Tips om goud te verdienen in World of Warcraft

Tips om goud te verdienen in World of Warcraft Rijke spelers van World of Warcraft, afgekort WoW, hebben er boeken en naslagwerken over geschreven. Hoe verdien je goud in World of Warcraft? Ze vragen forse bedragen voor hun tips. Het is echter niet moeilijk om goud te verdienen in World of Warcraft. Goud verdienen in WoW is in de loop der jaren zelfs steeds eenvoudiger geworden. Ook op een laag level kan je al snel heel wat goud in je tas hebben. Noot: in dit artikel worden Engelse termen gebruikt die ook in de game (2017) gebruikt worden.

Tips om goud te verdienen in World of Warcraft

Verzamelen

Goud verdienen in World of Warcraft, hoe doe je dat? Zelfs op een laag level kan je binnen een week al behoorlijk wat goud tot je beschikking hebben. Om te beginnen ga je meteen op een laag level aan de slag om wat verkoopbare drops (buit) te verzamelen. Ook op laag level droppen dieren (of humanoid of andere figuren/vijanden) die jij verslagen hebt, meteen al verkoopbare spullen. Denk aan linen cloth van humanoid NPC, vlees van dieren, eventueel een groen item of recept. Deze zaken kan je in auction house (de veilinghuizen) in steden te koop aanbieden. Zoek wat de laagste prijs is en ga daar net een fractie van de prijs onder zitten, zodat jouw product het goedkoopste is. Na een paar uur heb je vaak al wat winst gemaakt.

Beroep in World of Warcraft kiezen

Het is belangrijk om een beroep te kiezen waarmee je geld kunt gaan verdienen, bijvoorbeeld skinning. Een skinner (viller) neemt het leer van verslagen prooidieren mee door ze te villen. Als je character zelf leer draagt kan je van het leer ook kleding voor jezelf maken, en je kunt kleding van leer verkopen. Met skinning kan je leer voor een goede prijs verkopen in een auction house. Om leatherworker (leerbewerker) te worden kies je dus voor het beroep leatherworking in combinatie met skinning. Je kan voor skinning een skinning knife kopen. Het skinnen (villen) gaat automatisch zodra je op een (gedood) dier klikt. Als je een skinning knife hebt word je snel beter in skinning. Hoe beter je skill, hoe hoger level prooidieren je kunt skinnen. Het skinning knife (vilmes) is niet meer een vereiste, maar je hebt wel meer skill points als je een skining knife bij je draagt. Als WoW nog nieuw voor je is, klinkt dit ingewikkeld maar in de game kom je er snel achter hoe het werkt. Er zijn verschillende soorten beroepen en met elk beroep kan je geld verdienen. Elke beroep heeft mogelijkheden om goud te verdienen. Met skinning (villen) en mining (mijnen) gaat het misschien het snelste aan het begin maar na een tijdje kan je met elk beroep rijk worden in WoW.

Beginkapitaal

Zorg dat je eerst een klein beginkapitaal hebt van ongeveer 50 zilver, maar zelfs met 15 zilver kan je al beginnen met winst maken. Kies in elk geval zo snel je kunt je beroepen/vaardigheden.

Wat kan je verkopen bij welk beroep?

De beroepen die vooral gericht zijn op verzamelen en verkopen zijn de drie gathering professions: mining, herbalism en skinning. De andere beroepen zijn de crafting professions: alchemy, blacksmithing, enchanting, engineering, inscription, jewelcrafting en leatherworking. Deze beroepen zijn vooral gericht op dingen maken die jouw karakter kan gebruiken tijdens het spelen en pas later om echt goud mee te verdienen.
 • Mining: copper bar (laag level), bronze bar, deze kan je al op laag level verkopen. Ook de de ores zijn al goud waard. Met mining kan je ook edelstenen minen. Op laag level kan je bijvoorbeeld citrine minen, dit levert in auction house soms meteen al 12 goud (of meer) op per stuk. De prijzen variëren, afhankelijk van vraag en aanbod.
 • Blacksmithing: wapens, schilden, harnassen en helmen maken en verkopen.
 • Engineering: onderdelen, bommen en wapens en machines maken en verkopen.
 • Skinning: alle leer van gedode dieren (levert ook al op laag level goud op).
 • Leatherworker: veelal lederen kleding en tassen.
 • Enchanting: wapens sterker maken tegen betaling.
 • Disenchanting: materialen die je uit kleding en wapens haalt.
 • Tailoring: kleding maken van stoffen en verkopen.
 • Herbalism: zeldzame planten.
 • Alchemy: drankjes met speciale krachten maken.
 • Inscription: o.a. recepten, glyphs en magische scrolls maken.
 • Jewelcrafting: sieraden maken die spelers sterker maken.

