Chatten met vreemden, hoe bescherm je jezelf en je kinderen?
Via internet is het heel gemakkelijk om met andere mensen contact te maken. Daarbij moet je wel rekening houden dat het contact met vreemden veilig is. Chatten is de laatste tijd een populaire vorm van sociale contact geworden. Korte tekstberichten worden hierbij naar één of meer mensen gestuurd.
Chatten met vreemden kan gevaarlijk zijn
Met elkaar chatten op internet kan heel leuk zijn, maar er zijn ook gevaren. Je kan niet altijd iedereen vertrouwen die je via internet ontmoet. Vaak weet je ook niet of je met een bekende of met vreemden aan het chatten bent. Als je op internet aan het chatten bent kan iemand bijvoorbeeld zeggen dat hij een jonge man is, terwijl dat helemaal niet waar is. Dat kan je natuurlijk niet zien. Hij kan ook een getrouwde oudere man met gezin zijn. Als je met iemand chat en hij begint rare vragen te stellen, dan is het beste besluit om het contact met die persoon zo snel mogelijk te verbreken.
Privé gegevens niet delen
Tijdens het chatten moet je geen persoonlijke dingen vertellen aan onbekenden. Dingen die privé zijn kan je beter niet delen met vreemden. Denk hierbij ook aan dingen zoals je telefoonnummer en je adres, maar ook nummers en adressen van je vrienden en familie.
Voorkomen dat kinderen met vreemden chatten
Dankzij het internet is het mogelijk voor mensen die slechte bedoelingen hebben om dichterbij je gezin te komen, soms zonder dat je het in de gaten hebt. Misschien is het niet altijd mogelijk om kinderen tegen alles te beschermen. Maar je kan wel voorkomen dat je kinderen met vreemde mensen chatten.
Gemeenschappelijke computer gebruiken
Voor relatief jonge kinderen is dit probleem makkelijk op te lossen. Het is nog niet nodig om op hun kamer een computer te hebben. Ze kunnen gebruik maken van een gemeenschappelijke computer van het gezin. Het is handig om die computer op een centrale plaats te zetten in de huiskamer. Hierdoor is het makkelijk om toezicht te houden op een onopvallende manier.
Samen profielen aanmaken
Indien je kind graag lid wil worden van bepaalde websites, kan je samen met je kind de profielen op deze websites aanmaken. Op deze manier kan je de inhoud van die sites controleren en kan je ingrijpen indien dat nodig blijkt te zijn. Soms willen kinderen gewoon antwoord geven op vragen die gevraagd worden om hun profiel in te vullen. Je kan ze dan helpen om zoveel mogelijk hun privé gegevens ook privé te houden.
Afspraken over internetgebruik
Bij iets oudere kinderen is het heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken over internetgebruik. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven hoelang de computer per dag maximaal aan mag. Kinderen die niet urenlang achter de computer mogen zitten zullen hun tijd op de computer gebruiken om met hun vrienden te chatten of om computerspellen te spelen. Ze zullen door deze beperking niet snel met onbekenden gaan chatten.
Een chatprogramma installeren
Chatten kan je via een chatprogramma doen of via een online chatroom. Iedereen kan in een online chatroom komen. Chatprogramma’s zoals MSN worden als een veilige manier van chatten beschouwd. Je kan zelf de mensen uitnodigen waarmee je wenst te chatten. Deze mensen kan je toevoegen aan je contactenlijst. Aangezien er hiervoor een e-mailadres nodig is, is het mogelijk om vreemden te weigeren. Je taak is dan om toe te zien dat je kinderen het chatprogramma gebruiken om te chatten. Om te controleren of alles in orde is kan je af en toe ook de lijst van contactpersonen doorlopen.
Aanbevelingen
Het beste is om openlijk met je kind te praten over de gevaren maar ook over de vele mogelijkheden van internet. Laat hem ook zijn eigen mening geven. Het blijft belangrijk om duidelijke regels te stellen en deze ook te handhaven. Tegenwoordig wordt internet en chatten door veel kinderen gebruikt om met hun leeftijdgenoten te kletsen. Door het chatten compleet te verbieden zal je dan hun sociale leven verpesten.
© 2012 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen