Photoshop voor beginners: de Tools

Adobe Photoshop is het bekendste programma om foto’s te bewerken, eigen afbeeldingen te maken en nog veel meer. Omdat het zo uitgebreid is, is het voor beginners moeilijk om uit te vinden hoe alles werkt. De toolbar is het belangrijkste onderdeel van photoshop, hierin staan alle gereedschappen die u kunt gebruiken voor het bewerken van afbeeldingen. Hieronder worden ze allemaal uitgelegd. Dit tutorial is gebaseerd op photoshop CS2, maar werkt ook goed bij andere versies van photoshop.

Indeling


Open eerst een afbeelding in photoshop zodat je gelijk met de tools kan oefenen!

De Toolbar

De toolbar ziet er ongeveer zo uit:

Op elk tool met een klein zwart driehoekje rechtsonder kunt u rechtsklikken zodat er gelijksoortige tools verschijnen. De nummers achter de tool hieronder corresponderen met het nummer op de afbeelding van de toolbar.

Move tool (1)

Dit is de tool waarmee je stukken die geselecteerd zijn of lagen kunt verplaatsen.

Selectie en uitsnijding tools

Marquee tool (2)

Met het Marquee tool (selectie gereedschap) kunt u selecties maken. Dit doet u door de muis ingedrukt te houden en te slepen zodat er een selectie ontstaat. Met het Rectangular Marquee tool (Rechthoekig selectie kader) kunt u rechthoekige selecties maken, met het Elliptical marquee tool (Ovaal selectie kader) maakt u ronde of ovale selecties. Met de Single Row en Single Column tool maakt u een selectie van een 1-pixel rij of kolom.

Om meerdere selecties tegelijk te maken kunt u Shift ingedrukt houden, deze selecties kunnen ook in elkaar overlopen. U kunt de selectie verplaatsen door de muis in de selectie te zetten, in te drukken en te verschuiven.

Lasso tool (3)

Met het Lasso tool (lasso) kunt u vrije selecties maken. Het Polygonal lasso tool (veelhoeklasso) is voor hoekige selecties, klik één keer voor het beginpunt en klik weer één keer waar u het volgende punt wilt hebben. Als je tijdens het selecteren van een hoekige naar vrije selectie wilt gaan of andersom kan je alt indrukken en verdergaan met selecteren, als je alt weer loslaat switch je weer terug. Het Magnetic lasso tool (Magnetische lasso) volgt de lijnen van een afbeelding, bijvoorbeeld de lijn tussen twee kleuren. Deze tool is erg handig als je een afbeelding die duidelijke lijnen heeft wilt uitsnijden.

Magic wand tool (4)

Met het Magic wand tool (Toverstaf) kan je een gebied met dezelfde kleur pixels selecteren. U hoeft alleen maar met de Magic wand op de kleur te klikken die u wilt selecteren. Dit is erg handig om egale achtergronden in één keer te selecteren. De gevoeligheid van de magic wand kan je veranderen bij ‘tolerance’ bovenin in de balk. Een lage tolerance betekent dat de magic wand alleen precies dezelfde kleur selecteert, een hoge tolerance zal ook kleuren selecteren die er op lijken.

Crop tool (5)

Het Crop tool (Uitsnijden) kunt u gebruiken om het document kleiner of groter te maken. Dit kunt u doen door het Crop tool aan te klikken en een rechthoek te trekken om het gebied dat u wilt uitsnijden. Nadat u de selectie gemaakt heeft kunt u de grootte nog veranderen door de blokjes in de hoeken weg te slepen, ook kunt u de selectie draaien door met de muis iets buiten een hoek te gaan staan tot je een krom pijltje ziet en dan klikken en de selectie draaien. Dubbelklik in het geselecteerde om de uitsnede te maken, alles buiten het geselecteerde gebied zal worden afgesneden.

