Je eigen dance muziek componeren op een computer

Je eigen dance muziek componeren op een computer Veel mensen denken dat het maken van je eigen 'tracks' alleen voor opgeleide producers is. Het zou duur zijn en vooral heel erg complex. Gelukkig is dat niet het geval. Natuurlijk is het niet makkelijk, maar met het juiste doorzettingsvermogen heb je zo je eerste nummer gemaakt en kan je je binnenkort ook met recht een echte 'bedroomproducer' noemen.

Inhoud


Het kiezen van het juiste materiaal

DAW'S

Als je muziek wil gaan maken op de computer heb je eigenlijk als eerste een 'DAW' nodig. Maar je vraagt je nu vast af: "Wat is een DAW?" DAW is een Engelse afkorting die staat voor 'Digital Audio Workstation' wat zich letterlijk vertaalt naar digitaal audiomontagesysteem. Een DAW is een softwarepakket dat niet alleen gebruikt kan worden voor het opnemen van audio en midi. Dit is belangrijk voor het nabewerken en afmixen van je tracks. Ook kunnen veel DAW's ook software-instrumenten hanteren zodat je synthesizers en virtuele instrumenten in je liedje kan verwerken.

Het maakt uiteindelijk niet uit met welke DAW (of een proefversie) je begint. Je kan later altijd wisselen al hij je niet bevalt.

Koptelefoons

Een goede (monitor)koptelefoon kan voor het maken van je muziek ontzettend handig zijn. Je hoort met een hoogwaardige koptelefoon alle kleine details in je track. Zorg wel dat de koptelefoon die je kiest zowel een groot frequentiebereik heeft als een neutrale weergave van frequenties. Als een koptelefoon bijvoorbeeld van zichzelf een warm geluid met veel bas zou produceren dan zou je bij het maken van je track gaan proberen het geluid te compenseren door het uiteindelijke resultaat juist te weinig bas te geven. Voor het kopen van een koptelefoon zijn Bax Shop, Bol.com of Media Markt goede opties. Hier vind je goede kwaliteit koptelefoons in verschillende prijs categorieën.

Midi keyboards

Midi keyboards kunnen handig zijn bij het maken van (dance) muziek maar eigenlijk hebben deze alleen zin als je (goed) piano speelt. Weet ook dat de meeste elektronische piano's een midi-functie hebben, waar je vaak slechts een kabel voor nodig hebt. Ook voor midi keyboards kan je goed terecht bij Bax Shop, Bol.com of Media Markt.

Wat je 'echt' nodig hebt in het begin

De keyboards en koptelefoons zijn niet het cruciaal. Het belangrijkste is een goed softwarepakket en een snelle computer, maar in het begin heb je vooral veel doorzettingsvermogen nodig. Dát maakt een producer succesvol.

Het daadwerkelijk produceren van dance muziek

Muziekheorie

Muziektheorie is wel redelijk belangrijk bij het maken van muziek. Hier volgen een paar basis tips. Let op: dit is geen 'echte' muziektheorie maar gewoon wat manieren om je muziekproductieproces wat te versimpelen.

Akkoorden
Met de volgende manier kan je twee verschillende soorten akkoorden maken. Majeur, deze maak je door een noot te kiezen in je 'piano roll' en vanaf daar te tellen. Ja tellen, echt waar, zo simpel is het. Je begint bij een noot, telt 4 omhoog en plaatst een noot en vervolgens tel je 3 noten omhoog. Op deze manier krijg je altijd een goed klinkend akkoord. Voor mineurakkoorden die in plaats van blij, donker klinken gebruik je het omgekeerde (3-4).

Melodielijn
Plaats over de akkoorden die je net hebt gemaakt een noot. Dit kan bijvoorbeeld de bovenste noot van een akkoord zijn. Vervolgens bedenk je of je omhoog wil of omlaag. Ga naar rechts en plaats een noot hoog zodat het goed klinkt met de akkoorden. Doe dit voor een tijdje en zorg dat je er zelf blij mee bent en het goed klinkt. Verder zijn hier geen regels voor.

Beats maken
De beat is (uiteraard) erg belangrijk bij de productie van EDM-dance muziek. Dit is het ritme waar mensen op kunnen dansen. De beats in EDM-muziek zijn vaak 4/4 'four to the floor' (boem-boem-boem-boem). Dit maakt het makkelijk op te dansen en om het ritme te volgen. Maar vergis je niet: de EDM-subgenres die meer richting Hip-Hop hellen (zoals trap) kunnen ook een meer een off beat ritme hebben. Met bijvoorbeeld FL studio wordt vaak gebruik gemaakt van een zogeheten 'step sequencer' waar je de beat als het ware tekent. Alternatieven zijn met een digitale drumcomputer inspelen of gewoon drummen.

Hoe gebruik ik mijn DAW?

DAW's kunnen in het begin vaak moeilijk zijn. Online zijn er voor bijna elke handeling wel uitlegvideo's te vinden. Ook kan je in het begin minder gecompliceerde DAW's gebruiken als Apple Garageband. Doordat productie van EDM na het jaar 2000 overal aan populariteit toeneemt zijn er veel scholen te vinden waar je de fijne kneepjes van het vak kan leren.

Het leerproces & tot slot

Zoals al vaker genoemd in dit artikel, vraagt het goed kunnen maken van EDM veel tijd en toewijding. Veel mensen maken tijdens het leerproces dezelfde fases door. Bij elke fase is het belangrijk door te zetten en dan sta je misschien binnenkort op Tomorrowland!
© 2017 - 2024 Aw3some, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Tegenwoordig zijn er veel keyboards op de markt die verbonden kunnen worden met een computer om zo digitale instrumenten…
De basis Piano akkoordenDe basis Piano akkoordenPiano leren spelen is erg leuk, maar je moet het wel leren. Een belangrijk onderdeel zijn de piano akkoorden. Hier leer…
Hoe word je DJ?Er zijn verschillende manieren om een goede DJ te worden. Iedere DJ begint klein. Wil jij een goede DJ worden?
Online gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOnline gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOp het internet zijn veel websites te vinden die gratis bladmuziek voor de gitaar aanbieden. In dit artikel vind je een…

Omrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteOmrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteBeeldschermen van verschillende apparaten zoals smartphones, tablets en tvís bestaan in veel verschillende groottes en f…
Afspeelproblemen met blu-ray-discs bij VLC oplossenAfspeelproblemen met blu-ray-discs bij VLC oplossenBezitters van blu-ray-discs die op hun pc of laptop de VLC-mediaspeler van VideoLAN hebben geïnstalleerd, zullen daarmee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitaal_audiomontagesysteem
  • https://www.amazon.com/Theory-Computer-Musicians-Michael-Hewitt/dp/1598635034
Aw3some (1 artikelen)
Laatste update: 21-10-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.