Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laptop?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laptop? Laptops, in deze wereld zijn ze al niet meer weg te denken. Steeds meer mensen kopen een laptop voor hun werk of studie. Maar wat maakt een laptop nou tot een goede aanschaf? Waar moet je nou op letten bij het kopen van een laptop? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder wat tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste laptop voor jou.

De functie van de laptop

Waar wil je de laptop voor gaan gebruiken? Dat is de meest belangrijke vraag om er achter te komen welke laptop het meest geschikt voor jou is. Over het algemeen geldt dat je voor alleen wat internetten en word documenten schrijven je geen super geavanceerde laptop nodig heb. Een simpele laptop volstaat prima. Het zou zonde zijn om er te veel geld aan uit te geven.

Wil je echter gamen of filmpjes bewerken? Dan zal je toch er op moeten letten dat de laptop die je koopt bepaalde spellen en programma's aankan. Voor werk en studie is het handig er tussenin te zitten: niet te weinig maar ook niet te veel werkgeheugen. Voor elke hoeveelheid extra werkgeheugen betaal je immers.

Het merk

Goed, je hebt nu besloten waarvoor je de laptop wilt gaan gebruiken. Een volgende tussenstap die veel mensen vergeten is dat je je moet gaan oriënteren op welk merk PC je wilt. Kies je voor het populaire merk met gegarandeerde kwaliteit of ga je toch liever voor een prijsvechter die misschien voor hetzelfde geld evenveel specificaties biedt? Wanneer je je gaat oriënteren op het merk laptop dat je wilt gaat kopen is het handig om het volgende over de diverse merken die er in omloop zijn te weten.

De bovenklasse van laptops bestaat uit de merken Apple, Sony en HP. Dit zijn betrouwbare computers met een mooi design. En daar betaal je ook voor. Middenklasse laptops vindt je bij de merken Toshiba, Asus, Samsung, Dell en Packard Bell. Dit zijn in principe ook gewoon goede laptops, ze zijn alleen iets minder populair en het schijnt dat ze minder van kwaliteit zijn. Of jij dat ook vindt is aan jou zelf. In feite zijn het gewoon prima laptops waar niks mis mee is. De prijsvechters binnen de laptop branche zijn de merken Acer, Lenovo en Msi. Deze brands zijn of minder bekend of ze staan bekend als minder kwalitatief waardig. Dit hoeft echter niks te zeggen over de praktijk. Soms kan het juist lonen om een laptop te nemen uit een goedkopere categorie.

De grootte van het scherm

Het is belangrijk om te weten hoe groot je de laptop wilt hebben. Je hebt immers niks aan een supergrote laptop als je dagelijks met je laptop naar school moet reizen. Veel mensen prefereren dan een mini-laptop. Dit zijn handzame laptops met schermen van 10", 11" en 12". Sommige mensen zweren erbij, sommige mensen vinden het niks. Voordelen van een mini-laptop is de draagbaarheid. Nadelen zijn een klein toetsenbord waarbij het soms priegelen is om wat geschreven te krijgen. Ook klagen sommige mensen over een te klein scherm.

Als middenmaatje heb je laptops met een scherm van 15.6 ". Dit zijn wat grotere laptops maar toch zijn ze iets kleiner dan het normale maatje. Typen wordt hier al wat makkelijker en ook kan je alles beter zien. Nadeel is dat je al wel wat meer gewicht meedraagt en de laptop moeilijker in een tas mee te nemen is.

De grote laptops zijn voor mensen die met gemak willen computeren of die bijvoorbeeld hun laptop als desktopvervanger willen gebruiken. Als je de laptop wilt gebruiken als je enige computer is het inderdaad handig dat je de maten aanhoudt van een normale computer. Dit omdat er ook meer in past bij grotere computers. Deze maat laptops wordt aangegeven met 17" en 18".

De processor

Er is een enorm scala aan goede en minder goede processors. Een goede processor is echter wel belangrijk om te garanderen dat je bijvoorbeeld bepaalde spellen kan draaien. Veel mensen vergeten dat een goede processor ook belangrijk is bij de aanschaf van hun computer. Zo staat Intel Celeron als minder goed bekend en kan je dus beter een laptop zoeken met de Intel variant Dual-Core als de processor. Er bestaan echter zo veel processors dat het loont om reviews te zoeken over de processor voordat je overgaat tot aankoop van de laptop. Het kan een essentieel verschil uitmaken.

Het werkgeheugen

Bij de aanschaf van een laptop moet je vooral kijken naar het intern geheugen en het werkgeheugen. Beiden verwijzen ze naar het geheugen wat een computer heeft om interne processen te hanteren. Hoe groter het werkgeheugen, des te sneller je computer is en des te makkelijker hij grote programma's aan kan. Een standaard werkgeheugen begint ongeveer bij 1 of 2 GB maar dat is vrij weinig. Met deze computers kan je simpele programma's aan zoals Office Word en de welbekende Internet Explorer. Wil je filmpjes bewerken dan zal je al over minstens 4 GB werkgeheugen moeten bezitten. Ook de meeste spellen vereisen 3 of meer GB. Naast het overwegen van de hoeveelheid werkgeheugen is het handig om te kijken in hoeverre de laptop naderhand nog te optimaliseren is. Dit wordt aangegeven bij de specificaties. Wanneer het werkgeheugen niet meer voldoet bestaat er namelijk vaak de mogelijkheid om het werkgeheugen tot een bepaalde hoogte uit te breiden als je er toch achter komt dat het te weinig is.

De opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is de grootte van de harde schijf op je laptop. Voor sommige spellen of soft-ware heb je een bepaalde hoeveelheid GB nodig om het programma te kunnen installeren. Dit staat vaak op de cd-rom aangeven. Computers met weinig opslagcapaciteit hebben een opslagcapaciteit van zo'n 80 tot 160 GB. Dit is vrij weinig maar het volstaat als je de laptop alleen voor simpele taken wilt gebruiken. Een normale opslagcapaciteit begint zo rond de 250 à 320 GB aan opslaggeheugen. Hiermee kan je de meeste spellen en soft-ware wel mee draaien. Laptops met veel opslagcapaciteit hebben soms wel 400 tot wel 800 GB aan opslaggeheugen. Dit is voor de computerliefhebbers en de professionals.

De batterij

Een laptop moet natuurlijk zo lang mogelijk te gebruiken zijn. Het is niks als je in het midden van een Powerpoint presentatie opeens tegen een leeg scherm aan zit te kijken. Om dit te voorkomen heeft elke laptop een batterij die tussendoor wordt opgeladen met een snoer. Voor veel mensen is het belangrijk om te weten hoe lang een batterij of accu meegaat voordat hij opnieuw moet worden opgeladen. Voor deze informatie is het het beste om op zoek te gaan naar reviews en beoordelingen over de accuduur van de laptop die je op het oog hebt.

Design

Het oog wilt natuurlijk ook wat. Het ene merk besteedt meer aandacht aan het uiterlijk dan het andere. Apple staat bekend om zijn mooie vernuftige laptops. Ook HP staat bekend om een strak en origineel design. Sony doet ook mee met de race om de mooiste laptop. Hoe goedkoper je echter gaat qua laptop klasse des te minder indrukwekkend zal je laptop ogen. Het ligt echter aan jou zelf of je daar waarde aan hecht.

De prijs

Mooi, je hebt inmiddels een of meerdere laptop(s) op het oog. Nu is het van belang om op zoek te gaan naar de beste prijs. We willen immers allemaal zo min mogelijk betalen voor een zo goed mogelijke laptop. Het loont om op zoek te gaan naar prijsvechter webwinkels, dagaanbiedingensites of online outlets die laptops verkopen tegen een zachter prijsje. Let echter wel op addertjes onder het gras. Ook via vergelijkingssites kun je de prijs van een specifiek type laptop vergelijken bij diverse aanbieders van de laptop. Wat je ook kunt doen is wachten op spectaculaire aanbiedingen. Dan moet je echter wel van te voren weten wat voor specificaties, merk en uiterlijk laptop je voor ogen hebt. Over het algemeen geldt dat het loont om een ouder type laptop te nemen die nog steeds dezelfde specificaties vertoont als de nieuwere versie. Op die manier bespaar je geld maar krijg je toch grotendeels hetzelfde product.

Voor wie niet veel geld heeft kan het ook lonen om via tweedehands winkels als Marktplaats op zoek te gaan naar een tweedehands laptop. Let er dan wel op dat de aangeboden tweedehands laptop niet duurder is dan wanneer je de laptop nu nieuw zou kopen. De prijzen zijn niet altijd even realistisch. Een laptop daalt snel in waarde.
© 2011 - 2024 Lr800, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De goedkoopste laptop kopenDe goedkoopste laptop kopenDe aanschaf van een goedkope laptop betekent niet per definitie dat deze niet aan alle eisen van de gebruiker zal voldoe…
Een computer kopen, waar moet u op letten?Een computer kopen, waar moet u op letten?Het kopen van een computer kan zeer lastig zijn. Want waar moet u op letten? Wat is belangrijk bij het kopen van een com…
Laptop kopen: aankoopadvies gemiddelde gebruikerLaptop kopen: aankoopadvies gemiddelde gebruikerDoor de vele laptops die vandaag de dag te koop zijn is het erg moeilijk kiezen welke laptop voor u de beste is. Bovendi…
Welke soorten laptops zijn er op de markt?Welke soorten laptops zijn er op de markt?Het zoeken naar een laptop is voor velen een hele uitdaging. Er is een gigantisch aanbod: er zijn veel verschillende spe…

Glasvezelnetwerk: de aanleg van glasvezelGlasvezelnetwerk: de aanleg van glasvezelSteeds meer huishoudens worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het voordeel van glasvezel ten opzichte van andere v…
Mini-Itx bouwen in Morex T3500 (kleine pc inbouwen)Heeft u een kleine computer behuizing en u weet niet hoe u het in elkaar moet schroeven, of u wilt liever zelf proberen…
Lr800 (32 artikelen)
Laatste update: 24-11-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.