Nintendo DS & DSi spellen downloaden en spelen

Hoe kun je Nintendo DS & DSi spellen downloaden, op uw DS zetten en vervolgens spelen? Lees verder voor meer informatie over hoe en waar je ze kunt downloaden, hoe je ze erop moet zetten en vervolgens moet spelen. Lees het artikel rustig en goed door voor een goed resultaat. Succes!

Benodigdheden

Naast een Nintendo DS of DSi heeft u verschillende dingen nodig die u veel geld kunnen besparen.

 • Een computer mét verbinding tot internet: Ook heeft u een USB-aansluiting nodig om de R4-kaartadapter op aan te sluiten.
 • Een Nintendo DS-flashkaart: De beste flashkaart voor de DS op dit moment is de R4DS. Deze kunt u op verschillende sites kopen voor ongeveer 35 euro, waaronder Marktplaats en Google. Zoek naar een R4-kaart-pakket met pc-adapter EN een 2gb micro-SD geheugenkaart!

óf

 • Een Nintendo DSi-flashkaart: Voor de Nintendo DSi moet u een andere flashkaart zoeken. Mogelijkheden zijn de volgende flashkaarten: R4i, Acekard 2i of DSTTi. Bovenstaande geld ook voor deze.

Maak nooit inbreuk op auteursrechten gebruik deze informatie alleen voor legale doeleinden!(zie kopje: Legaal?)

Downloaden

Er zijn verschillende sites om DS spellen te downloaden, als de voorbeeldsite niet werkt of u deze niet fijn vindt kun u op google even zoeken op "Nintendo DS Rom download". U vindt dan vanzelf een goede site.

Een goede site om DS-spellen van te downloaden is www.rom-freaks.net. Vul rechts in bij 'search' welk spel u wilt en druk op de knop eronder. Klik het spel aan welke u wilt. Naast de naam staat een letter tussen haakjes die voor de taal staan.

Hier staan de letters met de bijbehorende talen:
 • (U) = USA (English)
 • (E) = Europe (English, Italian, French, Spanish, German, Netherlands)
 • (J) = Japan (Japanese)
 • (I) = Italy (Italian)
 • (S) = Spain (Spanish)
 • (K) = Korea (Korean)
 • (H) = Netherlands (Dutch)
 • (G) = Germany (German)

Nadat u dat hebt gedaan ziet u info over het spel en moet u op 'download' drukken. Dan zijn er twee kleine testjes, om computergestuurde bots tegen te gaan, waarbij u de open cirkel moet aanklikken. Een nieuwe site opent waarbij u 20 seconde moet wachten. (Reclame wegklikken indien deze er is) Na 20 seconde kunt u rechts op 'download' drukken en dan nogmaals op 'download'. Sla het op in een map waarin u het kunt terugvinden.

Nadat de download binnen is heeft u een .RAR-bestand. Deze moet u het bestand uitpakken met Winrar, gratis te downloaden: Winrar downloaden. In de nieuwe map vindt u een paar bestanden waarvan alleen het NDS-bestand belangrijk is.

(Soms komt het voor dat er meerdere .rar-bestanden zijn, dan kunt u dezelfde stap op 1 bestand uitvoeren, waarna een nieuw .rar-bestand gemaakt wordt en dan weer dezelfde stap. Daarna heeft u de map met het NDS-bestand).

Op de DS of DSi zetten en Spelen

Afhankelijk van welke kaart u heeft zijn de instructies hieronder verschillend. Als voorbeeld heb ik hier de R4 kaart voor de DS genomen. Veel andere kaarten werken hetzelfde, maar ik raad toch aan om de bijbehoren instructies per kaart op te zoeken.
Stop de Micro-SD kaart van je R4 kaart in de PC-Adapter en plaats die in de computer. Als het goed is komt er een pop-up waarbij u moet kiezen om de map te openen. Kopieer het NDS-bestand dat je gedownload hebt en plak deze in de map van de Micro-SD. Als deze klaar is doet u de PC-adapter uit de computer, de Micro-SD kaart uit de PC-adapter en in de R4DS-adapter.

Vervolgens doet u de R4 kaart in de DS en zet u de DS aan. Je klikt op het Game-pictrogram (meestal met die twee smilies of een controller) en je ziet vervolgens een lijst met spellen. Selecteer de game die je wilt spelen en hij start op!

Niet gelukt of een foutmelding?

