Virusscanners op een rijtje

Iedereen zit er mee, wat als ik een virus heb? Een goede virusscan kan dit voorkomen, maar welke moet ik nemen en hoeveel kost hij überhaupt. Hieronder een overzicht van de beste en bekendste virusscans. Er zitten zelfs een aantal gratis versies bij, het bestaat dus toch nog!

AVG

Inmiddels een wereldwijd bekend product dat door zo'n 80 miljoen mensen is gedownload. Het mooie van deze virusscanner is dat het een gratis programma is. Je hebt dan uiteraard niet alle mogelijkheden die je bijvoorbeeld wel met Pro hebt, maar je computer is in ieder geval goed beschermd. Als je geen geld uit wilt geven aan een virusscanner is dit zeker een goede beslissing die je kan nemen.

AVG garandeert bij zijn producten het volgende:

 • Bescherming die relevant is voor de wijze waarop u uw computer en internet gebruikt
 • Voor online bankieren en winkelen, surfen en zoeken, chatten en e-mailen, of voor het downloaden van bestanden en sociaal netwerken – AVG heeft het beveiligingsproduct dat bij u past
 • Betrouwbare bescherming: meer dan 80 miljoen gebruikers wereldwijd
 • Gebruiksvriendelijke bescherming die u niet hindert in uw activiteiten
 • Bescherming waaraan een wereldwijd netwerk van zeer ervaren onderzoekers bijdraagt
 • Bescherming die 24 uur per dag is voorzien van deskundige ondersteuning

Norton Antivirus

Dit is geen gratis virusscanner, maar wel een veelgebruikte. Het is ontwikkeld door Symantec. Het grootste nadeel van deze virusscan is dat je er, in tegenstelling tot AVG Free, elk jaar weer voor moet betalen. Norton Antivirus ontdekt en verwijdert spyware en het blokkeert wormen en spyware automatisch. Ook houdt het tegen dat er geïnfecteerde e-mails worden doorgestuurd.

McAfee

De Virusscan Plus versie van McAfee doet meerdere dingen. Het hoofddoel van deze virusscan is het tegenhouden van virussen en deze vervolgens op te ruimen, ook spyware blokkeren en verwijderen en het onvindbaar maken van de PC voor hackers staan hoog in de lijst. Dit is niet het enige wat het programma doet. Het houdt toezicht op uw internetactiviteiten en geeft informatie over sites die wel of niet zijn goedgekeurd door McAfee. Ook update McAfee zich vrijwel dagelijks zodat je computer altijd tegen de gevaren van het internet beschermd is. McAfee blijft uiteraard continue aanstaan waardoor het altijd bezig is met het opsporen van virussen. Ook dit is een betaalde service dat elk jaar weer opnieuw moet worden geupdate en dus ook opnieuw moet worden betaald.

Kaspersky Antivirus

Kaspersky Antivirus is ook een groot product in de markt. Het biedt de volgende bescherming voor uw pc:
 • Real-time scannen van bestanden, webpagina’s en e-messaging
 • Beschermt tegen identiteitsdiefstal
 • Kleurcodering van links naar onveilige websites
 • Stelt automatische updates in om nieuwe dreigingen tegen te gaan
 • Blokkeren van verdachte programma’s op basis van hun gedrag
 • Voorkomt dat cybercriminelen uw PC kapen
 • Zelfbescherming tegen malware
 • Scant uw systeem en geïnstalleerde programma’s op kwetsbaarheden

Het is een bepaalde service net als de voorafgaande 2 dat ook elk jaar opnieuw moet worden geupdate.

NOD32

NOD32 zegt zelf op haar site dat ze betrouwbaarder en en sneller scant dan de andere producten op de markt. NOD32 is een product van ESET dat in meer dan 80 landen wordt gedistrubeerd.

Wat biedt NOD32?

 • Het maakt gebruik van de ThreatSense technology, dit houdt in dat het op meerdere lagen scant. Dit moet zorgen voor een zo effectief mogelijk scanresultaat.
 • Het zegt zelf virussen of malware te vinden die andere virusscans niet vinden.
 • Het is een heel snel product
 • Het neemt maar heel weinig ruimte in op de harde schijft, dit in tegenstelling tot sommige andere virusscans.

Panda

De tweede in dit rijtje die gratis te verkrijgen is, er is ook een betaalde versie die een nog betere bescherming biedt, maar de basisgebruiker van het internet heeft aan de gratis versie al voldoende.

De gratis versie, die niet is geregistreerd, zorgt voor een altijd paraatstaande virusscan die 24/7 actief is. Ook checkt het de status van de geïnstalleerde virusscan. Het detecteert alle types malware, gevoeligheden en onbekende gevaren.
Daarnaast is er nog een gratis versie waar je voor moet registreren, die heeft al het voorgaande uiteraard ook als belofte maar hier komt bij dat het Trojans, virussen en wormen undetecteert. Hetgeen er dan nog bijkomt bij de betaalde versie is 'slechts' complete malware disinfectie en support van het Tech-team van Panda.

Avast

Ook dit is een gratis virusscan, je moet dan wel aan één voorwaarde voldoen: Je bent een niet-commerciële thuisgebruiker. Als dit zo is kan je de gratis Home versie gebruiken. Het motto van Avast is dat iedereen wereldwijd virusinfecties moet kunnen vermijden en daarom bieden ze het gratis aan. Ze weten dat veel computergebruikers de software niet kunnen of willen betalen. Ze hebben daarbij ook een niet-gratis versie uitgebracht. Deze wordt veel gebruikt bij bedrijven die dus in de commerciële sector actief zijn en het niet voor thuisgebruik gebruiken.

Avast heeft inmiddels een mijlpaal bereikt. Al meer dan 93 miljoen mensen wereldwijd hebben de software geregistreerd en maken er dus gebruik van!


Mis je een belangrijke virusscanner, plaats gerust een berichtje!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virus op mijn computer: wat moet ik doen?mijn kijk opVirus op mijn computer: wat moet ik doen?Er zijn verschillende computervirussen in omloop. Computervirussen die soms kunnen resulteren in een geblokkeerde comput…
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…
Waar kun je gratis virusscanners downloaden?Waar kun je gratis virusscanners downloaden?Een virusscanner mag niet ontbreken op je computer. Je pc kan beschadigd raken wanneer je geen virusscanner hebt. Er zij…

Alles over een BootsectorvirusWat is een bootsectorvirus, wat doet een bootsector virus, hoe kom ik er weer van af en hoe kom ik er achter dat ik een…
Gratis anti-keylogger beschermingWat is het grootste gevaar op internet? Experts zijn er over eens, stelen van financiële gegevens wordt steeds populaird…
Bronnen en referenties
 • www.avg.com www.kaspersky.com http://www.nod32.nl/ www.pandasecurity.com www.avast.nl
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 11-11-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.