Slice tool en Slice select tool (6)

Met de Slice tool (Segment) kunt u uw afbeeldingen in segmenten verdelen. Het wordt vaak gebruikt door webdesigners om layouts in kleinere stukken te verdelen. De verschillende segmenten worden als verschillende afbeeldingen opgeslagen en kunnen dus ook als verschillende extensies worden opgeslagen (.jpeg, .gif) via File > save voor web. Met het Slice select tool (Segmentselectie) kan je de segmenten verplaatsen, verdelen en veranderen van grootte.

Painting tools

Pencil, Brush en Color replacement tool (8)

Het pencil tool (potlood) is het teken gereedschap, u kunt hiermee scherpe lijnen tekenen van verschillende diktes. De diameter van het potlood kunt u bovenin de balk veranderen bij Brush > master diameter. Met de Brush tool (penseel) kunt u onscherpere lijnen tekenen en met verschillende brushes schilderen. U kunt de soort Brush veranderen onder Brush bovenin de balk en het pijltje rechtsboven in het Brush menu. Er verschijnt dan een lijst, en onderin die lijst staan verschillende Brush sets. De Color replacement tool (kleur vervangen) vervangt een kleur in de voorgrond kleur als je met de muis klikt en eroverheen gaat.

History Brush tool (10)

De History Brush (Historiepenseel) kunt u de afbeelding herstellen tot zoals hij in een vorig snapshot (momentopname). Een snapshot maakt u door rechts onderin het History scherm op het snapshoticoontje te klikken (de middelste). Dan kunt u met de History Brush schilderen wat er in het snapshot stond. Met de Art History Brush (penseel tekenhistorie) kunt u de brush ook veranderen.

Paint bucket en Gradient tool (12)

Met het Paint bucket tool (Emmertje) kunt u een vlak met dezelfde kleur in één keer helemaal inkleuren. Met het Gradient tool (Verloop) kunt u een vlak inkleuren met overlopende kleuren, bijvoorbeeld groen aan de linkerkant dat overloopt naar blauw aan de rechterkant. De richting van het gradient kunt u bepalen door te klikken, de muis ingedrukt houden en een lijn trekken in de richting van het verloop dat u wilt. De lengte van het kleurverloop kunt u ook met de lijn bepalen, een korte lijn betekent een kort kleurverloop en een lange lijn zorgt voor een geleidelijk kleurverloop over een lang gebied.

Retoucheer tools

Healing brush, Patch en Red eye tool (7)

Met de Healing brush kan je een stuk van de afbeelding kopiëren. Met alt ingedrukt klik je één keer op het stuk dat je wilt kopiëren, dan laat je alt weer los en kan je met de muis ingedrukt gaan schilderen. Je ziet dat het gebied waar je geklikt hebt te voorschijn komt. De Spot healing brush werkt bijna hetzelfde, hier hoef je alleen niet van tevoren een gebied te selecteren met alt.

Het Patch tool wordt gebruikt om een stuk te repareren met een ander deel van de afbeelding. Je selecteert het gebied dat je wilt vervangen, vervolgens klik je erin en sleep je de selectie naar het stuk waardoor het moet worden vervangen. De randen van de selectie zullen vervagen zodat het mooi overloopt in de afbeelding. Met het Red Eye tool (rode ogen) kan je rode ogen in foto’s verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is de ogen selecteren, de diameter van de pupil in te stellen en de rode ogen worden gecorrigeerd.

Clone stamp en Pattern stamp tool (9)

De Clone stamp tool (Kloonstempel) werkt hetzelfde als de Healing brush. Je kunt hem wel gebruiken in combinatie met andere brushes van photoshop, in tegenstelling tot de Healing brush die je alleen als ronde brush kan gebruiken. Met de Pattern stamp tool (Patroonstempel) kan je de patronen van photoshop klonen in je afbeelding.

Eraser tool (11)

De Eraser tool (gum) wijst voor zich. Hiermee kan je gedeeltes van je afbeeldingen weggummen. De grootte van de gum kan je bepalen bij Brush bovenin de balk. De Background Eraser (Achtergrond Gum) dient om de achtergrond uit te gummen zonder dat je de voorgrond beschadigt. Met het Magic Eraser tool (Tovergum) wordt in één klik alle pixels met dezelfde kleur gewist en ook hier kan je de Tolerance bovenin de balk (de Option bar) instellen.

