De Livescribe Pulse Smartpen: nooit meer een woord missen

Terwijl je schrijft, slaat de Livescribe Pulse Smartpen op wat je hoort. Het klinkt ingewikkeld, maar is een uitkomst voor mensen die veel notuleren, interviews afnemen of colleges volgen. Door met de pen een steekwoord aan te klikken dat de gebruiker als geheugensteuntje had opgeschreven, wordt meteen de geluidspassage afgespeeld dat daarmee correspondeert. Je hoeft dus nooit meer een woord te missen. Sinds kort is de 4 GB-versie op de Nederlandse markt.

Never miss a word

In maart 2008 bracht Livescribe de Pulse Smartpen in Amerika op de markt. Met 1 GB was de pen een revolutionaire uitvinding. ‘Never miss a word’ werd werkelijkheid. De pen is uitgerust met een memorecorder. Terwijl je notities maakt tijdens een college of interview, slaat de pen het gesprek op en koppelt dit aan wat de schrijver op papier noteert. Als je vervolgens met je pen een steekwoord aantikt, dat je als geheugensteuntje had opgeschreven, wordt meteen de corresponderende geluidspassage afgespeeld. Het is dus handig bepaalde steekwoorden op te schrijven, zodat je snel door de opgenomen passage heen kunt springen. Bij de pen wordt een softwarepakket geleverd. Hiermee kun je de digitale versie van je notities en het bijbehorende gesprek overzetten op je pc. De Livescribe Pulse Smartpen werkt echter niet zonder speciale notitieblokken.

Hoe werkt het precies?

De Livescribe Pulse Smartpen bestaat uit een kleine computer van 500 MHz, twee ruisonderdrukkende (noise cancelling) microfoons, een speaker en een infraroodcamera bij de schrijfpunt. De infraroodcamera volgt wat je schrijft en gebruikt de miljoenen onzichtbare puntjes op het speciale papier om zich te positioneren. Elke plaats op het papier heeft eigen, unieke coördinatiepunten. Schrijf je op een bepaalde plaats een woord, dan legt de camera de puntencombinatie vast, het zogenaamde Dot Positioning System. Hij maakt er als het ware een plaatje van, dat hij later herkent. Tegelijkertijd koppelt de computer je schrift met de geluidsopname. Als je het steekwoord later aantikt met de Smartpen, dan laat de opname het geluidsfragment horen dat klonk tijdens het noteren van dat bepaalde woord.

Uitgebreide mogelijkheden

De Smartpen heeft slechts één knop waarmee je hem inschakelt. Onderaan het bijbehorend papier staan tiptoetsen: record, pause, stop, jump en bookmark. Hiermee kun je bijvoorbeeld de memorecorder uitzetten of de zoekfunctie inschakelen. Met een balkje van 0 tot 100% kun je versneld door de opname gaan. De pen bevat een leesvenster waarop o.a. het tijdstip te zien valt wanneer een bepaald woord is geschreven, met de daarbij horende geluidsopname. De pen heeft een speaker, maar is ook aan te sluiten op koptelefoon. Uiteraard is de Pulse Smartpen uitgerust met een USB-aansluiting, waardoor je alle opgeslagen informatie over kunt zetten op de computer. Via Livescribe Desktop is de installatiesoftware te downloaden. Hiermee krijg je toegang tot al je notities en gemaakte geluidsbestanden. Helaas zit er standaard geen tekstherkenning in de pen en kunnen de afbeeldingen niet omgezet worden naar tekst. Tegen betaling is een aanvulling op de desktopsoftware te downloaden waarmee geschreven tekst wordt omgezet naar digitale tekst.

De Smartpen is verkrijgbaar in een stijlvolle titaniumkleur in een 4 GB of 2 GB-model. Het 4 GB-model biedt voldoende opslag voor 400 uur opgenomen audio. Het ‘dot’ papier is te downloaden, zodat je niet afhankelijk bent van de dure schrijfblokken. Je hebt hiervoor alleen een kleurenlaserprinter nodig.

Speciaal voor de zakelijke markt heeft Livescribe een Pro-Pack Bundle op de markt gebracht. Deze 4 GB-pen is uitgevoerd in een exclusieve zwarte versie in combinatie met een A-5 formaat starter notitieblok, een lederen draagtas, handschriftvertaalsoftware en een Pro oplader.

Pen van de toekomst?

De voordelen van deze pen zijn eindeloos. Tijdens gesprekken of colleges hoef je niet hele blokken vol te schrijven, met de juiste steekwoorden en de combinatie van de opname heb je alle informatie. Ook heb je veel minder tijd nodig om je aantekeningen uit te werken. Alles is over te nemen op je PC en je stuurt makkelijk een bepaalde passage van een college door naar een medestudent, geschreven of als audiobestand.

De pen van de toekomst gaat natuurlijk altijd verder. Wellicht zal de volgende versie het geschrevene direct overzetten als getypte versie op je computer. In de wetenschap geldt: hoe meer je weet, hoe meer je erachter komt dat je nog maar heel weinig weet. Wat dat betreft zal de toekomst nog veel verrassingen in petto hebben.
© 2010 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GLS pakket versturen: tarieven en verzendoptiesEen pakket versturen binnen Nederland of Europa kan worden verzorgd door GLS, oftewel General Logistics Systems B.V. De…
Memorecorder: makkelijke opslag van geluid in flashgeheugenMemorecorder: makkelijke opslag van geluid in flashgeheugenEen memorecorder is een handzaam apparaatje om geluid op te nemen. Het gaat daarbij vooral om gesproken tekst hoewel som…
Pre-pack: snelle doorstart na faillissementEen pre-pack is een snelle doorstart van een bedrijf, organisatie of winkelketen. In de periode voorafgaand aan een moge…
China; Sjanghai en de BundNog geen tweehonderd jaar geleden was Sjanghai nog maar een klein dorp. Dankzij de kolonisatie en de opiumhandelaars is…

De Sense: alle zintuigen in werking tijdens het internettenDe Sense: alle zintuigen in werking tijdens het internettenOnline winkelen heeft zijn beperkingen. Vaak zou je het product eerst wel eens willen voelen of proeven voor het daadwer…
Internet boer spelen: FarmvilleBen je als internetboer net bezig om je oogst binnen te halen, onsnappen al je kippen. Of er hangen vruchten aan de bome…
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 18-02-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.