Toets uw foutcode in op Google met er achter de naam van uw flashkaart. Bijvoorbeeld: foutcode 800d3 r4 of error 800d3 r4. Zo komt u vanzelf op een forum met de oplossing. Indien dat geen antwoord oplevert kunt u hieronder uw vraag posten, zodat andere gebruikers erop kunnen antwoorden, dit kan echter langer duren dan even op Google zoeken.

Legaal?

Veel mensen vragen zich af of het spelen van gekopieerde spellen voor de Nintendo DS legaal of illegaal is. Verschillende organisaties zoals Brein en BIG zeggen het volgende erover: "Het (laten) ombouwen van een gameconsole, zodat je er gekopieerde games mee kunt spelen, is verboden." Maar als u een kopie maakt van een spel dat u bezit en dat speelt, om het origineel mooi te houden dan is het gewoon legaal en mag het dus.
© 2008 - 2024 Sanpaulo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Nintendo spellen downloaden en de wetNintendo spellen downloaden en de wetNintendo spel downloaden en de wet hierop: Nintendo is een populaire spelcomputer. We onderscheiden de DS, de DSI en de…
Gratis oude Nintendo Games downloaden en spelen op de PCGratis oude Nintendo Games downloaden en spelen op de PCGratis Nintendo games op je PC spelen? Het is heel goed mogelijk om gratis Super Nintendo (SNES), Nintendo (NES), Ninten…
New Nintendo 3DS: Beter 3D-effect en meer mogelijkhedenNew Nintendo 3DS: Beter 3D-effect en meer mogelijkhedenIn 2015 werd de New Nintendo 3DS op de markt gebracht. De 3D-technologie die voor het eerst werd aangekondigd in 2011 op…
Wii spellen downloaden en brandenWii spellen downloaden en brandenJe hebt een Nintendo Wii of je wilt er een kopen. Vervolgens wil je er graag spellen voor downloaden en branden, maar je…
Reacties

Hellup, 16-08-2009
Ik heb een nds en mijn geheugenkaartje blijft steeds staan op 'menu?' wat moet ik doen of heeft iemand een programmaatjevoor me Reactie infoteur, 25-08-2009
Stel je vraag even op www.dsdownloadforum.nl.Je bent binnen 2 minuten geregistreerd en we zullen daar je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Chenkie, 15-08-2009
Mijn broer heeft een 8 GB geheugenkaartje gekocht. Maar hoe moet ik er nou spellen opzetten? En wat bedoelen ze trouwens met: (Soms komt het voor dat er meerdere.rar-bestanden zijn, dan kunt u dezelfde stap op 1 bestand uitvoeren, waarna een nieuw.rar-bestand gemaakt wordt en dan weer dezelfde stap. Daarna heeft u de map met het NDS-bestand) Reactie infoteur, 25-08-2009
Stel je vraag even op www.dsdownloadforum.nl.Je bent binnen 2 minuten geregistreerd en we zullen daar je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Sanne, 14-08-2009
Ik heb nieuwe spelletjes op de ds gezet maar dan blijven ze vastlopen tijdens het laden.
Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?:-( Reactie infoteur, 25-08-2009
Stel je vraag even op www.dsdownloadforum.nl.Je bent binnen 2 minuten geregistreerd en we zullen daar je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Miell, 07-05-2009
Bij mij komt er geen europe mirror te staan, maar europe server,
nu heb ik daar op geklikt, en nu download hij wel!
dus maakt dat uit? Reactie infoteur, 07-05-2009
Maakt niet uit, is ook goed.

Jakob, 21-03-2009
Ik heb Grand theft auto Chinatown gedownload, maar als ik het spel wil spelen en erop klik komt er dit: The save data could not be accessed. Please turn the power off and reinsert the DS Card. Ik heb de Nds uitgedaan en er zelf een paar spellen af gehaald, ook heb ik het spel bij een andere site gedownload, maar dan komt er steeds dit in het beeld.
Als ik een ander spel start gebeurd dit niet. Weten jullie raad? Reactie infoteur, 21-03-2009
Probeer eens een andere versie van het spel te downloaden ;)

Juud, 16-03-2009
Hallo,

Is het voldoende als ik alleen de NDS bestanden op mijn pc bewaar?

Bedankt!:-) Reactie infoteur, 21-03-2009
Hey,
ja dat kun je het beste doen, is mooi overzichtelijk en de rest heb je niet nodig ;)

Tamara, 07-03-2009
Ik heb hetzelfde probleem als Esmee, ik krijg de melding: Couldn't find_DS_MENU.DAT
Ik heb mijn R4 kaart geformatteerd maar hoe moet er een nieuwe firmware opgezet worden? En waar kan ik deze vinden? Ook heb ik bij mijn R4 + 2GB een micro s adapter meegeleverd gekregen maar, waar kan deze voor gebruiken? Reactie infoteur, 12-03-2009
In de micro s adapter doet u uw microsd card, en die doet u in de computer. Dan moet u even op google zoeken waar de ds software staat.

