Kent u uw eigen imago en de informatie over u op internet?
Uw eigen imago op internet is heel belangrijk voor veel personen en bedrijven waar u contact mee legt. Zo “googelt” een werkgever meestal al voordat u op sollicitatiebezoek gaat uw naam op internet en komt daar alle informatie tegen die daar van u staat. Niet alleen de informatie van de laatste tijd, maar ook wat u in uw puberteit op internet gezet hebt, het profiel en de pagina op Facebook, enzovoort. Niet iedereen komt daar positief uit naar voren. Ook zakenrelaties en banken gaan vaak op dezelfde manier te werk, onder anderen ook om te zien of ze op zakelijk gebied iets te weten kunnen komen. Een aannemer die al eens failliet gegaan is, zal zo niet snel aan een nieuwe opdracht komen.
Uw eigen imago op internet is van groot belang bij het zoeken naar werk
Werkgevers maken bijna altijd gebruik van de informatie die ze op internet over hun werknemers, hun aangemelde stagiaires en vooral over hun sollicitanten kunnen vinden. Niet alleen over hun opleiding, maar ook over hun interesses, hobby's, aansluiting bij bepaalde groeperingen, enzovoort.
Waardevol voor werkgevers
Op die manier zijn ze al goed voorbereid als een stagiaire of sollicitant op gesprek komt en kunnen ze ook vragen stellen in de richting van de gevonden informatie. Voor een werkgever is het heel belangrijk om te weten of iemand geïnteresseerd is in zijn openstaande functie en of diegene ook op andere gebieden actief is geweest. Een werkgever heeft immers niets aan een werknemer die er de kantjes vanaf loopt, maar wil het liefst iemand die met plezier en interesse zijn/haar werk doet.
Voorbeelden van imago schade via Facebook, Twitter of Instagram
Zo zal een werkgever die op internet gezien heeft dat een sollicitant bij een vorige werkgever al na zeer korte tijd ontslagen is, tijdens zijn bezoek vragen waarom hij zo kort bij die werkgever in dienst was. Een sollicitant, die op Facebook bij vrienden en kennissen bekend staat als iemand die graag en veel alcohol drinkt, zal vast de vraag krijgen of hij alleen in het weekend uitgaat of ook door de week.
Een werkgever zoekt naar informatie over zijn potentiële werknemers
Een werkgever die een sollicitant acceptabel vindt, waar het opleiding en werkervaring betreft, zal meestal die persoon googelen op internet. Niet alleen de eigen website is daarbij van belang, maar ook de informatie op de sociale media, zoals Facebook, Twitter, Instagram, en dergelijke.
Informatie zoeken mag, maar niet verwerken
Het zoeken is niet verboden, maar de werkgever mag de informatie die hij op de sociale media vindt, niet opslaan en verwerken. Daar zou hij eerst de toestemming van de betreffende persoon voor moeten vragen, maar welke werkgever doet dat? In elk geval zal hij negatieve informatie vaak wel gebruiken om vragen te stellen.
Ook op sociaal gebied is informatie over u voor anderen belangrijk
Niet alleen voor een eventuele carrière is de informatie op internet belangrijk. Een nieuw gevonden partner zal eveneens snel afhaken als hij/zij negatieve informatie over u op internet vindt en u meestal niet eens vertellen, waarom het net begonnen contact weer afgebroken wordt. Het gaat dus niet alleen om werkgevers.
De informatie van een ander is ook voor u van belang bij het zoeken naar een partner
Bij het speeddaten en het zoeken op internet naar een partner kunt u vanzelfsprekend de naam van uw uitverkorene op internet ingeven en kijken wat er allemaal over die persoon op te vinden is. Dat is gemakkelijk en prettig, want zo weet u tenminste wat voor vlees u in de kuip hebt. Uw partner kan dat ook.
