Hoe maak je een app

Hoe maak je een app Apps zijn erg populair bij bedrijven maar ook bij personen in het dagelijkse leven. Hoe maak je nu zelf zo een app? Om volledig zelf een mobiele applicatie te kunnen maken zul je verstand moeten hebben van het vak genaamd programmeren. Tevens is het van belang om een origineel idee te hebben dat nog niet eerder is uitgewerkt.

Om een app te creëren moet je kunnen programmeren

Om een applicatie voor een mobiel apparaat te creëren is het belangrijk om te kunnen programmeren. Programmeren is niet voor iedereen weggelegd. Tegenwoordig zijn er erg veel lessen op het internet te vinden zodat je zelf kan leren hoe je kan programmeren. Let op het leren hiervan kan erg tijdrovend zijn! Het is aan te raden om een aantal maanden te spenderen aan het leren van een programmeertaal. Wanneer je zelf niet in staat bent om te programmeren maar toch een goed idee hebt voor een app, dan kun je de app nog altijd door iemand anders laten programmeren. De kosten hiervan kunnen echter wel hoog oplopen! De kosten zijn afhankelijk van de (complexe) functies die jij verwacht in jouw applicatie.

Wanneer je zelf begint met het bouwen van een mobiele applicatie is het niet realistisch om te verwachten dat je er meteen een van professionele kwaliteit oplevert . De eerste app die je creëert zal waarschijnlijk niet zo verfijnd en efficiënt werken als een app die is gecreëerd door een of meerdere ervaren ontwikkelaars. Met een goede planning en een hoge mate van toewijding kun je echter zeer nuttige apps creëren voor jezelf, bedrijven en andere klanten. Het ontwikkelproces van mobiele applicaties is een iteratief proces. Tijdens het bouwen kun je de applicatie dus nog verfijnen en verbeteren.

Hoe maak je een app?

Maak zelf een app met deze stappen! / Bron: Wolf Gang, Flickr (CC BY-SA-2.0)Maak zelf een app met deze stappen! / Bron: Wolf Gang, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Het creëren van een mobiele applicatie kun je onderverdelen in een aantal stappen. Deze stappen hoeven niet in de onderstaande volgorde te worden uitgevoerd. De stappen kunnen langs elkaar heen lopen:

Stap 1: het idee voor de app

Voordat je begint met het bouwen van een app is het belangrijk om eerst een goed idee uit te werken. Controleer hierbij ook in de appmarket(s) of jouw idee niet al eerder is uitgewerkt. Hou er bij het uitwerken van jouw idee rekening mee dat: hoe complexer jouw idee is des te meer functionaliteiten er vereist zijn. Veel complexe functionaliteiten vereisen veel en ingewikkeld programmeerwerk. Bedank ook een goede naam voor de app. De naam dient kort en krachtig te zijn. De naam voor een app voor Apple apparaten mag maximaal 11 karakters lang zijn.

Stap 2: Creëer een functionele lay-out voor de app

Bij deze stap ga je de verschillende schermafdrukken en functies van jouw idee uitwerken. Hierbij dien je vragen te beantwoorden zoals:

  • Uit welke schermadrukken bestaat de mobiele applicatie?
  • Hoe communiceren de verschillende onderdelen van de applicatie met elkaar?
  • Welke functionaliteiten zijn er vereist binnen de applicatie?

Stap 3: Het design van de app

Binnen deze stap dien je na te denken over het uiterlijk van de app. Hoe dient het menu en het logo er bijvoorbeeld uit te zien? Welke iconen dienen te worden ontwikkeld voor de app? Ook dien je erover na te denken of je het design zelf gaat realiseren of dat je dit laat doen door een professional.

Stap 4 het programmeren van de app

Voordat je aan de slag gaat met het programmeren dien je natuurlijk te bepalen voor welk besturingssysteem je de app gaat schrijven. Het programmeren voor iOS vereist namelijk een andere programmeertaal dan het programmeren voor Android.

Applicaties voor iOS worden voornamelijk geschreven in de taal "Objective C". Voor android wordt voornamelijk de taal "Java" gebruikt. Tevens is het mogelijk om met de applicatie "PhoneGap" applicaties te schrijven voor zowel Android als iOS.

De software waarmee de app gebouwd kan worden kun je gratis vinden op het internet. Software waarmee je Android-applicaties kunt creëren kun je hier downloaden. Tevens heeft Android een handleiding gepubliceerd waarin de eerste stappen van het creëren van de app worden uitgelegd.

Wil je liever een app creëren voor Apple apparaten? download dan de Developer Kit van Apple. Let op, om met deze software te kunnen programmeren is het besturingssyteem iOS van Apple vereist. De software werkt dus niet op computers met het besturingssysteem Windows. Apple heeft een "Dev center" opgezet waarin je uitleg kunt vinden over het programmeren voor Apple apparaten.

Stap 5 live gaan

Wanneer de bovenstaande stappen zijn afgerond kun je jouw mobiele applicatie uitbrengen op de appmarket van iOS en/of Android. Hierbij dien je een beschrijving in te vullen en te bepalen hoeveel de app kost. Het is aan te raden om in deze beschrijving zogenaamde zoekwoorden te verwerken. Dit zijn woorden die mensen intypen wanneer zij zoeken naar apps. De meeste mensen zoeken op functionaliteiten van apps.

Om een app uit te kunnen brengen in de appmarket voor iOS dien je lid te zijn van iTunes Connect. iTunes Connect biedt de mogelijkheid om te monitoren hoe vaak de app wordt gedownload en wat de app opbrengt.
© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Borrelhapjes traditioneel of nieuwBorrelhapjes traditioneel of nieuwBorrelhapjes horen er altijd bij, zijn het niet de traditionele toastjes dan toch wel een sushihapje, gevuld gerechtje o…
Lekkere hapjes voor bij de borrelBij een zwoele avond met een goed glas wijn of lekker koud biertje hoort ook een lekker hapje. Niet de worst, kaas of ko…
Borrelhapjes met visBorrelhapjes met visVis is gezond en vis is lekker en toch eten we het nog niet zoveel. Nog niet genoeg ingeburgerd? Hoe dan ook, vis legt h…

Scrivener is echt voor schrijversScrivener is echt voor schrijversScrivener is een programma voor schrijvers. Het biedt veel tools die het proces van het schrijven ondersteunen. De tekst…
Snapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat wordt veel gebruikt binnen Nederland. Maar wat is Snapchat nu eigenlijk? Snapchat is een applicatie die op zowe…
Bronnen en referenties
  • https://www.hcc.nl/webzine/column-en-achtergronden/zelf-apps-maken
  • Afbeelding bron 1: Wolf Gang, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.