Issam, 27-02-2009
Ik heb de 4 bestandjes (_system_, moonshl, _DS_MENU, _DS_MSHL.NDS) op me R4 kaart gezet. En ik heb ook een spel gedownload. Het NDS bestand van het spel heb ik nu. Nu is mijn vraag in welke map moet ik het NDS bestand plaatsen? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Reactie infoteur, 28-02-2009
Gewoon in de eerste map, de map die opent als het kaartje in de PC komt.

Esmee, 26-02-2009
Ik heb alles presies opgevolgd, maar als ik dat microsd kaart in de r4 kaart stop om dat weer in mijn dsk te doen zegt mijn dsl couln't find_ds_menu.dat. ik weet me echt geen raad meer. Reactie infoteur, 28-02-2009
Had u al het kaartje geformatteerd en nieuwe firmware erop gezet?

Nintendooo, 25-02-2009
Kost dat downloaden dan geen geld? Reactie infoteur, 25-02-2009
Nee, is gratis ;)

Eva, 25-02-2009
Super handig! Maar is een R4 ongeveer het zelfde als zo'n TT kaart? Kan je op de zelfde manier spelletjes op zetten? Reactie infoteur, 28-02-2009
Ongeveer, kijk even op google naar een handleiding voor het eropzetten van games op de TT.

Jelle, 18-02-2009
Ook ik heb het probleem dat als ik mijn kaart nu in de DS stop dat ik er alleen maar loading in beeld krijg.
Ook ik heb al een aantal keren geprobeerd te formatteren en de software er opnieuw opgezet maar houd toch steeds het loading in beeld.
Wat nu te doen? Reactie infoteur, 18-02-2009
Vraag aan de verkoper wat het zou kunnen zijn.

Inter, 14-02-2009
Hallo allemaal door een foutje is onze R4DS gewist.
nu hebben we nieuwe software gedownload en er een nieuw spel opgezet. de kaart weer in de DS en aangezet.
maar nu blijft hij continu op loading staan en gebeurt er verder niets. heeft iemand enig idee wat ik verkeerd heb gedaan? Reactie infoteur, 14-02-2009
Hoi, probeer eens eerst de memorycard te formatteren en dan weer de nieuwe software erop te zetten.

Bibi, 13-02-2009
Beste allemaal,
Heb al een tijdje een M3DS Real kaart met 4Gb SDHC zonder problemen. Nu heb ik die 4 Gb voor een 8 Gb SDHC vervangen. Een hele lading games op de NDS directory geplaatst, echter ik krijg in het menu voor de GAmes geen icoontjes meer, achter de games staat 0Mb, en de NDS Lite is erg traag geworden. De M3DS Real moet toch overweg kunnen met 8 Gb SDHC? Als ik wat spellen verwijder is het probleem opgelost. Iemand een andere oplossing om toch het aantal spellen te behouden?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden Reactie infoteur, 14-02-2009
Hoi,
De kaartjes werken minder met grote data aan spellen. Zo is de 2gb het meest aan te raden. Hoe meer geheugen daarna, hoe langzamer.

Stanley, 13-02-2009
Hallo ik heb een probleem ik heb een n5 kaartje en k weet niet welke software je daarvoor moet downloaden en hoe je daar spelletjes opzet? kun jij mij helpen? Reactie infoteur, 14-02-2009
Kijk eens op google: N5 ds software downloaden

Martijn, 11-02-2009
Bijna 2 weken geleden ook een R4DS + 2 GB gekocht. Bijgeleverde software naar de root gekopieerd, spelletjes naar mapje Games (aangemaakt) gekopieeerd. Wat mp3-tjes naar mapje MUSIC (ook aangemaakt) gekopierd. Werkt allemaal prima :-). Heb van de software versie 1.18, weet alleen niet meer of dit bijgeleverd of gedownload is :-p

Mijn zusje heeft een M3DS Real kaartje, ook met 2 GB dacht ik. Ik vind het menu dat daarbij zit mooier. Nu is mijn vraag : Is de M3DS Real software bruikbaar op een R4DS kaartje? Reactie infoteur, 11-02-2009
Beste Martijn,

Niet dat ik weet: sorry ;)

Denise, 10-02-2009
Hallo,
ik heb vandaag een r4 kaartje gekocht en een klein kaartje van 2gb. Ik kreeg in mijn beeld menu in het rood te staan met een? ik heb al verschillende adviezen van je opgevolgd, maar ik kan het formatteren niet vinden op mijn computer wat kan ik hier aan doen om toch spelletjes erop te kunnen zetten? Reactie infoteur, 11-02-2009
Hoi,
u moet toch echt formatteren en daarna nieuwe software erop zetten. Op google vindt u erg gedetailleerde handleidingen.