Kattenkwaad is terug te vinden
Wie niets te vrezen heeft zal daar geen probleem aan hebben, maar wie in zijn of haar jeugd kattenkwaad of erger heeft uitgehaald, waar de resten nog van op internet staan, zal dat niet zo prettig vinden. Ook aanstaande schoonouders en familie zoekt regelmatig de naam van een aankomend familielid op internet op.
Niet iedereen kent het eigen imago op internet
De meeste mensen zoeken op internet naar informatie over anderen en bijna nooit over zichzelf. Zo weten ze ook niet wat er daar door anderen over hen opgezet is. Daar kunt u soms van schrikken, maar soms staan er ook lovende woorden op. Het is daarom heel goed om de eigen naam eens in te geven en te zien wat daar over u zelf staat.
Uw imago betreft niet alleen teksten en commentaren, maar vooral ook foto’s
Het gaat immers niet alleen om de foto’s die u zelf op internet gezet hebt, maar vaak vooral om foto’s die bijvoorbeeld vrienden en vriendinnen op Facebook gezet hebben. Gewoon voor de pret, om te plagen of zelfs om te pesten, dus niet altijd zijn die foto’s in uw voordeel.
Let op wat uw familieleden en vrienden over u op internet zetten
Het is dan ook heel verstandig om dat bij uw vrienden, vriendinnen en familieleden in de gaten te houden. Zo kan bijvoorbeeld een partner na het beëindigen van een relatie uit boosheid een lelijke of erg confronterende foto op internet zetten. Dat is illegaal, maar voordat u het weet, waart die foto wel rond en kan iedereen die zien.
Ken en bescherm uw eigen imago op internet
Zet niet teveel foto’s en informatie over uzelf op internet. Daarbij gaat het vooral om de privé informatie, waarvan u niet zeker bent of u die over tien jaar nog op internet wilt tegenkomen. Informatie over uw kennis, uw beroep en vaardigheden zijn meestal geen probleem. Daar zoeken werkgevers op en goede berichten komen ze graag tegen. Het gaat echter zeker ook om de privézaken.
Bescherm het internet imago van uw kinderen
Vooral de jeugd is vaak heel argeloos als het gaat om het op internet zetten van foto’s, teksten, rare uitspraken, enzovoort. Kinderen hebben er meestal geen erg in dat de informatie niet gemakkelijk van internet te verwijderen is en dat deze schade kan toevoegen aan hun latere leven. Houd daarom goed in de gaten wat uw kind op internet zet. Leg het kind goed uit waarom het via e-mail en de sociale media voorzichtig moet zijn.
Maak afspraken met uw kind
Maak afspraken over het gebruik van internet en verlang bijvoorbeeld dat het alleen foto’s op internet zet die van tevoren door u goed gekeurd zijn. Dat is niet gemakkelijk, maar wel verstandig. Vooral pubers kunnen zichzelf soms flink beschadigen door rare foto’s op internet te zetten. Foto’s, die zij op dat moment heel leuk vinden en waar ze samen met hun vrienden om moeten lachen, maar waar ze zich een paar jaar later voor schamen.
Het eigen imago op internet af en toe bekijken
U weet wat u er zelf op gezet hebt, maar u weet niet altijd wat uw omgeving over u op internet gezet heeft, dus bekijk uw eigen imago op internet regelmatig, zodat u weet wat er rondwaart. Op die manier kunt u zich ook beter verdedigen als er zaken zijn die niet stroken met uw persoonlijkheid. U weet er dan van en dat is al veel waard.
Negatieve data over uzelf verwijderen van internet
Het kost wat moeite om vervelende data van internet verwijderd te krijgen, maar het is soms toch mogelijk. Wat op Facebook staat, ziet u soms ook terug op Twitter, Instagram of andere sites. Iedereen kan immers een kopie maken, daar nog wat aan toevoegen (of alles nog wat aandikken) en dat op andere plaatsen dumpen. Juist daarom moet men heel voorzichtig zijn met foto's en teksten, waarvan u niet weet, of die later als een boemerang tegenover u gebruikt kunnen worden.