Kiezen voor offline of online software?

Kiezen voor offline of online software? Software is er in vele soorten en maten, er is voor elk wat wils. Veel softwarebedrijven spelen hier op in, waardoor veel softwarepakketten uiteindelijk gelijkenissen vertonen. Particulieren en bedrijven die de aanschaf van nieuwe software overwegen staan voor een opgave met veel keuzemogelijkheden. Eén van die keuzes die gemaakt moet worden gaat over de manier waarop de software te benaderen is: enkel vanuit uw eigen pc (offline), of via elke pc met een internetverbinding (online). Hoewel er steeds meer online software verschijnt op de markt, zijn er voor offline software ook goede argumenten te geven.

Kenmerken offline software

Offline software kenmerkt zich doordat deze direct op uw eigen pc geïnstalleerd wordt. Voor het starten van de software is geen internetverbinding benodigd. Voor een succesvolle installatie dient de pc aan minimale eisen te voldoen. Alle gegevens die opgeslagen zijn in het programma, staan dus op uw fysieke eigen computer.

Kenmerken online software

Voor online software is altijd een internetverbinding nodig. Alle gegevens van het programma worden opgeslagen op de server van de softwareleverancier. Mocht uw eigen pc kapot gaan, dan kunt u via een andere computer gewoon weer verder werken. Het beveiligen van de gegevens en het doorvoeren van updates gebeurt door de softwareleverancier.

Kosten van software

Offline software wordt vaak eenmalig afgekocht. De software is dan oneindig te gebruiken, ook wanneer de leverancier failliet gaat. Online software wordt vaak aangeschaft voor een vaste periode, bijvoorbeeld één jaar. Voor de volgende periode moet opnieuw betaald worden. Op langere termijn is offline software vaak goedkoper. Wanneer de software uiteindelijk niet bevalt, kan deze in geval van online, na één jaar worden stopgezet.

Samenwerken

Als er met collega's binnen hetzelfde bedrijf samengewerkt wordt in hetzelfde programma, maakt het niet uit of er offline of online gewerkt wordt. Bij het samenwerken met andere bedrijven is er wel een communicatiekanaal (internet) benodigd, en heeft online de voorkeur.

Privacy en veiligheid

Bij het online gebruik van software worden gegevens op het internet opgeslagen. Vaak zijn de fysieke apparaten waarop gegevens weggeschreven worden niet van u. In geval van offline werken worden bestanden op een eigen fysieke locatie opgeslagen. Mocht u gevoelige data van uw klant opslaan, dan kan het voorkomen dat uw klant eist dat de data op een fysieke locatie in Nederland wordt opgeslagen. Dit kan beperkingen geven bij het kiezen van een online aanbieder. De veiligheid van data hangt zowel bij online als bij offline werken af van beveiligingsprogramma's, als van fysieke beveiliging van het gebouw waar de server met data staat.

Beheren van software

Zodra software geïnstalleerd is, kunnen gebruikers aan de slag. Het beheer van software is echter vaak ook benodigd, zoals het installeren van updates en opschonen van gegevens in het programma. Voor het laatste maakt het geen verschil of dit online of offline gebeurt. Het plaatsen van een update door de leverancier is eenvoudiger online, omdat de leverancier de server vaak zelf in beheer heeft.

Tablets en smartphones

Mobiele apparatuur zoals tablets en smartphones worden steeds krachtiger, desondanks evenaart het nog steeds niet de capaciteit van een volwaardige computer. Hierdoor is het aanbod aan volledige offline apps op mobiele apparaten relatief beperkt, de meeste programma's en apps verbinden namelijk zo nu en dan via internet. Wel is er veel mobiele software die slechts sporadisch internet nodig heeft.

Conclusie en kiezen

De voor- en nadelen zijn niet altijd te benoemen, dit hangt namelijk af van de wensen en de specifieke situatie. De trend is om steeds meer online te werken. Het gemak en de mogelijkheden nemen hierbij toe. Voor veel bedrijven heeft online software de voorkeur, omdat het opstarttraject en het beheer eenvoudig zijn. Voor particulieren en bedrijven in een buitengebied, waar de internetverbinding niet stabiel is, kan offline software een uitkomst zijn. Soms is er geen keuze te maken tussen online of offline, omdat leveranciers slechts één vorm aanbieden.  
© 2016 - 2024 Youinformed, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bitcoins minen: wat heeft u nodig?Bitcoins minen: wat heeft u nodig?De bitcoin is een nieuwe virtuele munteenheid die snel in waarde is gestegen. De munt wordt niet gemaakt door overheden…
Online marktonderzoekOnline marktonderzoekMet de komst van het Internet is de populariteit en het gebruik van online marketing en online marktonderzoeken fors toe…
Groove Virtual Office: filesharing en onlineGroove Virtual Office: filesharing en onlineMet de overname van Groove Networks heeft ook Microsoft een belangrijke verdere stap gezet in de online kantoorsuites. V…
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…

Maak je eigen ePub eenvoudig en snel met SigilMaak je eigen ePub eenvoudig en snel met SigilHeb je een boek, een serie korte verhalen of een serie columns geschreven en zou je die als ePub willen hebben? Misschie…
Distant reading: 'lezen' met een computerDistant reading: 'lezen' met een computerDistant reading is een term die wordt gebruikt voor een manier van 'lezen' die tegenwoordig veel wordt gebruikt. Namelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.frankwatching.com/archive/2013/01/14/vinden-we-in-2013-de-balans-tussen-online-offline/
  • http://saasaddict.walkme.com/main-saas-problems-and-how-to-avoid-them/
  • http://saas-top-ten-10.chaotic-flow.com/saas-top-ten-do-Choose-a-Large-Market.php
  • http://www.crmsearch.com/saas-v-onpremise.php
  • http://www.thoughtsoncloud.com/2014/04/5-considerations-choosing-saas-premises/
  • http://smartbridge.com/pros-cons-saas-vs-premises-deployment/
  • https://www.linkedin.com/pulse/20140521094242-259880202-5-key-considerations-saas-vs-on-premise-software
  • http://www.ondernemersadministratie.nl/online-en-offline-boekhouden-verschillen/
Youinformed (10 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.