Danielle, 10-02-2009
Ik heb inderdaad na het downloaden van 2 spellen voor de Nintendo ds, een zwart scherm met de tekst loading… Krijg dus geen spellenmenu meer. Ik heb de 2 spellen alweer verwijderd maar het zwarte scherm met loading blijft… Wat kan ik hieraan doen? Reactie infoteur, 10-02-2009
Dat komt omdat u een oude versie gebruikt van de r4 kaart. Zoek op google naar 'r4 kaart updaten' en volg de stappen.

John, 08-02-2009
Is er ook een verkenner voor op de NDS, zoals de Windows Verkenner? Het gaat mij erom geblokkeerde sav.bestandjes direct op de NDS te kunnen verwijderen, en niet eerst de geheugenkaart aan de PC te koppelen. Reactie infoteur, 09-02-2009
Niet dt ik weet!

Eemel, 02-02-2009
Hallo, Heb ook een r4 kart aangeschaft maar zodra ik ok maar iets via de usb adapter erop wil zetten loopt alles vast. Kan niet formateren of ook maar iets op de kaart zetten.

hellup! Reactie infoteur, 03-02-2009
Probeer het eens op een andere computer.

Kajan, 31-01-2009
Hallo…

Als ik een game download is het een winrar bestand. deze pak ik uit… maar dan krijg ik allemaal kleine.rar bestanden. moet ik die ook allemaal stuk voor stuk uitpakken of moet ik die gewoon in zijn geheel op de stick zetten? Reactie infoteur, 01-02-2009
Hallo, U moet op een van de kleine.rar bestanden op uitpakken drukken, dan wordt dit in één map uitgepakt met daarin het te branden bestand

J. Peeters, 29-01-2009
Hallo, als ik een spel heb gedownload en probeer deze uit te pakken blijft hij vragen om een cd te plaatsen omdat er meer volume nodig is, wat houdt dit in, en is er ook voor een apple computer een goed uitpak programma aanwezig om spellen voor r4 uit te pakken:-( Reactie infoteur, 01-02-2009
Dat betekent dat het geheugen op de harde schijf bijna leeg is, voor het uitpakken zie: http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/697168.html

Sandra, 27-01-2009
Ben de hele avond al bezig om spelletjes te kunnen spelen op de ds lite. Heb van een vriendin dvd gekregen met spelletjes erop. Heb via sidder.nl een mircro sd 8 gb gekocht en z'n r4 kaartje. Nu heb ik al de nieuwe firmware erop gezet, precies op de manier zoals hier staat beschreven. Nu lukte het nog steeds niet. Daarna heb ik me kaartje geformateerd en nogmaals de firmware erop gezet en daarna ook de spelletjes, maar nu geeft hij de hele tijd aan Loading en dan kan je verder niks doen. Heeft u misschien een oplossing? Reactie infoteur, 27-01-2009
Hallo,
Ik geloof dat een 8gb niet compatible is met de r4, vraag dit eens na of kijk op google.

Shirley, 24-01-2009
Ik heb ook een r4 kaartje maar af en toe heeft hij kuren. Dan blijft hij staan of gaat een stap terug. Weet iemand waar dit aan ligt? Reactie infoteur, 25-01-2009
Hey, zet de nieuwe firmware er eens op

Mirella, 24-01-2009
We kregen eerst steeds een foutmelding. Onze dstt kaart leeg gemaakt en opnieuw alles gedownload.
Vervolgens de spellen erop gezet het en het probleem was opgelost… dachten we want
Na een dag speelplezier blijft elk spel heel lang hangen in loading maar start niet meer op.
Kent iemand dit, en wat kan ik er aan doen.
(in mijn omgeving blijk ik niet de enige met dit probleem te zijn)

alvast bedankt mirella Reactie infoteur, 25-01-2009
Probeer eens nieuwe firmware erop te zetten

