Afbeeldingsformaten

Afbeeldingsformaten Afbeeldingen kunnen op diverse manieren verspreid en opgeslagen worden. Veel formaten hebben hun eigen functies, en worden daarvoor gebruikt. De meeste formaten worden zelfs nog maar amper gebruikt. Maar welke bestandsformaten zijn er nu zoal, en wat zijn de eigenschappen van deze?

BMP of bitmap

Dit formaat wordt bijvoorbeeld door Windows gebruikt. Deze bestanden worden in de meeste gevallen niet gecomprimeerd. Dit formaat wordt eigenlijk nooit gebruikt door particulieren, en is dan ook niet echt van belang. Een bitmap kan voorkomen in verschillende hoeveelheden kleuren. Je hebt 1 bits (2 kleuren) 2 bits (16 kleuren) en 8 bits (256 kleuren)

EPS of Encaspulated Post Scipts

Dit formaat wordt niet vaak gebruikt, en kan geopend worden door middel van programma’s als Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.

Exif of Exchangeable image file format

Dit formaat zal je niet snel zien op het internet. Het wordt namelijk alleen maar gebruikt in combinatie met andere formaten. Het is een speciaal soort formaat, dat in combinatie met een digitale camera gebruikt dient te worden. Er staan bepaalde gegevens op, wat kan wisselen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de datum, informatie of opties als belichting.

GIF of Graphics Interchange Format

Het GIF formaat wordt vaak gebruikt voor kleine animaties op bijvoorbeeld fora. Dit formaat kan maximaal 256 kleuren gebruiken, wat komt door de bestandsindeling van 8 bits. Deze animaties zijn altijd zonder geluid. Dit formaat maakt het namelijk mogelijk om meerdere bestaande afbeeldingen echter elkaar te plakken, en te laten afspelen. Het zal er echter nooit zo mooi uit zien als een echte film. Dit komt onder andere door beperkingen als het aantal kleuren en de snelheid van het afspelen.

IPTC

Ook dit formaat wordt alleen maar gebruikt in combinatie met andere afbeeldingen. Dit formaat maakt het mogelijk om tekst bij foto’s in te voegen.

JPEG of Joint Photographic Expert Group

Een van de meest gebruikte formaten, voor het opslaan van foto’s. Dit formaat wordt door veel digitale camera’s gebruikt, en is ook online veelvoudig te bespeuren. Dit formaat is vooral geschikt voor het opslaan van foto’s. Voor het opslaan van gegevens in grafieken kan je beter een ander formaat gebruiken, aangezien dit vaak wat onduidelijker wordt.

MNG of Multiple-Image Network Graphic

Zoals de naam al doet vermoeden: met dit formaat is het mogelijk om animaties af te spleen. Het principe is eigenlijk vergelijkbaar met die van het GIF formaat. Dit formaat wordt tegenwoordig echter nog maar amper gebruikt.

PNG of Protable Network Graphics

Dit is een formaat met verliesloze compressie. Hierdoor is dit formaat goed te gebruiken bij het verkleinen van grafieken, op die manier blijven de gegevens goed leesbaar. Een groot nadeel van dit formaat, is het feit dat de bestanden vaak erg veel ruimte in nemen.

SVG of Scalable Vector Graphics

Dit formaat wordt vooral voor websites gebruikt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een link te integreren. Wanneer je op de afbeelding klinkt, zal er een webpagina openen.

TGA

Een belangrijk formaat voor het maken van games. Hier worden textures namelijk in opgeslagen, voordat ze geheel bewerkt worden. Voor het dagelijkse gebruik is dit formaat echter niet van belang.

XBM

Een type computerafbeelding zonder kleur. Dit formaat werd oorspronkelijk ontwikkelt om iconen van het besturingssysteem te weergeven.

XMP

Een ander formaat dat gegevens kan meegegeven aan een andere foto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belichting.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten digitale beeldbestandenSoorten digitale beeldbestandenBij veel digitale bestanden is de herkomst en toepassing simpel en herkenbaar: .doc voor een tekstbestand uit word, .xls…
Foto's zoals ze horen: RAW!Foto's zoals ze horen: RAW!Fotograferen en nabewerken zijn onafscheidelijk: het één kan niet zonder het ander. Of het nu bijsnijden van een opname…
Afmetingen en formaten voor afbeeldingen op Facebook 2019Afmetingen en formaten voor afbeeldingen op Facebook 2019Op Facebook is het vaak onduidelijk welk formaat de afbeeldingen moeten hebben voor een optimaal resultaat. Voor verschi…
Legpuzzel: de “Wasgij?” PuzzelWanneer de wintermaanden er weer aan zitten te komen, halen veel mensen een legpuzzel uit de kast. Velen vinden het name…

Wat is Deep Web?Wat is Deep Web?Deep Web klinkt als de titel van de nieuwste science fiction film. Zo ver van de waarheid verwijderd is die associatie n…
Rakker126 (41 artikelen)
Laatste update: 22-01-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.