Booktube community

Booktube community Binnen de maatschappij zijn al jaren stemmen te horen dat jongeren niet meer zouden lezen. Het internet zou een grote bedreiging of zelfs de ondergang vormen voor de geschreven media. Sinds de opkomst van het internet en smartphones zitten jongeren naar zeggen gekluisterd aan beeldschermen. Maar er zijn nog ontelbaar veel lezende jongeren en die komen voor een groot deel samen in de internet-community die ze zelf 'booktube' noemen. Booktube is de samenkomst van oude media (boeken) en nieuwe media (het internet en met name social media)

Wat is booktube?

Booktube is een samenvoeging van de woorden 'YouTube' en het Engelse 'book'. De community bestaat uit jongeren die op YouTube filmpjes plaatsen over boeken die zij gelezen hebben of van plan zijn om te gaan lezen. Booktubers komen uit de hele wereld, maar spreken veelal het Engels in hun video's. De populairste 'booktubers' hebben vaak rond de honderdduizend 'subscribers' (mensen die hen volgen via YouTube). De community bestaat nog niet erg lang. Naar vermoeden is het rond het jaar 2011 pas opgekomen. Een aantal bekende booktubers zijn onder andere 'Jessethereader', 'Ariel Bissett', 'PolandbananasBOOKS', 'Katytastic', 'Little Book Owl' en de Nederlandse 'Booksandquills'.

Onderwerpen

Er zijn een aantal grote onderwerpen waarover de filmpjes binnen booktube gaan:
  • Bookhauls: in deze video's laten de jongeren zien welke boeken zij gekocht hebben en ze vatten kort samen waar de boeken over gaan
  • Tag video's: een tag werkt volgens hetzelfde principe als het kinderspel 'tikkertje'. Iemand begint en maakt een video over een bepaald onderwerp. Diegene 'tikt' vervolgens een aantal personen aan die deze video ook moeten gaan doen. Vaak bestaan tags uit vragenlijsten die de personen beantwoorden in hun video's. Een populaire tag binnen booktube is de 'Book Tower Challenge', waarin je wordt uitgedaagd om vragen over boeken te beantwoorden en tegelijkertijd een toren van boeken te bouwen.
  • Wrap Up's: een wrap up is een video aan het eind van de maand waarin wordt samengevat welke boeken de booktuber in die maand gelezen heeft. Vaak wordt er kort verteld waar de boeken over gaan en of ze de moeite waard zijn om te lezen.
  • TBR: de afkorting TBR staat voor 'To Be Read' en is een veelgebruikte term binnen de community. Het wordt gebruikt om aan te geven welke boeken de persoon nog graag wil lezen. Vaak wordt er een TBR video gedaan aan het begin van de maand, om te vertellen welke boeken de persoon van plan is om in die maand te gaan lezen.
  • Bookshelf tour: een 'Bookshelf tour' kun je vergelijken met een 'roomtour'. In plaats van dat men de hele kamer van een YouTuber laat zien, krijg je een inkijk in de boekenkast van deze persoon.
  • Reviews: het minst populaire onderwerp zijn de reviews: video's waarin booktubers een uitgebreide recensie geven van een boek dat ze gelezen hebben. Deze video's worden over algemeen het minst bekeken en daarom ook steeds minder vaak gedaan.

Booktubeathon

Een belangrijke evenement binnen de booktube community is 'Booktubeathon' (of: 'Booktube-a-thon'). Dit is een leesmarathon die georganiseerd wordt door een aantal grote booktubers. De belangrijkste organisator dit jaar was Ariel Bissett. Booktubeathon is een evenement van zeven dagen dat elk jaar in het begin van de zomer wordt gehouden. Tijdens dit evenement zijn er allerlei leesuitdagingen en video-uitdagingen. Voorbeelden van uitdagingen zijn: lees een boek met een rode cover of maak een video waarin je een zo bijzonder mogelijke boektoren bouwt. Iedereen kan deelnemen aan de Booktubeathon. Het doel is om alle uitdagingen te voltooien, maar dat is geen vereiste.

Kan ik deel uitmaken van booktube?

Iedereen kan in principe deelnemen aan booktube. De community staat erom bekend erg open te zijn. Er is geen centrale plek om je aan te melden, maar door video's over boeken te plaatsen op YouTube, neem je in feite al deel aan de community. Maar de meeste communicatie tussen de verschillende booktubers verloopt via Twitter. Op dit social media platform praten de verschillende leden van de community met elkaar over boeken en taggen ze elkaar vaak voor de hierboven besproken 'tag video's'. Een ander kanaal waar veel van de communicatie via verloopt is Goodreads. Dit is een site waarop je kunt bijhouden welke boeken je leest en hebt gelezen. Je kunt er een challenge voor jezelf stellen om een bepaald aantal boeken te lezen binnen een jaar. Het gemiddelde aantal boeken dat booktubers zichzelf uitdagen om te lezen in een jaar is 50, bijna een boek per week.
© 2014 - 2024 Lieke094, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verslavende werking van social mediaDe verslavende werking van social mediaWe zijn er heel de dag druk mee. Het lezen van appjes, kijken hoeveel likes we al hebben op Facebook en het volgen van T…
Wat deelt u op internet?Wat deelt u op internet?Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit ons bestaan. Hyves, Twitter en Facebook zijn zogenoemde 'must h…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Motieven om Social Media te gebruikenTegenwoordig maken veel mensen gebruik van internet en Social Media. Vroeger waren de traditionele kanalen, zoals Televi…

Een succesvolle website voor je bedrijf opzettenEen succesvolle website voor je bedrijf opzettenAls je besluit dat je een website voor je bedrijf wilt maken, moet je weten waaruit een succesvolle website bestaat. Uit…
Voordelen van TelegramBijna iedereen met een smartphone gebruikt tegenwoordig wel applicatie om te chatten. Een van de best werkende chatappli…
Lieke094 (1 artikelen)
Laatste update: 18-08-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.