Martino, 20-01-2009
Weet iemand hoe je originele spellen van een origineel kaartje krijgt? Zo'n 15 originele spelen die ik graag op mijn r4 wil meenemen op vakantie… Wie heeft de oplossing? Reactie infoteur, 25-01-2009
Je kan het beste al die spellen downloaden en dan op de r4 zetten/

Lobje, 11-01-2009
Hallo,
Als ik alles doe wat zoals hier boven omschreven staat bij (op de DS zetten en spelen ).
Krijg ik niet het game pictogram maar komt er bij mij in het scherm loading.
Weet jij hoe dit kan.
Ik heb een R4 kaart pakket met adapter en een micro 8gb kaart
Groetjes en al vast bedankt voor de reactie A.Lobje Reactie infoteur, 12-01-2009
Probeer eens de adapter te updaten ;)

Barend, 11-01-2009
Ik heb sind kort dat ik de spelletjes niet opgestart krijg. Tijdens het "loading"blijft hij hangen (DSTT met 2gb). Iemand enig idee? Reactie infoteur, 11-01-2009
Probeer eens de memory card te formatteren en vervolgens de nieuwe software er op te zetten (te vinden op google).

Sander, 10-01-2009
Ik heb al enige tijd het probleem dat downloaden en op de memory card plaatsen van een nds bestand prima gaat maar dat we dan steeds de melding krijgen op de NDS dat het save bestand niet benaderd kan worden. We kunnen het spel dus niet gebruiken. Hiervoor vele spellen gedownload zonder dit probleem. Wat te doen? Reactie infoteur, 11-01-2009
Probeer eens de memory card te formatteren en de nieuwe software erop te zetten.

Moi, 05-01-2009
Mijn kaart leest geen rar bestanden. Hoe kan de bestanden het best op mijn kaartje zetten? Reactie infoteur, 05-01-2009
Je moet het.rar-bestand uitpakken, hierin zit een NDS-bestand.

Jantje, 05-01-2009
Ik heb een R4DS adapter + 2GB Micro SD kaart gekocht en ik heb van iemand een CD gekregen met 100 spelletjes, hoe krijg ik die spelletjes overgezet op mijn kaart? Reactie infoteur, 05-01-2009
Probeer eens de memory card te formatteren en daarna nieuwe software erop te zetten (uitleg staat beneden ergens in een reactie)

Daniella, 05-01-2009
Ik heb nu al 2x de micro SD kaart geformatteerd zoals je al eerder hebt beschreven en ook de nieuwste versie er op gezet. Opnieuw de spellen er op gezet. Nu doet de DS het heel even, en gaat dan toch weer rare dingen doen. vastlopen tijdens een spel of loading. Komt het doordat ik misschien windows vista op de pc heb staan of dat ik er een nieuw spel (prof layton) op heb gezet. Als ik de systeemmappen op het kaartje zet, krijg ik iedere keer een melding: "weet u zeker dat u deze map zonder eigenschappen wilt kopieren?". Overal ja opgegeven. En toch iedere keer weer problemen met de DS. Reactie infoteur, 05-01-2009
Ok, dat is raar. Probeer het eens zonder professor Layton, doet hij het dan wel gewoon?

Iris, 05-01-2009
Bij mij lukt echt niet ik ook de spelletjes uitgepakt en op het microkaartje gezet en dan in de DS doet krijg ik nog steeds het rode icoontje met menu erop kan ik heb ook geen 4gb kaartje maar gewoon eentje van 2gb ik weet echt niet wat het is ligt het soms aan de DS? Reactie infoteur, 05-01-2009
Probeer eens de memory card te formatteren en daarna nieuwe software erop te zetten (uitleg staat beneden ergens in een reactie)

Iris, 04-01-2009
Ik heb al uw stappen gevolgd alles erop gezet en als ik de DS op start krijg ook zo'n rood icoontje met menu erop ik heb 4 spelletjes gedowload moet je die spelletjes ook uitpakken voordat je ze op micokaartje zet? Reactie infoteur, 04-01-2009
Ja, ;)

Judith, 03-01-2009
Hoi!
Ik heb de berichten hieronder doorgelezen, maar kom er toch niet uit.
Ik heb een micro SD kaart 2G en een R4 SDHC card. Daarbij heb ik een adapter en een usb stick gekregen, in beide kan ik de micro SD stoppen.
Ik heb op de goede manier de spellen gedownload, geprobeerd via de USB en via de adapter op mn ds te zetten, maar bij beide krijg ik een zwart scherm met alleen 'loading'.
De micro SD kaart ben ik nu aan het formatteren, moet ik nog meer doen?
Alvast heel erg bedankt! Reactie infoteur, 04-01-2009
In het bericht hieronder kunt u ook lezen hoe u de firmware kunt updaten, probeer dat ook eens na het formatteren ;)

