Open een eigen YouTube kanaal en trek meer bezoekers

Open een eigen YouTube kanaal en trek meer bezoekers Op YouTube staan veel boeiende filmpjes en muziekclips, maar ook oneindig veel saaie video-opnames. Hoe kun je in dat enorme woud van vaak matige creaties, met jouw aantrekkelijke videoclips in positieve zin opvallen en voldoende bezoekers trekken. Dat is gelukkig niet zo heel moeilijk want dat bereik je door gratis je eigen kanaal op YouTube te openen.

Gratis een eigen YouTube kanaal

Iedereen kan op YouTube een eigen kanaal aanmaken. Op dat persoonlijke YouTube kanaal kun je dan voortaan jouw videocreaties heel gericht en gestructureerd aanbieden. En, wat ook heel leuk is, kijkers kunnen een abonnement op jouw kanaal nemen, zodat elke keer als je weer een nieuw filmpje plaatst, die abonnees daarvan automatisch in kennis worden gesteld. Zo’n eigen kanaal aanmaken is helemaal gratis, en ook particulieren die abonnee van jouw kanaal worden betalen daarvoor geen cent.

Kanaal inrichten

Om een YouTube-kanaal aan te maken en te openen dien je eerst een eigen account in te stellen via youtube.com/signup, waarna je kunt inloggen op youtube.com met je wachtwoord en gebruikersnaam. YouTube is eigendom van Google dus met je bestaande gmail-account kun je ook op YouTube inloggen.

Bulletin

YouTube werkt met zogenoemde bulletins. Na te zijn ingelogd moet je klikken op je ‘eigen’ pagina middels de link ‘aanpassen’ in de regel: Je kanaalpagina aanpassen. De eerste maal moet je een bulletintekst plaatsen op je inmiddels aangemaakte pagina. Maak er een aantrekkelijke wervende openingszin van. Vervolgens klikken op de knop Bulletin plaatsen, en de hele wereld kan voortaan genieten van de unieke filmpjes zoals alleen jij die zo voortreffelijk kan maken of opsporen.

Uploaden

Het uploaden van je clips gaat als volgt:
 • Klik op de link Uploaden bovenaan de pagina, enigszins rechts van het YouTube-logo. Er opent zich vervolgens een ‘upload’ pagina. Dat houdt in dat je vanuit je verkenner eenvoudigweg video’s kunt slepen en op de browserpagina los kunt laten.
 • Het uploaden start dan gelijk, maar kan afhankelijk van de bestandsgrootte wel wat tijd in beslag nemen. Ook HD-kwaliteit is tegenwoordig mogelijk.
 • Zodra de filmpjes zijn geüpload, komen ze keurig gerangschikt op de uploadpagina.
 • Ook het selecteren van een categorie behoort tot de opties. Teneinde zoveel mogelijk bezoekers te interesseren kies je natuurlijk voor “Openbaar”.
 • Tenslotte klikken op de knop Wijzigingen opslaan.

Hoe krijg je succes

Genoeg over de techniek, want nu gaat het erom werkelijk boeiende aantrekkelijke clips te uploaden opdat je veel bezoekers op je kanaal krijgt. Wat moeten we doen om een reeks aantrekkelijke filmpjes te maken, waarvan de kwaliteit steeds boven het gemiddelde ligt.
Ga om te beginnen een plan maken, ook wel format of formule genoemd. Dat plan biedt in de eerste plaats een leidraad en formule voor jezelf, zodat je kanaal geen allegaartje wordt, maar een logisch opgebouwde verzameling filmpjes met een duidelijk eigen herkenbaar gezicht.
 • Ga dus nadenken welk doel je wilt bereiken met je filmpjes en je eigen kanaal.
 • En wie je wilt bereiken dus wie je doelgroep en publiek wordt.
 • Over welke onderwerpen en thema gaan de clips, en over welke onderwerpen juist niet.
 • Hoe lang of kort worden je clips maximaal.
 • Welke boodschap wil je eventueel gaan uitdragen aan het publiek.
Enz, enz. je kunt de lijst zo lang of kort maken als je wilt. Het gaat erom dat je een logische structuur en eigen identiteit vindt die houvast geeft, en tegelijk voldoende abonnees zal kunnen aantrekken.

Zelf opnemen

Je kunt vervolgens films of muziekclips van anderen uploaden die binnen de grenzen en structuur van je format vallen, maar vaak zul je zelf opnames willen maken, omdat dat natuurlijk juist ook deel van je hobby is. Vergelijk het maar met een schilder die liever een tentoonstelling houdt van z’n eigen creaties dan van anderen. Bovendien kleeft aan het uploaden van andermans werk het risico dat je auteursrechten schendt. Want rechtenorganisaties als Brein en Buma/Stemra speuren constant het internet af op zoek naar overtreders, die vervolgens gepeperde rekeningen tegemoet kunnen zien.

Opname apparatuur

Zelf filmen betekent dat je apparatuur nodig hebt. Namelijk je camera en je computer en vergeet niet een stabiel statief. Webcams zijn vaak al van zichzelf voldoende stabiel, dus daar heb je meestal geen statief voor nodig. Maar wil je met een goede professionele camera filmen, dan is een stevig statief vereist. Het geeft rust voor jezelf en het zorgt dat de kijker niet wordt afgeleid door onnodige en hinderlijke bewegingen. Een goede videocamera die volstaat voor youtube-filmpjes is meestal een spiegelreflexcamera. Dat is een camera met zo’n grote lens erop. Die heb je al vanaf 350 euro in de winkel. Let even op of de grootte van de film die je daarmee maximaal kunt maken, met je bedoeling strookt. Het voordeel van zo'n spiegelreflex is onder andere dat je zelf de lens kunt focussen, maar je kunt ook inzoomen. Met een webcam is dat vaak niet mogelijk.

Tenslotte

Een populair YouTube kanaal realiseren heeft te maken met drie hoofdzaken:
 • Uiteraard aantrekkelijke goede filmpjes maken zodat de mensen blijven terugkomen op je kanaal.
 • Goede en regelmatige promotie zodat men je kanaal leert vinden. Verzin bijvoorbeeld kleine prijsvragen. Deel het op Twitter en Facebook en vraag aan je collega-youtubers of ze jou kunnen noemen in hun video. (Concurrentie bestaat hier niet, iedereen kan elkaar helpen).
 • Zo mogelijk elke week één of nog liever twee uploads. Zorg ervoor dat het telkens op dezelfde dag van de week, op hetzelfde tijdstip gebeurt.

Succes met je eigen YouTube kanaal

Lees verder

© 2013 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
YouTuber Joe SuggYouTube wordt steeds populairder. Er ontstaan wereldberoemde kanalen waarop mensen van over de hele wereld hun dagelijks…
Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube?Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube?Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube? Hoe zet je een filmpje op YouTube? Een filmpje op YouTube zetten is niet zo m…
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…
YouTuber Tanya BurrZe begon haar YouTube-kanaal zonder er veel van te verwachten maar groeide uit tot een hele bekende YouTuber. Met haar l…

Social Media – Negatieve kanten van Facebook en platformsSocial Media – Negatieve kanten van Facebook en platformsSocial media zijn ‘in.’ In het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw doen bijna alle pubers iets met social media…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Toxproductions.nl

Reageer op het artikel "Open een eigen YouTube kanaal en trek meer bezoekers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Special: Internet privacy
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!