Website niet meer in de Google zoekresultaten... verbannen?

Website niet meer in de Google zoekresultaten... verbannen? Je hebt een website gemaakt en deze toegevoegd aan zoekmachines zoals Google. Je optimaliseert je website zo goed mogelijk voor zoekmachines en je scoort goed in de zoekresultaten. Bewust of onbewust overtreed je een van de SEO regels die Google heeft opgesteld. Opeens is je site niet meer te vinden in de zoekresultaten van Google of sta je op de allerlaatste pagina in de resultaten. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de sanctie die Google heeft getroffen.

Zoekmachine optimalisatie

Een website maken en toevoegen aan zoekmachines is niet voldoende om veel bezoekers te trekken naar je website. Zeker niet wanneer je een onderwerp hebt waar al duizenden websites van bestaan. Er zijn een aantal factoren die meespelen hoe hoog je website in de zoekresultaten staat. Globaal is wel bekend waar een website aan moet voldoen om goed te scoren maar de details blijven toch binnen de muren van de zoekmachines. Meegenomen wordt onder andere hoe vaak bepaalde woorden voorkomen in de tekst, meta tags en links, de plaats waar belangrijke woorden staan en het aantal inkomende en uitgaande links en de kwaliteit daarvan. Zo zijn er nog veel meer factoren die meespelen bij het optimaliseren van je website.

Zoekmachines laten een berekening los op websites waarin wordt bekeken in hoeverre een website voldoet aan de verwachtingen van de zoekmachine. Het resultaat hiervan bepaalt onder andere de plek waarop je website in de zoekresultaten te vinden is. Nogmaals, er zijn meer factoren die hierin meespelen.

SEO regels van Google

Google is de grootste zoekmachine op dit moment. Google heeft regels opgesteld waaraan websites moeten voldoen om opgenomen te worden in de index. Hoe beter je website voldoet aan de eisen die Google stelt, hoe hoger je website over het algemeen zal scoren in de zoekresultaten. Optimaliseren van je website is goed om hoog te scoren maar je kunt er ook voor gestraft worden. Er zijn veel regels die je kunt breken die je plaatsing in de resultaten ernstig kunnen beïnvloeden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het overmatig noemen van belangrijke (zoek)woorden, het direct herhalen van belangrijke woorden, het gebruik van scripts die automatisch links naar je website genereren etc. Google heeft software waarmee geheel automatisch wordt gecontroleerd of een website aan de voorwaarden voldoet.

Wat kan er gebeuren als je regels van Google overtreedt

Veel webmasters die zich bezig houden met het optimaliseren van de website om zo hoog mogelijk te scoren in de resultaten van zoekmachines weten wel ongeveer de do's and dont's hiervan. Toch kan het voorkomen dat bewust of onbewust opgestelde regels overtreden worden. Gevolg hiervan kan zijn dat Google maatregelen neemt wat ertoe kan leiden dat de website niet meer te vinden is in de zoekresultaten. Het ene moment kan het zijn dat de website in de top 5 staat van de resultaten en de dag erna kan de website zomaar op de allerlaatste pagina staan. In vrijwel alle gevallen is de website nog wel geïndexeerd maar staat helemaal onderaan de zoekresultaten. Het komt bijna niet voor dat een website helemaal uit de index verwijderd wordt.

Wat doe je eraan

Het is vervelend wanneer je veel tijd en energie hebt gestoken in je website, altijd hoog in de zoekresultaten hebt gestaan en nu ineens niet meer te vinden bent. Belangrijk is nu om de regels door te lezen die Google heeft opgesteld. Zoek ook websites waar informatie te vinden is met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. Bekijk hierna kritisch je website en zorg dat deze ruim aan alle eisen voldoet. Hierbij hou je rekening met de programma code en de lay out. Wanneer je helemaal zeker bent dat je website aan de gestelde eisen voldoet kan je heroverweging van je website aanvragen bij Google. Hiervoor dien je je aan te melden bij de Google Webmaster Tools. Wanneer je bent ingelogd kun je via een formulier je website aanmelden ter heroverweging. Hou er rekening mee dat het weken gaat duren voor de heroverweging in behandeling wordt genomen. Het kan zelfs maanden duren voor je website weer normaal meedraait in de resultaten. Een verzoek tot heroverweging is geen garantie dat Google de sancties tegen je website opheft. Wanneer Google antwoord geeft op je heroverweging is deze te lezen in je Google Webmaster Tools account.

SEO is goed maar ga niet tot het uiterste

Een website optimaliseren voor zoekmachines is goed voor je website. Hoe hoger je scoort in de resultaten, hoe meer bezoekers je krijgt. Zorg wel dat je niet tot het uiterste gaat met het optimaliseren. Hou de plaatsing van de website ook in de gaten want SEO is een continue proces. Het is niet iets wat je één maal doet en er daarna niet meer naar om hoeft te kijken.
© 2011 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Translate  gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Handige zoekmachine optimalisatie tipsHandige zoekmachine optimalisatie tipsDagelijks maakt de overgrote meerderheid van de internetters gebruik van zoekmachines zoals Google of Bing. Als je een e…
Google My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle beschikt ook over een beroemde website, Google My Activity (Mijn Activiteit) genaamd. Het surfgedrag in het recen…
PageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatiePageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatieBij zoekmachine optimalisatie heeft u te maken met een zogenaamde Interne Koppelingen Navigatie Structuur. Deze navigati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.google.com/webmasters/tools/
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.