Glasvezel voor telecommunicatie en isolatie
De naam glasvezel staat voor een haardunne vezel van glas. Glasvezel wordt veel gebruikt in de telecommunicatie om signalen over grote afstand te transporteren. Maar ook voor het verstevigen van kunststoffen wordt glasvezel toegepast onder meer in remblokken, vishengels, ski’s en polyester daken, gevelpanelen en boten. In wolvorm komt glasvezel voor als isolatiemateriaal en er bestaat zelfs glasvezelbehang.
Glasvezel van zeer zuiver gesmolten glas
Glasvezel kan op twee manieren gemaakt worden ofwel door middel van een rechtstreeks smeltproces of door een indirect smeltproces. Bij het rechtstreeks smeltproces gaat het gesmolten glas direct naar de spindoppen en wordt daar tot vezels getrokken. Het trekken van die vezels kan ononderbroken gebeuren tot vezels van wel meer dan tien kilometer lang. Die lange vezels worden op spoelen gewonden. Bij de indirecte manier wordt het glas na het smelten afgekoeld in bolletjes die later opnieuw worden gesmolten en door spindoppen tot vezels getrokken.
Glasvezel zeer dun
Een glasvezel is zeer dun met een dikte van slechts 0,125 millimeter met daar omheen een mantel en een beschermende omhulling. Voor het werken met die onbeschermde dunne vezel worden in laboratoria veiligheidsmaatregelen genomen. Als zo’n vezel in iemands lichaam terecht zou komen kan hij schade aanrichten.
Glasvezelnetwerk rukt op
De eerste experimenten met glasvezelkabels werden halfweg de vorige eeuw uitgevoerd door de Technische Universiteit in Delft. Inmiddels gaat heel Nederland over op glasvezel, wat gunstig is voor de enorme groei van data, die nodig is voor internet en tv en met een vrijwel onbeperkte capaciteit en enorme snelheid. Het zou anders wel eens kunnen zijn dat de bestaande kabelnetwerken het dataverkeer op den duur niet meer aan kunnen met een nog steeds groeiende vraag naar capaciteit. Daarenboven verbruikt een glasvezelnetwerk minder energie en spaart koper uit.
Duizenden telefoongesprekken
Om in de telecommunicatie signalen te transporteren worden elektrische signalen eerst omgezet in lichtsignalen in de vorm van lichtpulsen waarbij het mogelijk is om die met tien miljard tegelijk te sturen. Zodoende kunnen via één glasvezel bijvoorbeeld duizenden telefoongesprekken gelijktijdig worden verstuurd.
Eigenschappen en aanwending
Eigenschappen van glasvezel zijn, naast de slechte geleiding van warmte en elektriciteit, een zeer hoge trekkracht. De trekkracht is zelfs hoger dan die van nylon en polypropeen en kan tot 300 graden behouden blijven. Een andere eigenschap is de onbrandbaarheid. Glasvezelverbindingen kunnen ook prima worden aangewend op plaatsen waar de kans op elektromagnetische storingen groot is of waar het gevaarlijk is om elektrische kabels te gebruiken of waar gestreefd wordt naar minder kabelgewicht zoals in vliegtuigen.
Glasvezel als isolatie
Glasvezel kan ook aangewend worden als isolatiemateriaal in de vorm van glaswol. Glaswol wordt in de bouw gebruikt en bestaat uit tot een sponsachtige structuur samengevoegde glasvezels. Omdat de lucht in de wol wordt ingesloten en niet kan circuleren of warmte afvoeren ontstaat het isolerende effect. Glaswol is ook verkrijgbaar met een laagje aluminiumfolie waardoor een dampdichte isolatielaag ontstaat. Het product is niet brandbaar en lost ook niet op in water. Bij het verwerken van glaswol als bouwmateriaal kan beter beschermende kledij, zoals werkhandschoenen en een stofmasker, worden gedragen omdat het materiaal jeuk kan veroorzaken. Het materiaal kan geknipt of gesneden worden en is makkelijk te vouwen of ergens tussen te proppen. Maar vooral tijdens het knippen en snijden komen vezels vrij die irritatie en ontsteking kunnen veroorzaken.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houten of kunststof dakkapelEr komt veel kijken bij het laten plaatsen van een dakkapel. Een grote beslissing die gemaakt moet worden is het kiezen…