Melding laptop 'Overweeg de accu te vervangen'. Wat te doen?

Melding laptop 'Overweeg de accu te vervangen'. Wat te doen? Windows kan de melding 'Overweeg de accu te vervangen' op je laptop weergeven. Deze melding verschijnt dan wanneer je met je muis beweegt over een icoontje van een batterij met stekker waar een rood kruis doorheen staat. Op de plek waar je dit icoontje ziet zag je voorheen een batterij met stekker zonder rood kruisje. Wanneer je op het icoon klikt dan zie je tevens de melding dat er een probleem met de accu is waardoor de computer plotseling kan worden afgesloten. Wat te doen wanneer je deze melding krijgt?

Melding vervangen accu laptop


Waarom krijg je de melding 'Overweeg de accu te vervangen'?

Normaal zie je in de rechter onderhoek van je scherm naast de tijdsaanduiding een icoontje van een batterij of een batterij met stekker, afhankelijk van of de stekker in het stopcontact zit. Wordt de genoemde melding geactiveerd dan verschijnt dwars over dit icoontje een rood kruisje. Op het icoontje kun je klikken waarna je te zien krijgt tot hoever de accu op dat moment is opgeladen. Tevens wordt de melding weergegeven omdat er een probleem is met de accu en dat de computer plotseling kan worden afgesloten als gevolg van dit probleem.

De melding 'Overweeg de accu te vervangen' is afkomstig van Windows. Deze optie bestaat sinds versie Windows 7. Het waarschuwt je er als gebruiker van een laptop voor dat de accu in de laptop geen volledige lading meer kan bevatten. Windows kan meten wat de oorspronkelijke capaciteit van de accu is en tot hoever deze op dit moment nog geladen kan worden. Daalt deze capaciteit onder de 40% dan ontvang je de melding. Deze kan niet automatisch verdwijnen na bijvoorbeeld opnieuw opstarten.

Is er een gevaar wanneer ik de melding ontvang?

Het is normaal dat laptopaccu's na verloop van tijd capaciteit verliezen. De melding is ingebouwd om je ervoor te waarschuwen dat wanneer je een volgeladen accu gebruikt en je laptop gebruikt zonder voeding, deze dan plots leeg kan zijn waarna de computer uitvalt. Het betekent nadrukkelijk niet dat er bijvoorbeeld risico is voor oververhitting. Het is dus niet zo dat er een gevaar bestaat. Wel kan het natuurlijk erg vervelend zijn dat als je aan het werken bent in een document zonder dat je dit tussentijds hebt opgeslagen, je computer ineens uitvalt.

Wel is het mogelijk dat de achteruitgang van de capaciteit van je accu verband houdt met oververhitting. Een accu die langere tijd bloot heeft gestaan aan te veel hitte kan snel in kwaliteit achteruit gaan. Hiervan kan sprake zijn wanneer je laptop vaak hard begint te blazen en veel RAM gebruikt. Dit kan er op duiden dat er sprake is van een virus, echter kan het ook met de ouderdom van je laptop te maken hebben.

Kan ik de melding uitschakelen?

De melding dat je je accu moet vervangen kun je uitschakelen. Wanneer je op het icoontje met het kruisje erdoor klikt dan zie je onderaan een vakje met daarachter de tekst 'waarschuwen als de accu moet worden vervangen'. Dit hokje is automatisch aangekruist, maar dit vinkje kun je natuurlijk zelf weghalen waarna de melding zal verdwijnen.

Wat te doen als ik de melding krijg?

Zoals gezegd is het niet gevaarlijk als je de melding krijgt, maar je krijgt deze uiteraard niet voor niets. Voor een optimaal gebruiksgenot kun je het beste een nieuwe accu kopen, al is het maar zodat je deze op tijd in huis hebt voordat de accu nog verder aan capaciteit verliest en het onmogelijk wordt om je laptop nog langer te gebruiken zonder dat deze permanent is ingeplugd.

Krijg je deze melding terwijl je nog garantie hebt op je laptop, dan kun je beste contact opnemen met de fabrikant of de winkel waar je deze gekocht hebt. Tenzij je laptop een beschadiging heeft opgelopen hoor je deze melding niet zo snel na aanschaf al te krijgen. Mogelijk is er sprake van een productiefout en kun je gratis een nieuwe accu krijgen.

Is je laptop al wat ouder en functioneert deze verder nog prima waardoor je nog geen aanschaf van een nieuwe laptop overweegt, dan kun je prima enkel de accu vervangen door een nieuwe. Een nieuwe accu voor je laptop kun je kopen via de webshop van de fabrikant van je laptop of via een website die onderdelen verkoopt. Kies je voor de laatste optie, let er dan wel goed op dat alle specificaties overeenkomen. Daarmee voorkom je dat je een accu aanschaft die niet aansluit op je laptop.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…
De accu van een digitale fotocameraDe accu van een digitale fotocameraHet grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkop…
Help, mijn auto start niet meer – elektrische problemen!Help, mijn auto start niet meer – elektrische problemen!Voor het besturen van een auto, is het noodzakelijk dat het voertuig in eerste instantie start. De motor wordt daartoe v…
Problemen met de autobatterij of accuDe accu van een auto levert de stroom om de motor te kunnen starten. De accu moet minstens een paar jaar mee kunnen gaan…

Laptopreparatie: Ondersteuning en tipsLaptopreparatie: Ondersteuning en tipsLaptops gaan regelmatig kapot. De levensduur van een laptop is over het algemeen aanzienlijk korter dan die van een desk…
Wat zijn virtual reality en de Oculus Rift?Meer dan drie jaar na de start van hun Kickstarter-project was het eindelijk zo ver. Op 6 januari 2016 ging de voorverko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/consider-replacing-your-battery
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.