Enchanting is aan het begin slechts handig vanwege het disenchanten, niet vanwege het enchanten, aangezien de materialen om te enchanten duur zijn. Door het disenchanten (dit houdt in dat materialen die enchanters nodig hebben uit voorwerpen gehaald worden) kun je aan het begin dus wel winst maken. Met enchanten kan je pas winst maken als je wat goud geïnvesteerd hebt in je beroep. Je kunt natuurlijk ook leatherworking en skinning kiezen. Leer levert namelijk al snel veel op. Als een beroep je niet bevalt kan je na een tijdje je beroep ook altijd nog vervangen voor een ander beroep. Een beroep kan ook het beste bij je character passen. Zo kan bijvoorbeeld niet elk character leer dragen, en dus is het dan onhandig als je bijvoorbeeld een leatherworker zou zijn, vervolgens de lederen kleding die je zelf maken kunt, niet zelf dragen kan.

Bij elk beroep kan je in auction house de door jou gemaakte spullen of verzamelde materialen die ander spelers (ook) nodig hebben verkopen.

Beroepen combineren

Je kunt in WoW per character twee beroepen/vaardigheden kiezen om geld te verdienen. Bepaalde beroepen zijn (het beste) te combineren.

Leatherworking

Als je een leerbewerker bent maak je kleding van leer en met skinning verzamel je dierenhuiden (door dode dieren te skinnen met een vilmes/skinning knife). Je verkoopt je leer en de kleding en spullen die je gemaakt hebt zo duur mogelijk in een auction house. Het beroep leatherworker kan het beste gecombineerd worden met het beroep skinning.

Tailoring

Kleding maken van stof en (soms ook van) leer. Je kunt o.a. ook riemen en tassen maken. Dit beroep wordt vaak gekozen in combinatie met enchanting.

Enchanting

Met enchanting kan je kleding en wapens sterker maken, maar je kunt met enchanting ook kleding en wapens disenchanten. Door te disenchanten kan je waardevolle materialen uit voorwerpen halen (bijvoorbeeld uit kleding) en die materialen kan je hergebruiken of verkopen.

Engineering

Een engineer is een ingenieur die items maakt, net als bij de andere beroepen, voor zichzelf en voor andere spelers. Van bommen tot robots (en andere machines), of onderdelen van wapens of andere noodzakelijke voorwerpen. Engineering wordt meestal samen met mining gekozen.

Mining

Edelstenen en ertsen en andere waardevolle grondstoffen verzamelen, door middel van minen met een pikhouweel. Dit beroep wordt meestal in combinatie met engineering of blacksmithing of jewelcrafting gekozen.

Blacksmithing

Dit is een wapensmid. Je kunt wapens en armor maken. Wordt meestal gekozen in combinatie met mining (mijnen), omdat je vaak metaal nodig hebt om je beroep uit te oefenen, en regelmatig zal je ook ertsen en edelstenen nodig hebben.

Jewelcrafting

Sieradenmaker. De sieraden bestaan bijvoorbeeld uit kettingen ringen en kronen. Soms ook snuisterijen. Jewelcrafters maken sieraden waardoor spelers bepaalde krachten krijgen. Ze halen ook uit krachten uit grondstoffen. Jewelcrafting wordt vaak gekozen in combinatie met mining.

Herbalism

Je verzamelt planten. Je kunt de planten verkopen. Je kiest herbalism meestal in combinatie met alchemie of inscription.

