Branden met LightScribe of LabelFlash disc technologie?

Branden met LightScribe of LabelFlash disc technologie? In 2004 werd door Hewlett-Packard "LightScribe" geïntroduceerd. In dat jaar was er nog geen andere vergelijkbare technologie beschikbaar waarbij een laser teksten of afbeeldingen op de labelzijde van een cd of dvd kon branden. In 2002 was er wel de zogenaamde "Disc T@2" (uitgesproken als: Disc Tattoo) van Yamaha. Disc T@2 was echter zeer beperkt, want in tegenstelling tot LightScribe kon het alleen gebruikt worden om patronen en ontwerpen op ongebruikte delen van de datazijde te branden.

Artikelindeling


Het begon allemaal met de Disc T@2 technologie

In 2002 introduceerde Yamaha een technologie genaamd Disc T@2. Met deze technologie is het mogelijk om motieven, afbeeldingen en teksten te branden op het ongebruikte gedeelte aan de datazijde van cd's en dvd's. Uiteraard is dit alleen mogelijk met bepaalde branders van Yamaha zelf. Ook zijn er branders van andere merken die (dankzij "LabelFlash" technologie) Disc T@2 technologie bevatten. Disc T@2 was van korte duur want een jaar later werd het geschrapt. Het grote nadeel van Disc T@2 is dat als er op op cd's en dvd's grote hoeveelheden data wordt gebrand, er geen tot nauwelijks ruimte over is voor Disc T@2 versiering.

Wat kun je doen met LightScribe?

LightScribe verscheen in 2004 op de consumentenmarkt met het slogan "Burn, flip, burn". Dit betekende simpelweg een disk branden omdraaien en nog een keer branden. Als een disk is omgedraaid naar de labelzijde (dus met de bovenkant onderaan) dan kun je er teksten en/of afbeeldingen op branden. Met de introductie van LightScribe kregen consumenten een alternatief op het labelen van disks aangeboden. Voorheen waren er alleen opplak labels en inkjet direct-to-disc disks verkrijgbaar. Om te labelen met LightScribe heb je nodig: LightScribe disks, een brander die de technologie ondersteunt en label ontwerpsoftware. De disks waren in het begin alleen verkrijgbaar in de kleur sepia voor het formaat CD-R en DVD-R. Later kwamen er meer kleuren beschikbaar en konden ook de formaten CD+R, DVD+R en DVD+R DL gekocht worden.

Het eindresultaat van een LightScribe disk. Het logo van Wikipedia is gebrand op de labelzijde. / Bron: Tethys , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het eindresultaat van een LightScribe disk. Het logo van Wikipedia is gebrand op de labelzijde. / Bron: Tethys , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De werking van de LightScribe technologie

Wanneer de laser in de brander de disk penetreert, ondergaat de speciale verfstof een niet giftige chemische reactie die er voor zorgt dat de verfstof donkerder wordt. De laser begint vanuit het midden in een cirkelende beweging de tekst en/of afbeelding(en) op de labelzijde te branden. Met LightScribe kan er alleen in grijstinten gebrand worden en het eindresultaat is permanent.

LightScribe nadelen

Hoe mooi het ook klinkt, LightScribe heeft helaas ook een aantal vervelende nadelen. Namelijk:
  • De levensduur van het label is niet vast te stellen. Vervaging kan in sommige gevallen al binnen twee maanden optreden. Hewlett-Packard adviseert LightScribe disks uit de buurt van (extreme) hitte, vochtigheid en direct zonlicht te houden. Ze dienen bewaard te worden op een koele donkere plek.
  • Vet van handcrème en haarproducten aan handen kunnen de verfstof aantasten. Hierdoor kunnen verkleuringen in het label ontstaan.
  • Niet geschikt voor alledaags en continu gebruik vanwege blootstelling aan hoge temperaturen in cd of dvd afspeelapparatuur.
  • Meerdere LightScribe brandsessies van hetzelfde label, op dezelfde disk verhogen het contrast. De kwaliteit gaat daardoor echter hard achteruit.
  • In tegenstelling tot concurrent LabelFlash, kan LightScribe geen label op de datazijde van een disk branden.
  • Vanaf 2013 wordt de technologie niet meer ondersteund door Hewlett-Packard. Licentiedragende bedrijven zoals Samsung, LaCie en LiteON zijn gestopt met het produceren van LightScribe branders. Alleen het bedrijf LG houdt zich er nog mee bezig.

