Afbeeldingsformaten
Afbeeldingen kunnen op diverse manieren verspreid en opgeslagen worden. Veel formaten hebben hun eigen functies, en worden daarvoor gebruikt. De meeste formaten worden zelfs nog maar amper gebruikt. Maar welke bestandsformaten zijn er nu zoal, en wat zijn de eigenschappen van deze?
BMP of bitmap
Dit formaat wordt bijvoorbeeld door Windows gebruikt. Deze bestanden worden in de meeste gevallen niet gecomprimeerd. Dit formaat wordt eigenlijk nooit gebruikt door particulieren, en is dan ook niet echt van belang. Een bitmap kan voorkomen in verschillende hoeveelheden kleuren. Je hebt 1 bits (2 kleuren) 2 bits (16 kleuren) en 8 bits (256 kleuren)
EPS of Encaspulated Post Scipts
Dit formaat wordt niet vaak gebruikt, en kan geopend worden door middel van programma’s als Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.
Exif of Exchangeable image file format
Dit formaat zal je niet snel zien op het internet. Het wordt namelijk alleen maar gebruikt in combinatie met andere formaten. Het is een speciaal soort formaat, dat in combinatie met een digitale camera gebruikt dient te worden. Er staan bepaalde gegevens op, wat kan wisselen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de datum, informatie of opties als belichting.
GIF of Graphics Interchange Format
Het GIF formaat wordt vaak gebruikt voor kleine animaties op bijvoorbeeld fora. Dit formaat kan maximaal 256 kleuren gebruiken, wat komt door de bestandsindeling van 8 bits. Deze animaties zijn altijd zonder geluid. Dit formaat maakt het namelijk mogelijk om meerdere bestaande afbeeldingen echter elkaar te plakken, en te laten afspelen. Het zal er echter nooit zo mooi uit zien als een echte film. Dit komt onder andere door beperkingen als het aantal kleuren en de snelheid van het afspelen.
IPTC
Ook dit formaat wordt alleen maar gebruikt in combinatie met andere afbeeldingen. Dit formaat maakt het mogelijk om tekst bij foto’s in te voegen.
JPEG of Joint Photographic Expert Group
Een van de meest gebruikte formaten, voor het opslaan van foto’s. Dit formaat wordt door veel digitale camera’s gebruikt, en is ook online veelvoudig te bespeuren. Dit formaat is vooral geschikt voor het opslaan van foto’s. Voor het opslaan van gegevens in grafieken kan je beter een ander formaat gebruiken, aangezien dit vaak wat onduidelijker wordt.
MNG of Multiple-Image Network Graphic
Zoals de naam al doet vermoeden: met dit formaat is het mogelijk om animaties af te spleen. Het principe is eigenlijk vergelijkbaar met die van het GIF formaat. Dit formaat wordt tegenwoordig echter nog maar amper gebruikt.
PNG of Protable Network Graphics
Dit is een formaat met verliesloze compressie. Hierdoor is dit formaat goed te gebruiken bij het verkleinen van grafieken, op die manier blijven de gegevens goed leesbaar. Een groot nadeel van dit formaat, is het feit dat de bestanden vaak erg veel ruimte in nemen.
SVG of Scalable Vector Graphics
Dit formaat wordt vooral voor websites gebruikt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een link te integreren. Wanneer je op de afbeelding klinkt, zal er een webpagina openen.
TGA
Een belangrijk formaat voor het maken van games. Hier worden textures namelijk in opgeslagen, voordat ze geheel bewerkt worden. Voor het dagelijkse gebruik is dit formaat echter niet van belang.
XBM
Een type computerafbeelding zonder kleur. Dit formaat werd oorspronkelijk ontwikkelt om iconen van het besturingssysteem te weergeven.
XMP
Een ander formaat dat gegevens kan meegegeven aan een andere foto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belichting.