Alchemy

Als alchemist kan je drankjes brouwen met bijzondere krachten. Hogere level alchemisten kunnen ook metalen in waardevolle metalen veranderen. Alchemy wordt meestal gekozen in combinatie met herbalism.

Inscription

Een schriftgeleerde die inscripties in 'glyphs' zet. Daardoor kan de kracht van een speler aanzienlijk verbeteren. Inscription wordt vaak gekozen in combinatie met herbalism.

Secundaire beroepen

Er zijn ook een aantal secundaire beroepen, die je altijd trainen kunt en waar je soms maar niet altijd wat goud mee kunt verdienen.
 • Archeology: oude voorwerpen zoeken en opgraven. Je komt dan ook meer over de geschiedenis van World of Warcraft te weten. Hier is geen geld mee te verdienen.
 • First aid: eerste hulp verlenen. Zowel jezelf als een ander helpen als er verwondingen zijn. Hier is geen geld mee te verdienen.
 • Cooking: je kookt je eigen eten. Dankzij het voedsel leef je langer en ben je fitter en/of sneller. Je kan in WoW enorm veel verschillende gerechten leren koken, die allemaal bijzondere eigenschappen hebben. Je kunt bereid eten ook in een auction house verkopen.
 • Vissen: met een hengel kan je in principe in elk water vissen vangen. Met gebruik van aas is de vangst beter. Vis kan je verkopen in het auction house, mensen kopen ze om hun kookkunsten te verbeteren en om voedsel mee te nemen als ze in actie komen.

Winst maken

Hoewel je al je spullen aan vendors verkopen kunt heb je veilinghuizen nodig om echt winst te maken. Je vindt de veilinghuizen in alle grotere steden in de game. Aan vendors (handelaren) langs de wegen verkoop je zogenaamde grijze items. In auction house verkoop je groene, blauwe en (paarse) items. De groene items zijn gangbaar en droppen regelmatig. In auction house kunnen ze echter aardig wat zilver of goud opbrengen.

Blauwe items

Blauwe items zijn zeldzaam en droppen voornamelijk in Dungeons. Ze zijn dan vaak soulbound, en soms 'bind on equip'. Wat betekent dit? 'Bind when picked up,' betekent dat het item aan jouw character vastzit zodra je het oppakt en je het dus niet kunt verkopen (of weggeven) behalve (verkopen) aan een gewone vendor, maar dan levert het weinig op. 'Bind when equipped' betekent dat je het wel kunt verkopen. Het verbindt zich namelijk pas definitief aan een speler als deze het item in gebruik neemt op zijn character.

Paarse items

Paarse items zijn zeer zeldzaam en droppen voornamelijk in dungeons op de hoogste levels en vooral veel in raids. Tegen die tijd heb je echter al veel goud in je knapzak, want dungeons leveren veel op en raids nog meer. In een dungeon of raid (hogere levels) kan je niet in je eentje spelen, maar altijd uitsluitend in een groep. De enige uitzondering hierop is wanneer je zelf een hoog level hebt en besluit een laag level dungeon in te gaan.

Hoe hoger je level hoe rijker je wordt

Naarmate je level stijgt, stijgt ook de waarde van de buit die je verdient. Per gebied en dungeons droppen weer ander spullen, maar de waarde stijgt mee naarmate je zelf een hoger level bereikt. Op de hoogste levels is een drop van 25 goud goed mogelijk, of in dungeons vind je dan zelfs spullen die honderden tot duizenden goudstukken waard zijn.

Inkopen en verkopen in WoW

Om op lagere levels rijk te worden en winst te maken gaat het net als in het echte leven om inkopen en met winst verkopen. Als er van een bepaald artikel maar een of twee te koop staan in het veilinghuis, koop die dan meteen op en zet ze er voor een duurdere prijs in. Zodra je genoeg geld hebt om hele partijen op te kopen, doe dat dan en zet de hele partij of een deel daarvan opnieuw te koop voor een hogere prijs. Hou je ogen open in het veilinghuis en zoek naar koopjes die je met winst kunt verkopen. Denk hierbij aan materialen die spelers nodig hebben voor hun beroep, of aan recepten die om welke reden dan ook, erg goedkoop in het veilinghuis staan. Staan er bijvoorbeeld vier zilver bars te koop voor 20 zilver, koop ze dan alle vier en zet ze meteen opnieuw te koop in het veilinghuis, maar dan voor 99 zilver per stuk. Hoe minder er te koop is van bepaalde materialen die op grote schaal gebruikt worden voor beroepen, hoe gemakkelijker ze verkopen. Bovendien hebben veel spelers op hoge levels erg veel goud te besteden en die maken zich niet zo druk om de bedragen. Je mag daar gerust van profiteren, want niemand verplicht iemand om iets te kopen tegen zijn zin. Jij bepaalt je prijs, en de koper bepaalt of hij/zij het ervoor over heeft.

