Een webshop opzetten met Magento
Het is een droom van vele om een eigen webshop te beheren en vanuit thuis leuke spulletjes te verkopen. Qua kosten klinkt het erg aantrekkelijk, aangezien je geen dure winkelruimte hoeft te huren/kopen. Magento, een open source e-commerce pakket, is een perfect en gebruikersvriendelijk programma wanneer je een webshop wilt opzetten en onderhouden. Het programma biedt tal van mogelijkheden waarmee iedereen, na wat hulp hier en daar, mee aan de slag kan.
Waarom Magento?
Magento heeft veel voordelen. Magento is een wereldwijd veel gebruikt pakket en biedt professioneel maar toch gratis hulp vanwege haar
open source software. Open source houdt in dat het voor iedereen beschikbaar is en dat iedereen kan meewerken aan de optimalisatie ervan. Een voordeel daarvan is dat er steeds meer verbeteringen en vernieuwingen op de markt voor komen en dit in de meeste gevallen gratis is te downloaden. De Magento webshop is als het ware opgebouwd uit modules. Modules zijn bijvoorbeeld functionaliteiten zoals de productencatalogus, een forum, een fotogalerij e.d. Voor Magento zijn er een hele
hoop modules beschikbaar en dit groeit nog altijd maandelijks.
Er zijn geen torenhoge prijzen aan verbonden. Tuurlijk is het ook niet 100% gratis. Waar kosten zitten is bijvoorbeeld het aanschaffen van een domeinnaam en de maandelijkse hosting. Dit zijn kosten die je altijd hebt wanneer je een website of webshop wilt opzetten. Terwijl het huren van winkelruimte kan oplopen tot 1000 euro per maand, kun je online voor slechts 20 euro al per maand een website hosten. Verder zijn de kosten gerelateerd aan je wensen. Over het algemeen zijn de meeste modules gratis te downloaden en te implementeren. Het kan voorkomen dat er modules zijn waarvoor wel betaald moet worden. Dit zijn kosten voor de tijd die de programmeur erin heeft gestoken om een functionaliteit te bouwen. De prijzen voor zulke modules zullen over het algemeen niet hoog liggen. Kortom, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar het opzetten van een basic webshop is niet duur.
Daarnaast is Magento helemaal aan te passen aan je
eigen wensen. Zo kun je je dromen visueel maken door de voor jou perfecte stijl aanmaken (kleuren, vormen, indelingen, lettertypes noem maar op). Ook heeft het open source e-commerce pakket vele functies zoals
zoekmachine optimalisatie en biedt het daarnaast ondersteuning van
vele talen en munteenheden. Heel handig als je niet alleen binnen Nederland wilt opereren natuurlijk.
Het voornaamste doel van het beheren van een Magento webshop is natuurlijk het verkopen van producten om daarmee een inkomen te genereren. Wat je tegenwoordig heel veel ziet is het betalen via IDeal. Ook Magento biedt de mogelijkheid om eenvoudig koppelingen te maken aan systemen zoals
IDeal en TNT. Qua veiligheid is je webshop goed te beveiligen via
SSL.
Een bijkomend voordeel is dat het open source e-commerce pakket samenwerkt met o.a.
Google Analytics. Hierdoor kun je informatie afleiden aan de hand van het gedrag van je bezoekers. Die informatie kan van grote waarde zijn bij het bepalen van de strategie.
Voordelen voor bezoekers / klanten
Ook je bezoekers profiteren van jouw keuzen om aan de slag te gaan met een Magento webshop. Door de vele
functies en mogelijkheden die het pakket heeft te bieden, kan de bezoeker van zoveel mogelijk relevante informatie worden voorzien. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om productvergelijking te doen en kan de bezoeker aan de hand van beoordelingen van andere bezoekers besluiten een product wel of niet af te nemen. Dit maakt het winkelen voor de bezoeker niet alleen toegankelijker, maar ook meer betrouwbaar. Vergeet daarbij ook niet de koppelingen die eerder in dit artikel zijn benoemd. Door het gebruik van IDeal hoeft een bezoeker geen administratieve rompslomp meer door te maken door het gebruik van acceptgiro’s (tip: biedt naast IDeal deze optie nog wel aan).
Wat heb je ervoor nodig?
Om een Magento webshop te starten zijn er een aantal dingen noodzakelijk. Allereerst moet je beschikken over een domeinnaam (bijvoorbeeld www.taarten-van-els.nl). Zo’n domeinnaam is aan te vragen bij een hostingpartij. Let op: deze kun sterk van prijs varieren. Meestal is het niet nodig om hier veel kosten in te maken. Probeer echter ook niet te veel hierop te bezuinigen; een grotere investering kan leiden tot meer snelheid in je webshop (o.a. snellere laadtijd), wat voor meer tevredenheid bij de bezoekers en je webshop kan zorgen.
Daarnaast heb je ook een server waarop een webserver (bijvoorbeeld Apache), PHP en MySQL zijn geïnstalleerd met de benodigde Magento-software.
Geen diehard programmeerkennis nodig
Veel mensen zullen denk ik ‘Leuk zo’n webshop, maar het zelf in elkaar zetten; dat kan ik nooit!’ Wees gerustgesteld! Je hebt niet per se programmeerkennis zoals html nodig om een leuke webshop te verwezenlijken. Tuurlijk, mocht je wel die kennis bezitten, heb je meer opties voorhanden om bijvoorbeeld zelf gemaakte templates in elkaar zetten. Echter bestaan er ook vele leuke templates waar je direct mee aan de gang kan.
Tip!
Zoals met vele dromen is het vaak zo dat de eerste stappen ertoe het meest lastig lijken. Wil je echt een Magento webshop opzetten? Laat het dan niet bij dromen blijven. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een plan schrijven (in Word?) en nagaan wat (nog) nodig hebt, wat je wilt gaan verkopen, waar je de producten vandaan wilt gaan halen etc. Door zo'n plan te maken betrap je jezelf op vragen waar je nog geen antwoord op hebt. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je eenmaal het Magento pakket hebt aangeschaft, dat je een helder idee en doel voor ogen hebt en daarmee goed voorbereid bent. Succes!