Wilma Hendriks, 03-01-2009
Hallo,
Ik heb voor mijn jongste dochter dezelfde R4ds gekocht als voor mijn oudste dochter. Het microkaartje werkt wel op de R4 van mijn oudste maar niet op die van de jongste. Blijkbar is het microkaartje ok maar de R4 niet. Wat kan ik doen? Ze krijgt steeds het bericht "couldnt'find DS menu date terwijl het spelletje er blijkbaar wel goed opzit omdat het werkt in het andere R4 kaartje.
Bedankt alvast voor het advies, groet Wilma Reactie infoteur, 03-01-2009
Beste Wilma,
De softwareversie van uw R4 is verouderd, dus deze moet u er even gratis opzetten.

Eerst moet u zo de microcard formatteren:

Plaats de Micro SD Kaart in de pc en kies voor Deze Computer.
Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:), gebruik de rechtermuisknop en kies voor formatteren.
Klik op starten, kies NIET voor snel formatteren.
De Micro SD Kaart wordt geformatteerd en is weer klaar voor gebruik

En dan moet u zo de nieuwe software erop zetten:

1. Maak een map aan op de pc met de naam R4DS

2 Ga naar de website http://www.r4ds.cn/. Kies voor de Engelse taal en klik vervolgens op de link Downloads. Scroll omlaag naar Kernel Download en klik op de hoogst geplaatste en meest actuele kernel. Bij Download Address dient de English Kernel gekozen te worden, klik daarna op de Download 1 of Download 2 link en kies voor Opslaan in de map R4DS.

3 - Pak het bestand English-1.18.rar (of een hoger getal) uit naar de map R4DS Kernel met het programma Winrar. Open nu de zojuist verschenen map English. De volgende bestanden verschijnen:

_system_ (map)
moonshl (map)
_DS_MENU.DAT
_DS_MSHL.NDS

Selecteer alle vier (ctrl+a) de bestanden. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor kopiëren.

4 Plaats de Micro SD Kaart in de bijgeleverde USB Stick of Cardreader van de PC en kies voor Deze computer of Windows Verkenner. Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:) en open deze. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor plakken. De bestanden zijn op de Micro SD Kaart geplaatst.

5 Plaats de Micro SD Kaart in de R4DS. Plaats deze in de Nintendo DS en start de de Nintendo DS op.

Jo, 30-12-2008
Hallo,
Ik heb ook zo'n rood ding met menu en nu hebben we het kaartje opnieuw geformateerd en een nieuwe firmware(geen idee of dit de juiste was) erop en de nieuwe spelletjes en nog geeft ie zo'n rood ding met menu eronder.

Welke firmware moeten we dan eigenlijks nemen? Reactie infoteur, 31-12-2008
Hallo, De nieuwste firmware, dat doet u zo:

Ga naar de website http://www.r4ds.cn/. Kies voor de Engelse taal en klik vervolgens op de link Downloads. Scroll omlaag naar Kernel Download en klik op de hoogst geplaatste en meest actuele kernel. Bij Download Address dient de English Kernel gekozen te worden, klik daarna op de Download 1 of Download 2 link en kies voor Opslaan in de map R4DS.

3 - Pak het bestand English-1.18.rar (of een hoger getal) uit naar de map R4DS Kernel met het programma Winrar. Open nu de zojuist verschenen map English. De volgende bestanden verschijnen:

_system_ (map)
moonshl (map)
_DS_MENU.DAT
_DS_MSHL.NDS

Selecteer alle vier (ctrl+a) de bestanden. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor kopiëren.

4 Plaats de Micro SD Kaart in de bijgeleverde USB Stick of Cardreader van de PC en kies voor Deze computer of Windows Verkenner. Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:) en open deze. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor plakken. De bestanden zijn op de Micro SD Kaart geplaatst.

5 Plaats de Micro SD Kaart in de R4DS. Plaats deze in de Nintendo DS en start de de Nintendo DS op.

Kees, 30-12-2008
Hallo, ik heb een rood ding met menu? eronder je zei dat je een firmware erop moet doen wat is dat? Reactie infoteur, 31-12-2008
Dat is nieuwe software voor de R4 kaart, dat doet u zo:

Ga naar de website http://www.r4ds.cn/. Kies voor de Engelse taal en klik vervolgens op de link Downloads. Scroll omlaag naar Kernel Download en klik op de hoogst geplaatste en meest actuele kernel. Bij Download Address dient de English Kernel gekozen te worden, klik daarna op de Download 1 of Download 2 link en kies voor Opslaan in de map R4DS.

