Downloaden met Torrent

Downloaden met Torrent Groot nieuws als het gaat om het downloaden via torrents. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk precies? Downloaden met torrents is zeer gemakkelijk als je de basis wat onder de duimen hebt. Wanneer je vanuit het niks wilt downloaden via torrents kan het lastig zijn. Hier diverse handige links, tips en tricks over het downloaden met torrents.

Wat zijn Torrents?

Een torrents is een bestand met als extensie .torrent, te vergelijken met .nzb voor nieuwsgroepen of gewoon simpelweg .doc als word document. Torrent websites liggen nu aardig onder vuur omdat vele "anti piracy" organisaties het downloaden met torrents wil verbieden. Dit is niet eens zo zeer om het downloaden via torrents maar om het delen van de bestanden. Downloadden van films en muziek is in Nederland toegestaan*, maar het delen (uploaden) van bestanden is hier verboden. Torrents is een Peer 2 Peer (afgekort als P2P) systeem van downloaden net als bij Lime Wire en Emule. Alleen is het aanbod via torrents vele malen groter.

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van downloaden met torrents?
  • Breed aanbod in downloads.
  • Eenvoudige bediening.
  • Torrents worden veel gebruikt.
  • Kost niet veel rekenkracht voor de computer.

Ook hebben torrents natuurlijk wat nadelen zoals:
  • Bij een router moeten er poorten ge-forward worden.
  • Als je er niet om denk ben je aan het uploaden, wat weer illegaal is.
  • Afhankelijk van de seerders (uploaders).

Om het downloaden door te krijgen zijn torrents ideaal om mee te beginnen. De meeste torrent cliënten hebben een eenvoudig en overzichtelijke interface, waardoor het bedienen ervan gewoon makkelijk wordt.

Torrents cliënt

Wat is een (bit)torrent cliënt?
Een cliënt is in dit gevalt niks meer en minder dan het programma die je gebruikt om je torrents mee te downloaden. De programma`s zijn vrijwel allemaal freeware dus gratis te gebruiken. Een aantal bekende en veel gebruikte cliënten zijn:
  • µTorrent.
  • Vuze (Azureus).
  • Bitcomet.

Dit zijn toch wel de meest gebruikte download cliënten voor torrents. Ze zijn gemakkelijk te bedienen en bieden nog wel aardig wat opties. Er zijn ook torrent cliënten waar je voor moet betalen, maar deze worden bijna niet gebruikt omdat de freeware cliënten een goed alternatief zijn. Hier is een lijst met alle download cliënten te zien, niet alle cliënten werken ook op Mac OSx. De meeste zijn geschreven voor Windows, maar dat staat in die lijst allemaal duidelijk aangegeven.

Waar haal ik mijn torrents vandaan?

Het downloaden doet je downloadcliënt alleen als je er een .torrent bestand in opent. Deze bestanden kan je overal wel vinden op het internet. Een goede website die het afgelopen jaar groot nieuws was is "The Pirate Bay" (TPB). TPB heeft een breed aanbod aan torrent downloads. Maar er zijn nog heel veel andere websites waar je je torrents weg kan halen zoals;
  • Isohunt.com
  • Entertane.com
  • Torrentroot.com (zoekmachine voor torrents)
  • Torrentz.com (zoekmachine voor torrents)
  • Demonoid.com
  • Torrentreactor.to

Een cliënt installeren

Een programma installeren is niet zo ingewikkeld, mits je thuis een router hebt staan waar de computer op aan is gesloten. Als dat het geval is wordt het al wat lastiger. Want dan moet er een poort ge-forward worden. Nu zijn er tegenwoordig al tal van handleiding op internet te vinden, wanneer je bij google op port forward zoekt of op port forward [Naam.van.de.client] dan vind je wel veel handleidingen over hoe je dat nou precies moet doen. Doordat torrents veel gebruikt worden heel wereldwijd zijn er dus ook veel mensen die tegen deze problemen aanlopen, en dan is het dus weer aan de andere mensen te danken dat ze hier de oplossing voor schrijven.
Verder bied elke downloadcliënt meestal op de originele website een handleiding over hoe je het programma moet installeren, vaak wel in het Engels. Maar er zijn genoeg Nederlandstalige handleidingen te vinden op bijvoorbeeld Duken.nl. Wat een belangrijke instelling is die niet vergeten moet worden is het uitschakelen van uploaden, dit is strafbaar in Nederland wanneer het auteursrechtelijk beschermd materiaal is.

Handige links

Er bestaat ook veel troep dat je kunt downloaden via torrents, daarom is het belangrijk dat je de downloads uit goede bronnen haalt. Dus weet wat je download, want voor je het weet heb je anders een virus op je computer staan. Hieronder nog een aantal handige links die te gebruiken zijn voor torrents:
  • Bittorrentinfo.nl.
  • Portforward.com.
  • Orlydb.com.
  • YouTube.nl.
  • Torrentking.org.
© 2010 - 2024 Gekkegerrit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Het downloaden van een TorrentHet downloaden van een TorrentMeer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…

Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Wii spelletjes downloaden en brandenDe Wii is een spelcomputer voor het hele gezin. Bovendien is het niet alleen leuk maar ook nog eens gezond omdat je veel…
Bronnen en referenties
  • Duken.nl
  • Bittorrentinfo.nl
  • Wikipedia.nl
Gekkegerrit (16 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.