Huisdieren/pets die je kunt verkopen in World of Warcraft

Tegen de tijd dat je een behoorlijk bedrag aan goud hebt, kan je in het veilinghuis ook grotere inkopen gaan doen. Paarse items met winst verkopen en huisdieren opkopen en verkopen. WoW wemelt van de huisdieren, maar de meesten kan je niet verkopen. Er zijn echter ook veel non-combat huisdieren te koop bij vendors (companions). Huisdieren die je bij vendors kopen kunt, kan je zelf weer doorverkopen. Een kat of papegaai kost ongeveer 35 zilver. Heel veel spelers hebben geen idee waar je een kat moet kopen dus ze zoeken ze in het veilinghuis. Daarom kan je aan het begin katten, papegaaien, prairie dogs en kakkerlakken gemakkelijk met wat winst verkopen.

Hoe maak je winst als je nog maar net begonnen bent met spelen?

Door menselijke NPC te verslaan kan je op laag level linen cloth (linnen stof) en in-game zilver of goud verzamelen, groene items om te verkopen in een auction house of door te disenchanten. Door ‘mining’ kan je copper ores en citrine (en ander gesteente) buit maken, of metalen omsmelten tot baren koper, brons, zilver en goud, enzovoorts. Ieder wezen wat je in WoW verslaat, levert je een buit op. Het wordt een 'drop' of ‘loot’ genoemd. De buit is op laag level vaak niet van grote waarde, maar sommige drops zijn ook dan al waardevol. Elke drop of loot heeft waarde. Op lager level is de waarde laag, op hoger level is de waarde van items hoger.

Uitleg sommige woorden

 • Enchanting = een beroep om kleding en wapens sterker en mooier te maken in World of Warcraft.
 • Disenchanting = materialen uit kleding of wapens halen, door de kleding en wapens uit elkaar te halen.
 • Mining = een in-game beroep waarbij men metalen uit gesteentes haalt.
 • NPC = non playable characters (deze characters horen dus bij het game maar zijn geen spelers).
 • Citrine = een materiaal wat gebruikt wordt bij bepaalde in-game beroepen.
 • Gatgetzan = een plaatsnaam in het game.
 • Vendors = verkopers (NPC).
 • Stormwind = een van de grote steden in World of Warcraft (alience).
 • Thottbot = een online database over World of Warcraft.
 • Wowhead.com = een online database over World of Warcraft

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Gouden sierraden ruilen voor geldDoor de hoge prijs van goud, wordt het steeds interessanter om gouden sierraden om te smelten. Particulieren worden aang…
Wat kost een kilo goud?Wat kost een kilo goud?In tijden waarin beleggers vluchten uit aandelen, is goud een goed alternatief. Goud is een dure variant van metaal, en…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Tips om uw online privacy en veiligheid te verbeterenTips om uw online privacy en veiligheid te verbeterenDe online privacy komt steeds meer onder de aandacht. Grote websites zoals Facebook en Google komen steeds vaker in het…
Meer websitebezoekers krijgenMeer websitebezoekers krijgenMaandenlang heb je keihard aan je website gewerkt en dan breekt uiteindelijk het grote moment aan: je website gaat live.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Printscreen World of Warcraft
 • http://us.battle.net/wow/en/profession/
 • http://www.wowhead.com/
Reactie

Marije, 13-06-2012
Waar is dat veilinghuis in stormwind? Reactie infoteur, 14-06-2012
Vlakbij de bank, je kan er bijna niet overheen kijken.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.