Hoe werkt Google Alerts?

Hoe werkt Google Alerts? Met Google Alerts kunt u nieuwe informatie op het internet in uw mailbox ontvangen. Via Google kunt u te weten komen of er iets gepubliceerd is wat voor u interessant is. Bedrijven kunnen op deze manier monitoren in hoeverre er berichtgevingen over hun bedrijf is gepubliceerd. Door internet hebben wij een enorme verbreding gekregen van de informatie die wij op een eenvoudige manier kunt verkrijgen. In het verleden moest u hiervoor diverse media doorpluizen, maar tegenwoordig kunt u binnen een paar seconden informatie achterhalen over ieder gewenst onderwerp. Op deze manier kunt u eenvoudig op de hoogte zijn van berichtgevingen waar u in geïnteresseerd bent.

Wat is Google Alert?

Via Google Alert kunt u een aantal woorden instellen waar u bericht over wilt ontvangen zodra er iets nieuws over uw onderwerp is gepubliceerd. U kunt het beste zeer specifiek zijn, om te voorkomen dat u ook berichten krijgt waar u niet in geïnteresseerd bent.

Wilt u bijvoorbeeld alle berichtgeving over spaarrentes in uw mailbox ontvangen, dan moet u niet als zoekwoord opgeven “sparen”. Met een dergelijk woord krijgt u namelijk ook publicaties met bijvoorbeeld een zinsnede: “De voetballers sparen de tegenstander door verdedigend te gaan voetballen.”

Hoe kan ik een zoekopdracht specifiek maken?

Woorden tussen aanhalingstekens

Door goede zoekwoorden te gebruiken en door andere woorden uit te sluiten, kunt u de uitkomsten filteren. In het geval u een alert wenst in te stellen gericht op de hoogste spaarrente, moet u deze woorden tussen aanhalingstekens zetten. Doet u dit niet, dan zult u ook resultaten krijgen waar deze woorden in voor komen, maar niet naast elkaar staan.

Woorden uitsluiten om het resultaat te filteren

Bij bepaalde woorden krijgt u ook veel resultaten waar u niet naar op zoek bent. Indien u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in berichten over brandblussers van het merk Ajax, moet u niet als zoekwoord Ajax gaan instellen. De meeste mailtjes die u namelijk gaat ontvangen, zullen betrekking hebben op de voetbalclub Ajax. Door een minnetje te plaatsen achter het zoekwoord, kunt u berichten waar u niet in geïnteresseerd bent uitsluiten. Dit doet u bijvoorbeeld door in te stellen: “Ajax – voetbal”.

Veel voorkomende woorden mijden

Bepaalde worden hebben meerdere betekenissen of komen vaak voor. Om berichten te krijgen over het bedrijf NAM, moet u in Google Alert niet als zoekwoord “nam” gaan instellen. Dit zal resulteren in mailtjes die in 99 procent van de gevallen niet refereren aan het bedrijf NAM.

Voorkomen dat Google met u gaat meedenken

Google is een slimme zoekmachine die de bezoekers ook helpt bij het zoeken van het gewenste resultaat, ook als dit niet de bedoeling is. Woorden waarvan Google denkt dat het een schrijffout is, zal de alert ook betrekking hebben op woorden waarvan Google denkt dat u dat bedoeld.

Bent u geïnteresseerd in berichten over de achternaam “Dijkhuzen” , wilt u waarschijnlijk geen berichten ontvangen over “Dijkhuizen”. Door een plusje voor de zoeknaam te plaatsen voorkomt u andere resultaten (+Dijkhuzen).

Zoekresultaten van één website

U kunt het resultaat ook beperken tot één internetsite. Dit kunt u doen door achter de zoekwoorden te plaatsen: site:naamwebsite. Bijvoorbeeld: “Ajax site:vi.nl”
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte met Google AlertsBlijf op de hoogte met Google AlertsWie Google alleen associeert met de overbekende zoekmachine heeft het helemaal mis. Met Google kun je namelijk veel meer…
Voice Search: marktaandeel, SEO en marketingVoice Search: marktaandeel, SEO en marketingTraditioneel wordt er veel informatie opgezocht door het in te typen in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Anno 2…
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
Energieverbruik van zoekmachinesEnergieverbruik van zoekmachines"Is Britney Spears nog steeds getrouwd?", én, "Hoeveel energie verbruikt deze zoekopdracht?" Bij deze 2 zoekopdrachten a…

Handige zoekmachine optimalisatie tipsHandige zoekmachine optimalisatie tipsDagelijks maakt de overgrote meerderheid van de internetters gebruik van zoekmachines zoals Google of Bing. Als je een e…
Bronnen en referenties
  • Plusonline.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.