Favicon - het smaakmakertje van de website
Een favicon is de kleine afbeelding die zichtbaar is in de browser en kenmerkend voor die ene website. Het is een symbool, een logo in het klein of een deeltje van het logo, maar het heeft een grote betekenis voor de website. Een favicon is een icoontje waarmee je je eigen website kan onderscheiden en waarmee je favoriete websites meteen herkent.
Wat is een favicon
Een favicon is een klein plaatje van niet meer dan 16 x 16 pixels groot, waardoor het niet teveel detail moet hebben om duidelijk te blijven. Het bestaat uit een plaatje dat je website met één oogopslag herkenbaar maakt. Je kunt het zelf maken als je wat basiskennis van Photoshop hebt. De naam komt van
favoriet en
icoon, het is een icoontje voor je favoriete websites en een deel van het visitekaartje. Het plaatje verschijnt in de adresbalk van internet.
Waarom is een favicon belangrijk
Een website draait prima zonder een favicon, het voegt niets toe aan de functionaliteit ervan, maar wel aan de herkenbaarheid. Daarin is dit kleine plaatje een belangrijk en niet vergeten element van je website. Het nut van een favicon wordt ook wel klein genoemd, maar in de drukke wereld van internet met miljoenen websites zit opvallen in een klein hoekje. Het vergroot het onderscheidend vermogen van je website.
Makkelijker te vinden
De favicon is een hulp bij het vinden van een site in een favorietenlijst. Het beeld van het plaatje koppel je zonder problemen aan de website waar het voor staat en dat maakt de website makkelijker te vinden. Hier komt ook de naam favicon vandaan.
Website herkenbaardheid
Met een favicon is je website herkenbaarder. Wie de favicon heeft toegevoegd aan zijn website ziet dat het plaatje voor de naam van elke webpagina staat. Met de favicon in de browser weet de surfer dat hij op jouw website zit.
Tabblad herkenbaarheid
Een favicon maakt de tabbladen die geopend zijn herkenbaar tussen tabbladen van andere websites.
Herken de favicon
Browser
De favicon wordt in de browser getoond en staat voor de url, voor het websiteadres. InfoNu heeft ook een favicon, het is het blauwe blokje met de witte i. Als je meer tabbladen tegelijk geopend hebt van verschillende websites, dan haal je het helderblauwe blokje van InfoNu er zo uit. En daar bewijst zich de favicon: websites met een favicon zijn sneller terug te vinden tussen de bookmarks/favorieten.
Maken van een favicon
Het maken van een favicon is niet zo ingewikkeld. Je hebt er een afbeelding voor nodig die het kan hebben dat het wordt verkleind tot een mini-symbooltje. Foto’s met details en woorden zijn daarom minder interessant voor een favicon, ze vallen gauw in het niet.
Kies een kleur die in je website zit en ga voor een strakke vormgeving. InfoNu is een voorbeeld waarbij het logo direct kan worden gebruikt voor de favicon, maar bij andere logo’s of bedrijfsnamen zal er gekozen moeten worden voor een krachtig element uit het beeldmerk. De favicon kan ook bewegend, animated, gemaakt worden.
Via
favicon-generator.org kun je dan een favicon maken, die je upload naar de
root van je website. Wie geen kaas heeft gegeten van codes kan het zijn webbouwer laten doen.
Een favicon maken kan ook via
favicon.cc.
Tot slot
Een goede favicon zegt in één klein beeldje iets over je website en dat kan ertoe bijdragen dat de website eerder in de favorietenlijst belandt. Bezoekers herkennen na een paar bezoeken al de favicon en koppelen hem aan de inhoud van de site, je webwinkel, je bedrijf, je nieuwssite of informatiewebsite. Dat kleine faviconnetje draagt op zijn beurt weer bij aan herkenbaarheid van de bedrijfsactiviteiten. Waar een klein logootje groot in kan zijn! Het is het smaakmakertje van de website.
Lees verder