In welke situaties worden computersimulaties gebruikt?

Computersimulaties hebben erg veel verschillende toepassingen. Ze worden onder meer in de wetenschap (voor de geneeskunde en het onderwijs) en als vermaak (in computerspelletjes) gebruikt.

Wetenschap

In de wetenschap worden computersimulaties gebruikt om processen beter te kunnen onderzoeken. Met behulp van simulaties kunnen wetenschappers veel processen beter onderzoeken en verklaren. Computersimulatiemodellen worden bijvoorbeeld gebruikt bij de weersvoorspelling. Hiermee is het mogelijk het weer op langere termijn te voorspellen.

In de geneeskunde wordt steeds vaker geoefend met computersimulaties. Een chirurg kan tegenwoordig een moeilijke operatie oefenen op een simulator. De simulator bootst precies de kracht na die de chirurg zou ondervinden als hij in een bepaald weefsel opereert. Deze simulators zien eruit als poppen. In de pop zitten heel veel sensoren die alles registreren. Uiteindelijk is hieruit af te lezen of de operatie geslaagd zou zijn en de patiënt het heeft overleefd.
In sommige ziekenhuizen worden er ook competities gehouden. Via de simulator loggen chirurgen dan in met hun account. Vervolgens krijgen ze een aantal moeilijke opdrachten. Na het voltooien krijgen ze een score. Deze wordt vergeleken met de score van andere chirurgen. Na de competitie zal blijken wie de beste chirurg van Nederland of een bepaald ziekenhuis is. Onder anderen de chirurgen van het AMC in Amsterdam doen mee met de competitie.

Ook in het onderwijs worden computersimulaties gebruikt. Computersimulaties worden in het onderwijs vooral bij vakken als natuurkunde, scheikunde en economie. De simulaties worden bij deze vakken gebruikt om leerlingen meer inzicht te geven in bepaalde natuurkundige of economische wetten. In het onderwijs wordt bijvoorbeeld de computersimulatie SimQuest gebruikt. Met dit computerprogramma kunnen leerlingen op een ontdekkende wijs leren. Met SimQuest kan je zelf ook eigen computersimulaties maken. Deze simulaties kan je dan delen met anderen door ze op de website te laten zetten.

Bij opleidingen worden er ook steeds meer computersimulaties gebruikt. Bij rijlessen wordt er soms eerst geoefend met een simulator (zie het plaatje hiernaast) voordat je echt de weg op gaat. Bij vlieglessen en vaaropleidingen gaat het precies hetzelfde. De grootste voordelen van het gebruik maken van simulaties bij opleidingen zijn dat het veel veiliger en veel goedkoper is. Een gecrashte auto laten repareren kost immers veel geld en als je in een computersimulatie met een vliegtuig neerstort kan je er zonder ook maar een schrammetje vanaf komen. Ook bij opleidingen in het leger worden computersimulaties gebruikt. Soldaten oefenen met schietspellen op de computer. Oefenen op een computer is natuurlijk veel veiliger dan in het echt oefenen. Onder andere het Amerikaanse leger maakt veel gebruik van schietspellen. Één van de schietspellen waar ze mee oefenen is Americas Army. Niet alleen het Amerikaanse leger kan het spel spelen. Iedereen kan Americas Army gratis downloaden en spelen. Het Amerikaanse leger wil nu een betere computersimulatie. De huidige spellen waar ze mee oefenen, Americas Army en Darwars Ambush, hebben afgedaan omdat er te weinig spelers tegelijk kunnen spelen,.

Vermaak

In pretparken worden voor attracties soms ook computersimulaties gebruikt. Zogenaamde 4D-films maken ook gebruik van computersimulaties. In een 4D-film zitten vaak speciale effecten. Als degene in de film bijvoorbeeld in het water springt wordt je zelf ook een beetje nat gespetterd en als je in de film vlak bij de lava staat wordt de filmzaal met straalkachels helemaal verwarmd. Door al deze effecten worden films nog realistischer. Bij een 4D-film wordt eigenlijk zo realistisch mogelijk de werkelijkheid nagebootst. Ook in sommige andere pretparkattracties wordt er gebruik gemaakt van computersimulaties.

Computersimulaties worden ook veel in computerspellen gebruikt. Bijna iedereen kent wel het spel The Sims. Bij The Sims heb je een “tweede leven”. Je maakt een gezin en bouwt een huis voor ze, je bepaalt wat voor keuzes ze maken en wat ze de hele dag doen. De tijdschaal is bij The Sims versneld. Elke minuut bij The Sims duurt in het echt één seconde. De tijdschaal is dus 60 keer versneld. De keuzes die je in het spel maakt hebben consequenties in de toekomst. Het leuke van het spel is dat als je een verkeerde keuze maakt, je gewoon het spel kan laden en weer opnieuw kan beginnen. In het echte leven is dit natuurlijk soms anders. Een ander bekend simulatiespel is Flight Simulator. Dit vliegsimulatorspel is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf subLOGIC. In 1982 werd het spel overgenomen door het toen nog redelijk kleine Microsoft. Het spel werd uitgebracht op de PC en de Apple Mac. Inmiddels zijn er al erg veel versies van Flight Simulator uitgebracht. Bij elke nieuwe versies kwamen er weer nieuwe vliegtuigen en landschappen. De twee meest recente versies van Flight Simulator, Flight Simulator 2004 en Flight Simulator X, worden het meest gebruikt door beroepspiloten, hobbypiloten en mensen die ervan dromen om piloot te zijn. Deze groep mensen vindt Flight Simulator geen gewoon spel. Ze vinden dat het een simulatie van de werkelijkheid is van de luchtvaart en dat het spel zo realistisch mogelijk op dit gebied moet zijn.
© 2010 - 2024 Impact, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De levenssimulatietheorie: de mens leeft in een simulatieIedereen kent de films van The Matrix trilogy wel. Hierin blijkt de mensheid in een simulatie te leven die is gecreëerd…
Offshore windparken kunnen superstormen verzwakkenOffshore windparken kunnen superstormen verzwakkenWindturbines zijn een ecologische manier om elektriciteit op te wekken. Recent onderzoek indiceert nog een groot voordee…
Virtueel vliegen: Microsoft Flight Simulator en anderenHet is inmiddels alweer een tijdje geleden dat de eerste vluchtsimulator, of “flight simulator” zoals het in het Engels…
Wat is captology?Wat is captology?Captology is een vrij onbekend begrip dat wordt gebruikt in de wetenschap. Professor B.J. Fogg heeft deze term al in de…
Alexa, informatie opzoeken over websitesAlexa is een website waarop je informatie kan opzoeken over andere websites zoals eigenaar, bezoekers per dag, het publi…
Impact (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.