Concurrent LabelFlash

In december 2005 introduceerde Yamaha en Fujifilm LabelFlash. Het resultaat van het samenwerkingsverband tussen de twee bedrijven zorgde ervoor dat de eerdere Disc T@2 technologie nieuw licht zag. Dankzij LabelFlash kunnen er teksten en afbeeldingen zowel op de label- als datazijde worden gebrand. Om te labelen met LabelFlash heb je nodig: LabelFlash disks, een brander die de technologie ondersteunt en label ontwerpsoftware. De disks zijn alleen in de kleur blauw en het DVD formaat beschikbaar. De Disc T@2 implementatie van LabelFlash biedt geen ondersteuning aan het formaat CD-R. Fujifilm verkoopt echter wel CD-R's waar LabelFlash op kan worden toegepast.

Het eindresultaat van een LabelFlash disk. Het logo van Wikipedia is gebrand op de labelzijde. / Bron: Dalvin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het eindresultaat van een LabelFlash disk. Het logo van Wikipedia is gebrand op de labelzijde. / Bron: Dalvin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De werking van de LabelFlash technologie

In tegenstelling tot LightScibe, wordt de speciale verfstof op een LabelFlash disk juist lichter wanneer die door de laser gepenetreerd wordt. Dit resulteert in zilverachtig, monochroom label met 256 verschillende schaduwhoeken en 1000 dpi (Dots Per Inch) resolutie. De speciale verfstof zit onder een 0,6 mm beschermende polycarbonaat laag. De levensduur is hoger omdat het label zich onder de beschermende laag bevindt en niet direct gevoeld kan worden.

LabelFlash nadelen

Ook LabelFlash kent een aantal nadelen, namelijk:
  • Hoewel de levensduur hoger is dan LightScribe, is het bij LabelFlash ook niet vast te stellen. Voor LabelFlash gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen.
  • Voor LabelFlash is weinig ontwerpsoftware verkrijgbaar.
  • De officiële LabelFlash ontwerpsoftware is gratis, maar beperkt tot standaard templates. Hiermee kunnen alleen kleine aanpassing gemaakt worden en is er weinig ruimte voor creativiteit. Voor diversiteit kunnen er wel extra templates gedownload worden. Ook zijn er websites met informatie over hoe je eigen ontwerp(en) op een LabelFlash disk kan branden.
  • LabelFlash disks zijn alleen in de kleur blauw verkrijgbaar.
  • De Disc T@2 technologie van LabelFlash kan alleen bij het formaat DVD gebruikt worden.

Welke is nu het beste?

Er is geen duidelijke winnaar tussen beide technologieën waardoor de voorkeur per gebruiker zal verschillen. Helaas zijn de technologieën nooit echt bekend geraakt bij het grote publiek en net als de strijd tussen HD-DVD en BluRay hebben de twee concurrenten vooral voor verwarring en onduidelijkheden gezorgd. Over het algemeen kan er gezegd worden dat LightScribe langzaam is maar dat er meer labelsoftware voor beschikbaar is. Ook heeft het meer te bieden op creatief gebied. LabelFlash is snel maar erg beperkt met labelsoftware en simpel omdat er maar één media-formaat en kleur disk is. Zowel LightScribe als LabelFlash kunnen echter niet op tegen de snelheden van opplaklabels en inkjet direct-to-disc. Hoewel LightScribe en LabelFlash vergelijkbaar zijn, zijn de disks niet met elkaar uitwisselbaar. De ene disk kan dus niet gelabeld worden met de ander zijn brander.

Als er toevallig een LightScribe of LabelFlash brander in je computer aanwezig is, is het zeker leuk jezelf er bekend mee te maken en op een vrije dag of tijdens de vakantie aan een labelprojectje te beginnen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluidsdragers: de compact discDe compact disc is een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Philips. Hij is doorontwikkeld vanuit de door MCA en Phili…
Lasertherapie bij cosmetische correctiesLasertherapie bij cosmetische correctiesLaserlicht heeft een sterk regulerend en stimulerend effect. Het bevordert de normale celactiviteit en stimuleert herste…
Het DISC model: omgaan met rode types of dominante typesHet DISC model is een veelgebruikt model in de verkoopwereld dat klanten in 4 types of kleuren onderverdeelt. Hoe ga je…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…

Counter-Strike: Global Offensive (PC)Counter-Strike: Global Offensive is een FPS (First Person Shooter) dat op 21 augustus 2012 is uitgebracht door Valve Cor…
Wat is een podcast & zelf een podcast makenJe hebt vast wel eens iets gehoord over podcasts. Maar wat is een podcast nu eigenlijk en hoe kun je er een maken? Podca…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/LightScribe
  • https://en.wikipedia.org/wiki/DiscT@2
  • http://www.belightsoft.com/products/resources/lightscribevslabelflash.php
  • http://forums.pugetsystems.com/threads/5839-DVD-LabelFlash-Burning
  • Afbeelding bron 1: Tethys , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Dalvin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.