart-wit. Om ervoor te zorgen dat je feed wel een geheel blijft, ook al wissel je weleens af met filters, kun je het beste alleen maar filters met een warme ondertoon of filters met een koele ondertoon gebruiken.

Zorg voor afwisseling

Het is belangrijk om te zorgen voor afwisseling binnen je feed. Dit zorgt ervoor dat mensen niet verveeld raken en ze naar je profiel blijven kijken. Post bijvoorbeeld niet allemaal maar selfies, maar wissel het af met foto's vanuit andere punten.

Maak collages

Heb je meerdere leuke foto's van een gebeurtenis/thema? Maak dan een collage. Instagram heeft zelf een app gemaakt waarmee je collages kan maken maar dit kan ook met andere foto-bewerkingsapps. Als je geen collage wilt maken kan je ook tot maximaal tien foto's in één keer toevoegen. De eerste foto is dan te zien op je feed, maar als mensen naar links swipen krijgen ze de andere foto's te zien.

Vierkante foto's

Als je foto maakt die je graag op Instagram wilt zetten, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat alle foto's op Instagram vierkant moeten zijn. Wil je toch graag een foto die horizontaal of verticaal genomen is gebruiken zonder deze bij te snijden, kan je deze kleiner maken en op een witte of gekleurde achtergrond plakken. Een andere optie is om de foto te verkleinen en deze op dezelfde onscherp gemaakte foto te plakken.

Voeg een witrand toe

Door om al je foto's een witrand toe te voegen, kan je de standaard witte lijntjes tussen je foto's verdikken. Dit geeft een leuk effect. Met de dikte van de rand kan uiteraard gevarieerd worden.

Apps

Je kan foto's natuurlijk met Instagram bewerken, maar er zijn ook nog vele andere apps om foto's mee te bewerken. Een paar gratis apps die veel gebruikt worden:

VSCO

Met de app VSCO heb je ongeveer dezelfde opties als bij Instagram. Vooral de filters HB1 en HB2 worden veel gebruikt, deze zijn gratis te downloaden. Bij VSCO heb je ook de mogelijkheid schaduwen en highlights aan te passen en een foto korreliger te maken.

PicsArt

Deze app verschilt meer van Instagram, er zijn natuurlijk ook gewoon functies maar ook een paar andere opties. In PicsArt kun je tekst en stickers toevoegen aan je foto's, foto's uitknippen en/of toevoegen, ook kan je tekenen op je foto's en randen toevoegen.

Prisma

De app Prisma heeft vooral artistieke filters. Deze zijn dan misschien ook niet voor elke foto geschikt maar wel leuk om uit te proberen.

Retrica

Met Retrica kan je ook filters toevoegen. De app heeft de mogelijkheid om tijdens het maken van de foto de filter te tonen.

Collage

Deze app lijkt een beetje op Pics Art. Je kan namelijk ook filters, tekst, stickers en randen toevoegen. Ook heb je de mogelijkheid om van meerdere foto's een filmpje te maken.
© 2017 - 2024 Anouk05, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatInstagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatDoor middel van diverse applicaties kan je met je mobiele apparaten in contact blijven met je sociale netwerk. Zo is het…
Fotografie met InstagramFotografie met InstagramKlik op mij, vind mij leuk, kijk naar mijn foto’s en deel het met de wereld. Naast alle sociale media zoals Facebook en…
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
RSS-feed plaatsen op je WordPress-websiteRSS-feed plaatsen op je WordPress-websiteJe bent vast wel eens een oranje RSS-logo tegen gekomen op een website. Websites geven daarmee aan dat zij een RSS-feed…

Online geld verdienen met bloggen op YoorsOnline geld verdienen met bloggen op YoorsBloggen wordt steeds populairder. Er zijn ook steeds meer professionele bloggers die er hun brood mee verdienen. Zij heb…
Wat zijn emoticons in online correspondentie?Wat zijn emoticons in online correspondentie?Bij online correspondentie zoals chats en e-mailberichten worden vaak emoticons gebruikt. Emoticons zijn gebaseerd op sm…
Bronnen en referenties
Anouk05 (1 artikelen)
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.