Muziek rippen met AudioGrabber

Muziek rippen met AudioGrabber Muziek rippen betekend dat je muziek van je CD overzet naar je PC. Hiervoor moeten de bestanden eerst in een ander bestandstype veranderen. En dit gaat niet vanzelf. Maar met onderstaande stappen komt u er vanzelf. Hierna kan je de bestanden dieop je PC staan bijvoorbeeld op je MP3 zetten. Anders kan je dat niet (rechtsstreeks van de CD naar MP3). Rippen is een mooi woord waarbij meteen de naam Jack the Ripper in gedachte schiet. Bij het rippen van muziek wordt gelukkig geen grof geweld gebruikt, eerder slimme trucs. Mag het, of mag het niet? De makers van veel cd's menen te kunnen verbieden wat de koper er mee doet. En omdat verbieden alleen niet genoeg is, worden allerlei beveiligingen ingebouwd. Omdat we van de Nederlandse en Europese wetgeving nog steeds cd's voor eigen gebruik mogen kopiëren zoveel we willen, laat ik u in dit artikel een handige methode zien om beveiligde muziek cd's te rippen. Ook muziek die u via internet beluisterd - zogenaamde streams - kunt u rippen. De benodigde software is gratis van Internet te downloaden.

Installeren

AudioGrabber kunt u downloaden op de site van AudioGrabber.
De installatie van AudioGrabber is eenvoudig, dankzij de Wizard. Pak eerst de zip-map uit. Daarin vindt u het installatieprogramma agsetup.exe en de Nederlandse taalmodule Dutch.exe.

1. Dubbelklik op het pictogram agsetup.exe.
2. Klik in de eerste drie stappen van de wizard op Next. Klik in de laatste stap op Finish.


AudioGrabber is toegevoegd aan uw startmenu, bovendien ligt er een pictogram op het bureaublad. Het bestand agsetup.exe kunt u naar de prullenbak verplaatsen.

3. Dubbelklik dan op Dutch.exe om de module voor de Nederlandse taal te installeren.

Een CD omzetten in Wav of Mp3

De geluidskwaliteit van MP3 is minder dan van een CDA bestand (dat is het bestandstype van documenten op een muziek cd), maar dat laat zich niet merken als u het niet met een geavanceerde versterker en topklasse luidsprekers afspeelt.

1. Dubbelklik op het pictogram van AudioGrabber op het bureaublad.


Een leeg venster van AudioGrabber wordt geopend.

2. Steek dan de muziek CD in de computer die u wilt afspelen.

De kans is groot dat Windows Media Player nu automatisch de muziek gaat afspelen. Het beste sluit u Windows Media Player af voordat u verder gaat met AudioGrabber.

AudioGrabber toont u alle bestanden die op de cd staan en kan ze ook afspelen. Veel eenvoudige CD beveiligingen worden door AudioGrabber eenvoudig omzeild zonder dat u er iets van merkt.

3. Klik in de werkbalk van AudioGrabber op de knop MP3.

Het venster MP3 Settings wordt geopend. Veel hoeft u er niet te veranderen.

4. Zorg dat bovenin dit venster de radioknkop Direct Rip and Encode to MP3 file is geselecteerd.

5. Zorg dat in het keuzevak Encode with Highest Quality is aangevinkt.

6. Klik op OK.

Het is ook handig om de map te kiezen waar de nieuwe MP3 bestanden moeten opgeslagen worden.

7. Klik in de werkbalk op de knop Settings.

8. Klik in het venster dat verschijnt rechtsboven op de knop Browse.

9. Kies de map (of maak een map) waarin de nieuwe MP3's moeten worden opgeslagen.

10 Klik op OK.

11. Klik ook in het nieuwe venster General Settings op OK.


Wilt u de muziek beluisteren dan kunt u de player van AudioGrabber gebruiken. Onderin zit een klein balkje met de bekende afspeelknoppen. Het geluid is niet zo goed als dat van MediaPlayer, maar dat heeft op de geripte muziek geen invloed.

12. Vul nu in de tekstvakken rechtsboven in het venster de gegevens van de cd in. Zoals de artiest, het album en het jaar van uitgifte. Kies een genre in het afrolmenu.

13. Klik tot slot op de knop Grab om te beginnen met rippen.


Een voorgangsvenster toont hoe snel het rippen gaat en welke tracks al geript zijn. Het rippen van een CD gaat beduidend sneller dan het afspelen ervan. U kunt intussentijds andere werkzaamheden met uw computer doen, al zal dat wel iets langzamer gaan, want de vaste schijf heeft het erg druk.

Duurt het erg lang, dan kunt u ervoor zorgen dat de computer automatisch wordt uitgezet zodra het rippen van de CD voltooid is. Zet in dat getal een vinkje in het keuzevak Shut down the PC. U kunt nu rustig wat anders gaan doen, terwijl de computer voor u werkt . Na afloop gaat de computer vanzelf uit.

Is het rippen voltooid, dan moet un de lijst achter elke track een checksum staan en de melding Copied OK. In de map die u eerder hebt gekozen liggen alle MP3 bestanden.
© 2008 - 2024 Nielsvermeiren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek van een cd of lp digitaliserenMuziek van een cd of lp digitaliserenHet is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een lapto…
Gehoorschade door Mp3 spelersGehoorschade door Mp3 spelersDe Mp3 speler is een handig apparaat om onderweg lekker naar muziek te kunnen luisteren. Veel jongeren zetten hun Mp3 ec…
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…

Wolfenstein 3D - klassieker: geschiedenis van een pc spelWolfenstein 3D - klassieker: geschiedenis van een pc spelWolfenstein 3D, een klassieker. Het in 1992 door ID Software ontwikkelde computerspel staat bekend als één van de groots…
Bureau-accessoires - AdresboekBureau-accessoires - AdresboekDe bureau-accessoires op je computer geraken soms wat in de vergetelheid door de vele andere software die is geïnstallee…
Nielsvermeiren (10 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.