AdBlocker: gratis lezen of diefstal en schending copyright?

AdBlocker: gratis lezen of diefstal en schending copyright? Veel mensen maken gebruik van AdBlocker, om daarmee de invloed van advertenties te minimaliseren. Het zorgt ervoor dat men teksten zoals bij InfoNu zonder aanvullende (bedrijfs)informatie of aanbiedingen kan lezen. Omdat advertenties niet worden vertoond echter de teksten nog wel, wordt rechtstreeks het copyright van de auteur door AdBlocker geschonden. Wat voor invloed heeft AdBlocker, hoe schendt de app het auteursrecht en waarom heeft Apple het uit de schappen gehaald?

AdBlocker en schending copyright


Hoe werken sites zoals InfoNu?

Via InfoNu kunnen onafhankelijke schrijvers hun kennis en ervaring met de rest van de wereld delen. Bij ieder artikel worden advertenties geplaatst, zodat de auteur kans heeft om inkomsten te genereren. Die inkomsten worden door de aanbieder vergoed, zodra die advertenties verder worden gelezen. Het InfoNu-platform biedt de lezer gratis informatie aan, waarbij eventuele kosten en opbrengsten door de advertentie-aanbieder worden gedragen. Dit houdt in dat u als lezer gratis kennis verkrijgt, terwijl de schrijver via een tweede weg alsnog inkomsten kan krijgen. Als u een AdBlocker gebruikt, dan leest u nog steeds gratis maar ontneemt u die tweede weg. Is de toepassing van AdBlocker wel terecht en hoe wordt het copyright van de auteur geschonden?

Wat doet een AdBlocker?

Vele online sites maken gebruik van advertenties, zodat het internet betaalbaar blijft. Sommige mensen storen zich aan die advertenties en willen die liever niet zien. Daartoe zijn AdBlockers gemaakt. Het zorgt ervoor dat de advertentie niet verschijnt en dat vertoonde teksten gratis en voor niks worden vertoond.

Het boekenwinkelprincipe

Stel u koopt een boek in de winkel of downloadt een e-book, dan betaalt u daarvoor netjes. Door ervoor te betalen heeft u het recht verkregen om het in huis te halen en aldaar voor later te bewaren. In het geval van deze website geeft u de auteur kans om inkomsten te genereren via de vertoonde advertenties. Door de AdBlocker vervallen die advertenties en dus ontneemt u daarmee de kans op inkomsten. Het is als het ware dat u de boekenwinkel met het boek verlaat, zonder daartoe langs de kassa te gaan. Oftewel er is sprake van een verkapte vorm van diefstal, waarbij de rechten van de schrijver rechtstreeks worden geschaad.

De schrijver van een tekst heeft toestemming gegeven dat het werk wordt verspreid, mits er advertenties bij worden geplaatst. Het is namelijk zijn bron van inkomsten! Het auteursrecht geeft aan dat het werk niet mag worden verspreid, vermeerderd of gekopieerd zonder de toestemming van de schrijver. In dit geval zorgt AdBlocker ervoor dat de verspreiding geschiedt, zonder daar de benodigde advertenties bij te plaatsen. Daardoor wordt rechtstreeks het copyright van de auteur aangetast en stimuleert de app acties welke tegen de wet indruisen.

Uitholling kennis internet

Indien websites zoals InfoNu door toedoen van AdBlockers geen inkomsten meer kunnen genereren, dan kan het de continuïteit van de site aantasten. Aanvullend wordt het steeds onaantrekkelijker voor schrijvers om hun kennis via het internet te verspreiden. Oftewel er zal in dat geval een uitholling van het internet ontstaan, doordat kennis verdwijnt en auteurs er geen tijd meer in steken.

Morele vraag

Sinds september 2015 heeft Apple de morele vraag - of de app goed is of niet - op een juiste manier beantwoord. Een zeer succesvolle AdBlocker genaamd Peace* is door Apple van de markt gehaald, waarbij iedere persoon die het heeft gedownload is gecompenseerd. Oftewel de afweging of de applicatie moreel goed is, is gemaakt. Dit houdt eveneens in dat andere vergelijkbare AdBlockers een vergelijkbare afweging moeten maken. Er is duidelijk sprake van schending van het auteursrecht veroorzaakt door het gebruik van de app. De door Apple genomen stap geeft eveneens aan dat potentieel andere AdBlockers dit goede voorbeeld kunnen volgen.

* Let wel ondanks dat Apple Peace van de markt heeft gehaald, staat het wel andere AdBlockers in de App Store toe.
© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advertenties blokkeren in SafariAdvertenties blokkeren in SafariDe meeste gebruikers van een Mac browsen met Safari. Net zoals met alle browsers zie je hiermee overal afleidende advert…
Advertenties op je telefoon blokkeren: Adblock PlusAdvertenties op je telefoon blokkeren: Adblock PlusHeb je ook zo'n last van vervelende reclames op je Android-telefoon tijdens het spelen van je favoriete spel of het kijk…
Waarom je Adblock Plus moet verwijderenWaarom je Adblock Plus moet verwijderenAdblock wordt een steeds bekender fenomeen in de wereld anno 2015. Een groot deel van de internetbezoekers gebruikt deze…
Viper: gratis te downloaden plagiaatscannerViper: gratis te downloaden plagiaatscannerPlagiaat is het overnemen van een tekst waar auteursrecht over geldt. Dit kan bewust of onbewust gedaan worden. Om te vo…

Mijn visie op: de rol van het softwaretestteammijn kijk opMijn visie op: de rol van het softwaretestteamEr zijn erg veel bedrijven die net zijn begonnen met software testen, of er zelfs nog mee moeten beginnen. Dit zal altij…
RegressietestenRegressietestenRegressietesten is een vorm van softwaretesten met als doel de controle dat alle functionaliteiten na een wijziging nog…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 23 september 2015:
  • http://www.theverge.com/2015/9/21/9367053/apple-peace-ad-blocker-refunds
  • http://www.marco.org/2015/09/21/peace-refund
  • http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/geldigheidsdatum_23-09-2015#HoofdstukI
  • * https://itunes.apple.com/us/app/weblock-adblock-for-apps-websites/id558818638?mt=8 toevoeging: 13 oktober 2015
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 13-12-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.