Blur, Sharpen en Smudge tool (13)

Met de Blur tool (vervagen) kan je je afbeelding onscherper maken, doordat het contrast wordt verminderd als je er overheen gaat. De grootte van de Blur tool kan je veranderen in de Option bar bovenin. Het Sharpen tool (verscherpen) verscherpt je afbeelding, in plaats van het contrast te verminderen wordt het contrast tussen pixel juist vergroot. Met deze tool kan je je afbeelding ietsjes scherper maken, maar onscherpe foto’s zullen nooit mooie duidelijke foto’s worden! De Smudge tool (natte vinger) ‘smeert uit’. Het werkt ongeveer hetzelfde als het uitsmeren van verf. Als je op een bepaalde kleur je muis zet, en hem naar een andere kleur sleept, wordt de kleur over en door de andere kleur gesmeerd. De Smudge tool vervaagt de afbeelding ook tijdens het uitsmeren. De Blur en Smudge tool worden ook wel gebruikt om de huid egaler en strakker te maken op portretfoto’s.

Dodge, Burn en Sponge tool (14)

De Dodge tool (Tegenhouden) maakt de afbeelding lichter als je erover heen gaat met de muis, de Burn tool (Doordrukken) maakt het stuk juist donkerder. De Sponge tool (Spons) dient om de helderheid van kleuren te veranderen. Bovenin de option bar kan je de mode (modus) op ‘saturate’ of ‘desaturate’ zetten. Met de Desaturate mode was je als het ware de kleuren uit, alsof je een spons over een waterverf of aquarel schilderij haalt. In de Saturate mode maakt je de kleuren juist feller.

Teken en tekst tools

Path selection tool (15)

Met het Path selection tool (Selectie padcomponenten) kan je een vorm selecteren en verplaatsten als je erin klikt. Met het Direct Selection tool (Direct selecteren) kan je meerdere punten van een vorm selecteren zodat je de vorm kan veranderen.

Type tool (16)

Met het Horizontal type tool (horizontale tekst) en het Vertical type tool (verticale tekst) kan je horizontale en verticale teksten schrijven. Het lettertype, de kleur en de grootte kan je in de Option bar instellen. Met het Horizontal type mask tool (horizontaal tekstmasker) en Vertical type mask tool (verticaal tekstmasker) maak je een selectie in de vorm van de letters. Deze selectie kan je dan bijvoorbeeld vullen met een gradient of patroon.

Pen tool (17)

Met de Pen tool kan je hoekige en vloeiende figuren tekenen. Met de Freeform Pen tool kan je met de losse hand een vrije vorm tekenen, met het gewone Pen tool kan je makkelijker rechte lijnen en mooie vloeiende rondingen tekenen. Voor rechte lijnen hoef je alleen maar één keer te klikken voor elk punt waar je een lijn naar toe wilt trekken. Voor rondingen houd je je muisknop ingedrukt en sleep je de muis verder van het punt voor een scherpere ronding en voor sleep je heb dichterbij het punt voor een flauwe ronding.

De punten in je figuur heten Anchor points (ankerpunten) en die kan je verslepen, toevoegen en verwijderen om je figuur een andere vorm te geven. Het toevoegen of verwijderen van punten doe je door met Add anchor point of Delete anchor point op de rand van het figuur te klikken waar je een ankerpunt wilt toevoegen of verwijderen. Met het Convert Point tool (Ankerpunt omzetten) kan je een vloeiende lijn in een rechte lijn veranderen en andersom.

Shapes tool (18)

Met het Shapes tool (Vormen) kan je simpel gezegd vormen maken. Er zijn een aantal standaard vormen: de Rectangle tool (rechthoek), Rounded Rectangle (Afgeronde rechthoek), Ellipse tool (Ovaal), Polygon tool (Veelhoek) en de Line tool (lijn). Bij de veelhoek kan je het aantal hoeken in de Option bar invullen, bij de Line tool kan je hier de lijndikte invullen. Bij het Custom Shape tool (Aangepaste vorm) staan bij ‘shape’ in de Option bar nog meer standaard vormen zoals pijlen, een hart of een tekstballon.

Overige tools

Notes tool (19)

Met het Notes tool (Notitie) en Audio Annotation tool (gesproken notitie) kan je notities toevoegen aan je afbeelding. Voor de gesproken notitie heb je vanzelfsprekend een microfoon nodig, bij de gewone notitie komt er een schermpje waar je een tekst in kan typen als je op de afbeelding klikt.

Eyedropper (pipet) (20)

Met het pipetje kan je een kleur uit je afbeelding selecteren, deze kleur wordt de nieuwe voorgrondkleur als je met links klikt en de nieuwe achtergrondkleur als je met alt ingedrukt links klikt. De Color Sampler tool (kleurenpipet) geeft je de mogelijkheid om meerdere kleuren tegelijk te selecteren. De kleurcodes van deze kleuren kan je terugvinden in het navigator scherm (waar je het voorbeeld van je afbeelding kan zien) onder de tab ‘info’. Met de Measure tool (Meetlat) kan je afstanden meten door een lijn te trekken. De X/Y coördinaten van de punten kan je aflezen in de Option bar bovenin.

Hand tool (21)

Het Hand tool (Handje) dient om de afbeelding te verplaatsten. Tijdens het gebruiken van een andere tool kan je de Hand tool activeren door op de spatiebalk te drukken.

Zoom tool (22)

De Zoom tool (zoomen) kan je gebruiken om in en uit te zoomen op je afbeelding, dit is vooral handig als je in detail wilt werken. In de Option balk kan je instellen of je in of uit wilt zoomen en als je op ‘Actual pixels’ klikt wordt de afbeelding weer zijn originele grootte. In het Navigator schermpje zie je hoeveel de afbeelding ingezoomd is.

Kleuren Palet

Foreground color (23)

Dit is de voorgrond kleur. Je kan de kleur veranderen door te dubbelklikken op het vierkant en de gewenste kleur te selecteren. De voorgrondkleur zal worden gebruikt bij de brush, het pencil tool, pen tool, paint bucket etcetera.

Background color (24)

Dit is de achtergrond kleur. Deze wordt niet veel gebruikt bij de tools, alleen als je de afbeelding groter uitsnijdt dan zijn originele grootte zal de extra ruimte de achtergrondkleur aannemen.

Switch foreground/background color (25)

Als je op dit dubbel pijltje klikt, veranderen de voor- en achtergrondkleur van plaats.
© 2008 - 2024 Sannelang, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met Photoshop leren werken, tips en tricksMet Photoshop leren werken, tips en tricksPhotoshop is een zeer uitgebreid programma om foto’s te bewerken en om afbeeldingen te creëren. Als Photoshop nieuw voor…
Foto's simpel en snel digitalizerenFoto's simpel en snel digitalizerenBijna iedereen heeft ze nog wel ergens liggen: foto's van vroeger. Het is verstandig deze foto's te digitaliseren voor z…
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…
Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Iedereen heeft weleens van Photoshop gehoord. Fotografen gebruiken het vaak, maar ook mensen in de grafische industrie.…

Wat zijn .Flac bestanden en hoe brand je deze op een CDWat zijn .Flac bestanden en hoe brand je deze op een CDJe zult vast wel eens gehoord hebben van de hoge kwaliteit muziek bestanden genaamd .FLAC In dit artikel leg ik uit wat…
Problemen en oplossingen bij het schrijven van artikelenProblemen en oplossingen bij het schrijven van artikelenJe zult merken dat je er steeds meer plezier in krijgt naarmate je meer artikelen schrijft en dus ook meer gaat verdiene…
Sannelang (11 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.