Smart Dust, de slimme chip van de toekomst

Smart Dust, de slimme chip van de toekomst Smart Dust biedt ongekende technologische mogelijkheden. Van slimme oorlogsvoering en tracking tot slim containerbeheer en beveiliging. Straks zitten we allemaal onder de Smart Dust. Smart Dust is de overal aanwezige en vaak onzichtbare nieuwe computer op micro- en nanoniveau (sensors, robots) die, ingebed in zijn omgeving, alles en iedereen en ook hun omgeving in de gaten kan houden.

Wat is Smart Dust?

De naam Smart Dust werd jaren negentig bedacht door de Amerikaanse wetenschapper Kris Pister. In zijn fantasie zouden we gebombardeerd worden met een collectie sensorcomputertjes ter grootte van zandkorrels. De grootte van een zandkorrel is nog niet gehaald, maar het idee is zeker niet losgelaten. De Amerikaanse krijgsmacht is al vele jaren bezig met de ontwikkeling en de civiele industrie ontdekt nu ook deze mini draadloze sensornetwerken. Het aantal denkbare toepassingen lijkt namelijk nog steeds heel groot met dit draadloos sensornetwerk.

Efficiënt gebruik van de chip

De chips zijn naar het schijnt nog te groot en hebben de omvang van een munt. Maar als het lukt om er kleine, energiezuinige chips van te maken die uit hun omgeving hun eigen energie winnen, dan is Smart Dust over tien tot vijftien jaar gemeengoed. Naar het schijnt. Want geruchten gaan dat de Amerikanen al vormen van Smart Dust gebruiken in de strijd tegen de Taliban. Zodra de chips aan kleding of ander persoonlijk materiaal kleven, is de persoon en zijn zijn bewegingen en de omgeving namelijk zo te traceren. Maar dat is allemaal geheim. Misschien is ook de grootte en de zelfredzaamheid van de chip dus geen probleem meer. Er wordt zelfs gesproken over oorlogsvoering op nano niveau.

Gezondheid en monitoring

Vele toepassingen van Smart Dust zijn denkbaar. Stel u hebt diabetes of hartklachten. Dan is monitoring op afstand eenvoudig mogelijk. De dokter houdt u op afstand in de gaten en kan ingrijpen wanneer dat nodig is. Allemaal zonder een grote belasting voor de patiënt. De patiënt kan zo eenvoudig worden gevolgd, gemonitord en worden geholpen waar dat nodig is.

Besproeien grasveld

Chips die met plastic zijn gecoat kunnen worden uitgestrooid op een grasveld, de temperatuur en droogte van het veld in de gaten houden. Als het tijd is om te besproeien wordt een signaal gegeven, waardoor de sproei installatie automatisch aanslaat. Zo kan veel efficiënter worden besproeid en dus veel water worden bespaard. Er komt ook geen of nauwelijks arbeid aan te pas.

Congressen

Denkt u eens aan congressen, waar u niet steeds weer allerlei mensen uit het oog wilt verliezen. Een spreker of een bekende. Met Smart Dust kunnen mensen precies worden gevolgd. We kennen de trackers die personen en voertuigen kunnen volgen, maar Smart Dust is een stap verder doordat het formaat van de apparatuur klein is.

Beveiliging

Een gebied of pand kan met Smart Dust goed worden beveiligd. Zodra temperatuur, geluid of trillingen afwijken van normaal kunnen de chips eenvoudig met elkaar contact op nemen om na te gaan hoe groot eventueel de bedreiging is en om vervolgens snel alarm te slaan.

Slot de overal aanwezige computer heet Smart Dust

In technische zin lijken we de sciencefiction met Smart Dust voorbij. Er zijn legio mogelijkheden en de aandacht neemt ervoor toe. Niemand weet echter hoe ver de Amerikaanse krijgsmacht nu echt is, en hoe lang het gaat duren dat de kamer stofvrij maken een echt andere betekenis gaat krijgen dan nu nog het geval is.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
QuantStamp wil Smart Contracts in cryptowereld veilig makenQuantStamp wil Smart Contracts in cryptowereld veilig makenIn het spoor van Bitcoin zijn de verschillende cryptocoins in 2017 enorm in populariteit gestegen. Ethereum is in 2017 u…
Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartrecensieHandboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartHet boek 'Godsdiensten van de wereld' is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een…
Afvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeAfvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeWanneer je wilt afvallen, dan is het vooral lastig om goede tussendoortjes te kiezen. Je hebt vaak niet goed in de gaten…

Skype: tips en trucs en informatieSkype is uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste VolP-programma's. Het is een makkelijke en goedkope manier om…
Bellen vanaf je computer: hoe en watTegenwoordig kan er veel gedaan worden vanaf je computer. Veel van deze dingen hebben met communicatie te maken. E-maile…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.