3 - Pak het bestand English-1.18.rar (of een hoger getal) uit naar de map R4DS Kernel met het programma Winrar. Open nu de zojuist verschenen map English. De volgende bestanden verschijnen:

_system_ (map)
moonshl (map)
_DS_MENU.DAT
_DS_MSHL.NDS

Selecteer alle vier (ctrl+a) de bestanden. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor kopiëren.

4 Plaats de Micro SD Kaart in de bijgeleverde USB Stick of Cardreader van de PC en kies voor Deze computer of Windows Verkenner. Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:) en open deze. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor plakken. De bestanden zijn op de Micro SD Kaart geplaatst.

5 Plaats de Micro SD Kaart in de R4DS. Plaats deze in de Nintendo DS en start de de Nintendo DS op.

Oscar, 30-12-2008
Ik heb ook een error en krijg could"nt find_DS_MENU.DAT ik heb de micro sd geformatteert en de nieuwe firmware gedownload alleen weet ik miet hoe ik de nieuwe firmware van de r4 op de flash kaart zet? kan iemand me hierbij helpen aub. alvast bedankt Reactie infoteur, 31-12-2008
Ga naar de website http://www.r4ds.cn/. Kies voor de Engelse taal en klik vervolgens op de link Downloads. Scroll omlaag naar Kernel Download en klik op de hoogst geplaatste en meest actuele kernel. Bij Download Address dient de English Kernel gekozen te worden, klik daarna op de Download 1 of Download 2 link en kies voor Opslaan in de map R4DS.

3 - Pak het bestand English-1.18.rar (of een hoger getal) uit naar de map R4DS Kernel met het programma Winrar. Open nu de zojuist verschenen map English. De volgende bestanden verschijnen:

_system_ (map)
moonshl (map)
_DS_MENU.DAT
_DS_MSHL.NDS

Selecteer alle vier (ctrl+a) de bestanden. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor kopiëren.

4 Plaats de Micro SD Kaart in de bijgeleverde USB Stick of Cardreader van de PC en kies voor Deze computer of Windows Verkenner. Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:) en open deze. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor plakken. De bestanden zijn op de Micro SD Kaart geplaatst.

5 Plaats de Micro SD Kaart in de R4DS. Plaats deze in de Nintendo DS en start de de Nintendo DS op.

Theo, 29-12-2008
Hallo ik heb een r 4 kaartje met 4 gb mircosd er bij maar hij geeft als ik een ds bestand er op zet krijg en ik doe hem daarna ik de ds dan krijg ik een rood met menu er onder te zien wat kan ik er aan doen kunnen jullie mij helpen Reactie infoteur, 29-12-2008
Hoi,
Formatteer het kaartje, zet de nieuwe firmware erop en daarna de nieuwe spellen.

Justine, 28-12-2008
Ik heb een r4 kaartje met 2gb die altijd goed gewerkt heeft. ik heb alleen het probleem dat de spelletjes die ik er de laatste tijd op wil zetten het niet doen. in het scherm van mijn ds komt dan te staan dat de data niet gelezen kan worden. wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 28-12-2008
Hallo,
Je moet eens de nieuwe firmware op je DS zetten, dan doet tie het waarsch. wel ;)

Melissa, 28-12-2008
Mijn broertje had een leuk idee om een r4 te kopen hij heft 2 gB, dus ik maar thuis aan de gang en heb al op honderd manieren er spelletjes opgezet dat lukte op de kaart no problem maar dan dan doe ik hem in de nintendo ds en dan krijg ik een heeel leuk zwart scherm dat zegt can't find the NDS dAT menu, ofzoiets.,… maar ik wil em nu formateren maar hier wil ik een duidelijke uitleg bij want ik ben bang dat et misgaat… kan iemand mij uitleggen wat ik misdoe en kan iemand me uitleggen hoe ik dat kaartje formateer. Reactie infoteur, 28-12-2008
Zoek eens op google voor r4ds-weblog, hier leggen ze goed uit, hoe dit precies moet.

