Een handige manier om opzegtermijnen te beheersen

Een handige manier om opzegtermijnen te beheersen Opzegtermijnen... voor vele mensen een grote ergenis. Maar wat kun je eraan doen. Wat is handig en verstandig. Agenda's zijn handig, maar een datum in de zomer van het jaar daarop staat er vaak niet in. Daarom in dit artikel geef ik u een stappenplan met behulp van excel waarmee u snel en makkelijk een excel-bestandje kunt maken met alle gegevens betreffende de opzegtermijnen. Handig en overzichtelijk. Bij eigenlijk alle abonnementen of verzekeringen die u afsluit komt u het punt en soms probleem opzegtermijn tegen. Bij elk bedrijf of instantie is het weer anders. Hoe houdt u hier toch het overzicht in om op tijd aktie te ondernemen, zodat u niet weer een jaar aan een dienst of product vastzit waar u graag van af zou willen. Er is niets vervelender dan net één week te laat te zijn met de opzegging en daardoor weer een jaar vastzit aan dat contract. Daarom vindt u hieronder een handige, snelle en simpele stappenplan om snel een overzicht te krijgen van uw contracten en termijntijden.

Het stappenplan

  • Open het programma Microsoft Excel. Dit programma is ideaal voor gebruik voor tabellen en overzichtelijkheid. Het voordeel ten opzichte van Microsoft Word is dat door de kolommen en rijen er meerdere mogelijkheden zijn om nog strakker en duidelijker te kunnen werken wat de overzichtelijkheid weer ten goede komt.
  • Na het openen kunt u aan de slag met het maken van een lay-out. Begin bijvoorbeeld op cel B2 en vul in deze cel het woord "Pakket" in. Dit geeft aan dat alle woorden die in deze kolom vallen betrekking op de soort verzekering of abonnement. Voorbeelden hiervan zijn: Autoverzekering, zorgverzekering, telefoonabonnement, televisieabonnement, internetabonnement etc.
  • In cel C2 typt u vervolgens het woord "bedrijf". Dat geeft aan dat alle woorden in dit kolom de bedrijven zijn die betrekking hebben op de pakketwoorden in dezelfde rij. Een voorbeeld hiervan is dat in cel B4 bijvoorbeeld Autoverzekering staat, dan komt ik cel C4 de naam van het bedrijf te staan waar de verzekering is afgesloten, bijvoorbeeld All Secur.
  • Bij cel D2 vult u vervolgens het woord "opzegtermijn" in, waarin u in deze kolom dus de tijd (vaak in maanden) invult die het bedrijf, waar de dienst is afgesloten, hanteert voor opzegging. Binnen dit termijn bent u automatisch verplicht tot een automatische verlenging. Iets wat u eventueel niet wilt.
  • Daarna komt u aan bij cel E2 en typt u het woord "Opzeggen voor" in Dit is het tijdstip waarvoor u, vaak schriftelijk of telefonisch, kenbaaar moet maken om het contract te laten stoppen bij de eerstvolgende vervaldatum. Als dus het contract afgelopen is op 1 april en de opzegtermijn bedraagt 2 maanden, dan moet u voor 1 februari dus aktie ondernemen.
  • Bij cel F2 typt u het woord "vervaldatum". Dit is de datum waarop het het contract bij het op tijd opzeggen wordt beeindigd. Dit zou dus in het vorige voorbeeld op 1 april zijn.
  • En als laatste gebruikt u de cel G2. Hierin typt u het woord "Anders verlenging met". In deze kolom komt uiteindelijk de tjidsduur te staan bij automatische verlenging. Dit is meestal een jaar.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe zo'n bestand er uiteindelijk uit zou kunnen komen te zien:

PakketBedrijfOpzegtermijnOpzeggen voorVervaldatumAnders verlenging met
AutoverzekeringAll Secur2 maanden1 februari1 april1 jaar
Mobiele telefoonT-Mobile3 maanden23 maart23 juni1 jaar

De getallen, maanden en jaren zijn verzonnen. Dit tabel geeft puur een indicatie van hoe het overzicht eruit komt te zien. Heeft u toevallig een abonnement bij All Secur of T-Mobile... neem dan niet deze opzegtermijnen over, maar zoek naar de juiste getallen via internet, polissen of pleeg een telefoontje naar het desbetreffende bedrijf.

Het voordeel van dit tabel is dat u alles in één oogopslag ziet. U kunt ze makkelijk rangschikken door een rij te knippen en plakken en ze op deze manier chronologisch rangschikken op basis van tijd. En als u een nieuw contract afsluit dan kunt u deze er zo bij plaatsen of tussenvoegen (via rij invoegen). Op deze manier behoudt u het overzicht en komt u niet voor verrassingen te staan.
© 2009 - 2020 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Word: Brief samenvoegen met lijst in ExcelWord: Brief samenvoegen met lijst in ExcelDe functie Afdruk samenvoegen in Word 2000 is heel gemakkelijk als je dezelfde brief wilt sturen naar verschillende mens…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Excel Formules - Verticaal ZoekenExcel Formules - Verticaal ZoekenMicrosoft Excel is een software programma dat binnen bedrijven, scholen en/of privé huishouding gebruikt wordt om dageli…
Microsoft Excel - bespaar tijd met deze functies!Microsoft Excel - bespaar tijd met deze functies!Microsoft Excel is één van de meest gebruikte berekeningsprogramma's ter wereld. Toch heeft Excel meer functies dan dat…

Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Excel kent veel mogelijkheden om te zoeken in tabellen, echter het zoeken in een matrix is (voor zover ik kan nagaan) ni…
Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenMet AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenVeel tekstprogramma's hebben de funcie "AutoCorrectie". Daar kunt u tevens woorden in opslaan die u per ongeluk vaak fou…

Reageer op het artikel "Een handige manier om opzegtermijnen te beheersen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martinq79
Gepubliceerd: Mei 2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Schrijf mee!