Hoe de Nederlandse gamer Fabian Diepstraten een legende werd

Toen de Nederlandse League of Legends-speler Fabian Diepstraten onder zijn gamenaam "Febiven" in januari 2014 voor het vrij onbekende Cloud 9 Eclipse ging spelen was hij alleen maar bekend onder de top van de League of Legends-spelers. Maar in 2015 werd het algemeen bekend dat Febiven één van de beste spelers van de wereld is, en dat hij dat hij nog erg gaat groeien.

Van nuchtere Nederlander naar gamelegende

Het balletje ging voor Fabian pas echt rollen toen hij op 8 januari 2015 in Esports (Electronic sports) team "Fnatic" terechtkwam. Fnatic was op dat moment verreweg het beste team van Europa en nadat haar oude spelers het team verlieten werd er door de enige overgebleven speler een nieuw team gemaakt. Fabian kreeg een kans in dat team en ging gelijk aan de slag in de Europese competitie voor League of Legends, de "LCS".

Wie is Fabian "Febiven" Diepstraten

Voordat hij professioneel gamer werd was Fabian een tiener als alle anderen. Hij zat op voetbal en ging gewoon naar school. Om als tiener ineens vanuit een dorpje naar een gamehuis in Berlijn te gaan is uiteraard een grote verandering. Professionele organisaties als Fnatic zorgen er dan ook voor dat er voor deze jongeren wordt gezorgd. Aan het begin van zijn loopbaan was Fabian alleen nog maar bekend om zijn kritische kijk op andere spelers. Hij zei wat hij van ze vond zonder enige aarzeling. Hij was vrij zeker van zijn eigen relevantie in het team en dat liet hij ook duidelijk merken. Daarnaast was hij ook nooit senang met zijn prestaties, het kon altijd beter. Een nuchtere Nederlander werd steeds meer de publieksfavoriet.

Esports in Europa

Het was voor Fabian een groot risico om aan een carrière als professioneel gamer te beginnen. Hier in Europa is het vrij ongebruikelijk om met gamen je boterham te verdienen. Rond de tijd dat hij ermee begon, in 2013, waren zijn ouders zeer sceptisch, logisch ook aangezien er zo weinig over bekend was. Een industrie die in 2015 een waarde had van 465 miljoen dollar was toen nog een beginnend experiment. Als het geen succes was geworden had Fabian jaren voor niks hard getraind. Het is een gok die achteraf erg goed uit heeft gepakt, want het professioneel gamen is een lucratief baantje voor een tiener.

The European Sniper

Al snel werd duidelijk dat Febiven het hoge niveau van de LCS aankon. Hij was zeer zelfverzekerd en ambitieus. Hij speelde goed en omdat hij voor de bekendste Esports-organisatie van de wereld speelde kreeg hij ook snel fans. Hij is geen persoon die van aandacht houdt en was daarom bij interviews altijd erg verlegen. Omdat hij in een bepaald deel van het spel uitblonk, het raken van tegenstanders met aanvallen, kreeg hij de bijnaam "The European Sniper". Er zijn niet veel spelers die een bijnaam hebben in deze tak van sport, mede omdat het moeilijk is om uit te blinken aangezien men kijkt naar het scherm en niet naar de persoon erachter.

Ontwikkeling als pro-gamer

Febiven heeft zich als League of Legends-speler altijd heel volwassen opgesteld. In tegenstelling tot andere spelers, speelt hij hoe het goed is voor het team en niet wat het leukst is voor de fans. Dit is een zeldzame eigenschap in deze industrie aangezien de mate waarin het publiek fan is van een speler enorm kan helpen aan hogere sponsorinkomsten. Vroeger was zijn speelstijl juist heel agressief en ondoordacht. Zijn aanpassingsvermogen is een eigenschap die hem goed van pas komt in een spel dat continu verandert. Van een ondoordachte agressie in zijn speelstijl ging hij naar een ondersteunende speelstijl voor zijn team.

Mid season invitational

Fabian is een rustige consequente speler, maar dat veranderde toen hij op het internationale toernooi MSI in 2015 de beste speler van de wereld, "Faker", maar liefst twee keer één op één versloeg. Dit was nog nooit door iemand gedaan en zorgde daarom voor een grote reactie van de League of Legends-gemeenschap. Hij werd "The God Slayer" en "The boy who 1v1'd Faker" genoemd. Sindsdien is onze Nederlandse Fabian Diepstraten niet meer weg te denken uit de Esports-wereld en deze status zal hij met zijn team Fnatic graag proberen te behouden.

De toekomst voor Fabian

Fabian zal met zijn team altijd het maximale proberen te behalen. Omdat een gamer zijn reactiesnelheid al op jonge leeftijd achteruit gaat is het meestal aan de spelers om een plek in de industrie te bemachtigen. Voor Fabian zijn er veel spelers geweest die de rol als coach of commentator aannamen. Sommige oud-spelers gaan terug naar school en laten hun gameleven compleet achter. Het leven van een professioneel gamer is risicovol, slecht presteren wordt meedogenloos afgestraft en je staat zo op straat. Als je ouder wordt kan een team niks met je. En weet je geen plek te vinden in de industrie kan je helemaal overnieuw beginnen. Het is een industrie die tot bloei komt en daarom risicovol kan zijn.
© 2016 - 2024 Rutgers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Professioneel gamer: games spelen voor je werkEen professioneel gamer is iemand die voor zijn (of haar) beroep games speelt. Wereldwijd zijn er toernooien waar je aan…
MOBA games League of Legends versus Dota 2MOBA games League of Legends versus Dota 2Het MOBA game genre is in 2018 een van de meest gespeelde en populairste game genres ter wereld. League of Legends en Do…
Geld verdienen met gamenGeld verdienen met gamenHet is goed mogelijk om geld te verdienen als gamer. Kort gezegd zijn er twee manier om aan geld te komen. De eerste man…
Gevolgen van gamen en kenmerken van gameverslavingGevolgen van gamen en kenmerken van gameverslavingComputerspellen lijken heel onschuldig en zo af en toe een spelletje spelen kan ook geen kwaad. Computerspelletjes zijn…

De invloed van internet op je hersenenDe invloed van internet op je hersenenInternet is anno 2016 niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internet lijkt steeds belangrijker te worden in ons…
Papierloos kantoor, digitaal dossier en het nieuwe werkenPapierloos kantoor, digitaal dossier en het nieuwe werkenHet papierloze kantoor leek met de komst van de pc steeds dichterbij te komen. Maar in plaats van minder papier, kwam er…
Bronnen en referenties
  • http://lol.esportspedia.com/wiki/Febiven#Biography
  • http://lol.gamepedia.com/Febiven
  • https://www.reddit.com/r/leagueoflegends/comments/2dz5ha/interview_with_h2k_febiven_in_half_a_year_i_would/
  • http://www.fnatic.com/players/LoL/Febiven/
Rutgers (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.