Cecile, 24-12-2008
Ik heb alles na veel gezwoeg voor elkaar, zet de DS aan en krijg de volgende melding:! This is fake. Ik krijg boven wel een embleem van één van de gedownloade spellen met een kalender van deze maand, maar ik kan geen enkele knop bedienen. Heb je nog een tip voor mij? Reactie infoteur, 24-12-2008
Probeer eens de memorycard te formatteren, er nieuwe software voor de flashkaart op te zetten en de spellen er opnieuw op te zetten.

Vivienne, 24-12-2008
Ook ik krijg alleen een zwart scherm met loading, ik heb inderdaad een 4GB kaartje, is dat dan een probleem?:-( Reactie infoteur, 24-12-2008
4Gb kaartjes blijken meestal niet goed te werken met een R4, een 2Gb kaartje kan uitkomst bieden.

Sofie, 23-12-2008
Ik heb hetzelfde als Manouk, ik heb het geformateerd en de fireware gedownload maar dit helpt bij mij ook niet. Wat kan het probleem nog zijn? Ik ben radeloos! Reactie infoteur, 24-12-2008
Het kan eraan liggen dat u een 4Gb kaartje heeft in plaats van een 2Gb kaart, heeft u een 4Gb kaartje?

Manouk, 23-12-2008
Ik had inderdaad eerst geformatteerd en daarna de nieuwe firmware erop gezet, maar dat hielp ook niet. Mijn collega heeft er gisteren naar gekeken, en hij denkt dat het er aan ligt dat ik een 4G kaartje heb, ipv een 2G. Dus dat ga ik nu ook maar even proberen… Reactie infoteur, 24-12-2008
Beste Manouk, het is inderdaad bekend dat een 4G kaartje en hoger problemen geven.

Moniek, 21-12-2008
Net zoals Manouk krijg ik ook alleen maar een zwart scherm met loading. Alles netjes zoals beschreven aangepakt maar zonder resultaat. Ik word er moedeloos van. Wie kan mij/ons hiermee helpen? :-( Reactie infoteur, 22-12-2008
Zelfde voor u:
Probeer eens eerst de microsd kaart te formatteren en dán nieuwe firmware van de r4 erop tezetten.

De Micro SD Kaart dient geformatteerd te worden alvorens er een update van de firmware plaatsvindt. Maak indien gewenst eerst een backup van de.nds en.sav bestanden.

Plaats de Micro SD Kaart in de pc en kies voor Deze Computer.
Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:), gebruik de rechtermuisknop en kies voor formatteren.
Klik op starten, kies NIET voor snel formatteren.
De Micro SD Kaart wordt geformatteerd en is weer klaar voor gebruik.

Manouk, 21-12-2008
Ik heb, met behulp van deze site, de hele middag en een deel van de avond al besteed aan het werkend krijgen van mijn micro sd card. Ik heb een Kingston 4G microsd met zo'n R4 adaptor.
Maar ik kom niet verder dan een zwart scherm met loading. Ik heb al 4 keer nieuwe firmware gedownload, en een winrar bestand genaamd R4_v1.18

Wat doe ik verkeerd? Reactie infoteur, 22-12-2008
Probeer eens eerst de microsd kaart te formatteren en dán nieuwe firmware van de r4 erop tezetten.

De Micro SD Kaart dient geformatteerd te worden alvorens er een update van de firmware plaatsvindt. Maak indien gewenst eerst een backup van de.nds en.sav bestanden.

Plaats de Micro SD Kaart in de pc en kies voor Deze Computer.
Zoek de juiste drive (bijvoorbeeld G:), gebruik de rechtermuisknop en kies voor formatteren.
Klik op starten, kies NIET voor snel formatteren.
De Micro SD Kaart wordt geformatteerd en is weer klaar voor gebruik.

Egbert, 21-12-2008
Ik heb voor mijn dochter een game gedownload, maar als ik de Nintendo start volgens de beschreven handleiding krijg ik de melding: Couldn't find_DS_MEN.DAT. Zelfde probleem dus als Sander. Welke software moet ik nu nieuw installeren. Ik heb de versie 2009 van Winrar geinstalleerd. Reactie infoteur, 21-12-2008
Probeer eens op google de nieuwe versie van uw flashkaart te zoeken en die te installeren ;).

Sander, 20-12-2008
Hoi, Ik heb alle stappen van hierboven gedaan en nu geeft ie op me DS aan "Couldn't find_DS_MENU.DAT"
Weet niet wat ik nu moet doen
Alvast bedankt
Sander Reactie infoteur, 21-12-2008
Beste Sander,
Installeer eens de nieuwe software :)!

Sanpaulo (29 artikelen)
Laatste update: 19-09-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.