Gratis film kijken

Gratis film kijken Wie zin heeft om een film te kijken, kan naar de bioscoop gaan. Maar dat wordt al snel duur. En op de televisie is niet altijd een leuke film te bekijken. Via het internet kan men ook films bekijken. Soms moet hiervoor betaald worden, maar soms is het ook mogelijk om deze gratis te bekijken.

Films kijken: het downloaden van films

Op grond van artikel 16b en 16c van de Auteurswet 1912 mag men enkele exemplaren van een werk maken voor eigen oefening, studie of gebruik. Dit wordt een thuiskopie genoemd.

In de meeste gevallen dient betaald te worden voor het downloaden van films. In een aantal gevallen is dit gratis te doen. Dit gebeurt veelal via peer to peer programma's. Soms zijn er ook websites die links neerzetten naar gratis te downloaden films. Vaak zijn deze films van goede tot redelijke goede kwaliteit. Het downloaden gaat niet altijd zomaar: soms is er een speciaal programma voor nodig. Het downloaden van software is in de meeste gevallen gratis. Betaalde versies bieden soms wat meer mogelijkheden, maar zijn niet altijd nodig.

Het downloaden van een film gaat niet altijd even makkelijk. Vaak moet er gekozen worden voor bepaalde opties. Software is ook niet altijd even makkelijk te gebruiken. Soms werkt bepaalde software helemaal niet of is het onjuiste software die gebruikt wordt.

Het downloaden van films is legaal te noemen indien de film 'voor eigen oefening, studie of gebruik' is. Het doorverkopen of het uitlenen aan derden is niet toegestaan. Veel peer-to-peer programma's, maar ook software om films mee te downloaden, laten de gebruiker ook uploaden. Het uploaden van films is niet toegestaan. In sommige programma's is de keuze uploaden uit te schakelen. Echter, sommige programma's hebben deze optie niet. De gebruiker zal daardoor automatisch illegaal uploaden.

Gratis online films kijken

Er komen steeds meer websites die het online bekijken van films aanbieden. De meeste films zijn betaalde versies. Een aantal websites bieden de mogelijkheid om een film gratis te bekijken. In ruil daarvoor zal de bezoeker een vragenlijst moeten invullen. Vaak moeten er persoonlijke gegevens ingevuld worden zoals een woonadres en/of e-mailadres. Deze gegevens worden aan derden doorgegeven, zodat deze contact met jou op kunnen nemen. Vaak gaat het hier om reclame of aanbiedingen van producten of diensten.

De website van Movietheek biedt meer dan 250 films en concerten aan die gratis bekeken kunnen worden. De films zijn ook via YouTube te bekijken. De kwaliteit van dit soort films is over het algemeen slechter dan de betaalde versies. Ook gaat het veelal om oudere films: voor de nieuwste films moet meestal betaald worden.

Sommige websites bieden gratis films aan in ruil voor het bekijken van een aantal reclames. Het aanbod van websites wisselt hier nogal vaak in, om die reden zal er soms goed gezocht moeten worden naar een aanbieder. Wie geen moeite heeft om zich eerst door wat reclamefilmpjes heen te worstelen of onderbroken wordt door een reclamefilm, kan een prima film bekijken.

Voordelen en nadelen

De voordelen van het online en gratis film kijken spreken voor zich: een film bekijken wanneer het jou uitkomt, op elk gewenst tijdstip. En dan ook nog helemaal gratis. Je vult er goed je saaie uurtjes of een avondje met je partner of vrienden mee op.

De nadelen zijn soms het onhandig voor een pc moeten zitten, een laptop of een tablet. Een mooi groot beeldscherm is er in de meeste gevallen niet bij, tenzij de pc op een groot beeldscherm of tv wordt aangesloten. De meeste gratis films zijn van slechtere kwaliteit, waardoor een groot beeldscherm vaak al storingen geeft. Een ander nadeel is de hoeveelheid reclame die gepaard gaat met het aanbieden van gratis films. Pop-ups, het doorverkopen van persoonlijke gegevens en ongewenste reclame zullen de bezoeker blijven achtervolgen.

Vaak is het even zoeken of er ondertiteling bijzit, want niet iedere film bevat automatisch de Nederlandse ondertiteling. Soms moet er extra ergens op geklikt worden om de ondertiteling te starten. Wie dit niet direct in de gaten heeft, kan teleurgesteld raken door het aanbod van films.

Voor sommige kijkers is het vervelend wanneer een spannende film onderbroken wordt door reclame. Deze reclame is niet door te spoelen of weg te klikken. Er moet dus gewacht worden totdat de film weer verder afgespeeld wordt.

Wat kost een betaalde film kijken?

Een film bekijken die betaald moet worden, kost meestal tussen de één en vijf euro. Gemiddeld is een bezoeker rond de drie euro kwijt voor een wat oudere film, tot vijf euro voor een nieuwe of populaire film. Er zijn zeer veel websites die betaalde films aanbieden. Het aanbod is vaak groter dan de gratis exemplaren. Er wordt reclamevrij uitgezonden en er verschijnen geen vervelende pop-ups. Wie zich dus ergert aan voorgenoemde zaken, kan beter voor een betaalde film kiezen. In de meeste gevallen kan met iDEAL betaald worden. Let op met het doorgeven van persoonlijke gegevens of een creditcardnummer: controleer altijd eerste de website op betrouwbaarheid.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legaal gratis films downloadenLegaal gratis films downloadenVeel mensen zijn op zoek naar de ideale website als het gaat om het legaal downloaden en/of online bekijken van films. J…
Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Hoe legaal downloadenHoe kan men nou legaal films en muziek downloaden? Heel veel mensen downloaden tegenwoordig hun films, muziek en softwar…
Omniversum Den HaagHet Omniversum in Den Haag is een bijzondere bioscoop. Films in het Omniversum worden vertoond op een gigantisch, koepel…

Gratis films kijken + Online TV kijken (Sopcast uitleg)De laatste jaren kijken steeds meer mensen televisie via het internet. Gratis online tv kijken kan gedaan worden met div…
Bronnen en referenties
  • www.rtl.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.