Hoe werkt Google Alerts?
Met Google Alerts kunt u nieuwe informatie op het internet in uw mailbox ontvangen. Via Google kunt u te weten komen of er iets gepubliceerd is wat voor u interessant is. Bedrijven kunnen op deze manier monitoren in hoeverre er berichtgevingen over hun bedrijf is gepubliceerd.
Door internet hebben wij een enorme verbreding gekregen van de informatie die wij op een eenvoudige manier kunt verkrijgen. In het verleden moest u hiervoor diverse media doorpluizen, maar tegenwoordig kunt u binnen een paar seconden informatie achterhalen over ieder gewenst onderwerp. Op deze manier kunt u eenvoudig op de hoogte zijn van berichtgevingen waar u in geïnteresseerd bent.
Wat is Google Alert?
Via Google Alert kunt u een aantal woorden instellen waar u bericht over wilt ontvangen zodra er iets nieuws over uw onderwerp is gepubliceerd. U kunt het beste zeer specifiek zijn, om te voorkomen dat u ook berichten krijgt waar u niet in geïnteresseerd bent.
Wilt u bijvoorbeeld alle berichtgeving over spaarrentes in uw mailbox ontvangen, dan moet u niet als zoekwoord opgeven “sparen”. Met een dergelijk woord krijgt u namelijk ook publicaties met bijvoorbeeld een zinsnede: “De voetballers sparen de tegenstander door verdedigend te gaan voetballen.”
Hoe kan ik een zoekopdracht specifiek maken?
Woorden tussen aanhalingstekens
Door goede zoekwoorden te gebruiken en door andere woorden uit te sluiten, kunt u de uitkomsten filteren. In het geval u een alert wenst in te stellen gericht op de hoogste spaarrente, moet u deze woorden tussen aanhalingstekens zetten. Doet u dit niet, dan zult u ook resultaten krijgen waar deze woorden in voor komen, maar niet naast elkaar staan.
Woorden uitsluiten om het resultaat te filteren
Bij bepaalde woorden krijgt u ook veel resultaten waar u niet naar op zoek bent. Indien u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in berichten over brandblussers van het merk Ajax, moet u niet als zoekwoord Ajax gaan instellen. De meeste mailtjes die u namelijk gaat ontvangen, zullen betrekking hebben op de voetbalclub Ajax. Door een minnetje te plaatsen achter het zoekwoord, kunt u berichten waar u niet in geïnteresseerd bent uitsluiten. Dit doet u bijvoorbeeld door in te stellen: “Ajax – voetbal”.
Veel voorkomende woorden mijden
Bepaalde worden hebben meerdere betekenissen of komen vaak voor. Om berichten te krijgen over het bedrijf NAM, moet u in Google Alert niet als zoekwoord “nam” gaan instellen. Dit zal resulteren in mailtjes die in 99 procent van de gevallen niet refereren aan het bedrijf NAM.
Voorkomen dat Google met u gaat meedenken
Google is een slimme zoekmachine die de bezoekers ook helpt bij het zoeken van het gewenste resultaat, ook als dit niet de bedoeling is. Woorden waarvan Google denkt dat het een schrijffout is, zal de alert ook betrekking hebben op woorden waarvan Google denkt dat u dat bedoeld.
Bent u geïnteresseerd in berichten over de achternaam “Dijkhuzen” , wilt u waarschijnlijk geen berichten ontvangen over “Dijkhuizen”. Door een plusje voor de zoeknaam te plaatsen voorkomt u andere resultaten (+Dijkhuzen).
Zoekresultaten van één website
U kunt het resultaat ook beperken tot één internetsite. Dit kunt u doen door achter de zoekwoorden te plaatsen: site:naamwebsite. Bijvoorbeeld: “Ajax site:vi.nl”