Wake on lan functie installeren

Wake on lan functie installeren lijkt moeilijk echter dat het is niet. Redenen waarom het niet lukt zijn vaak simpele dingen die je net even moet weten. Bewaar dus je geduld en lees even rustig dit artikel als je er niet uitkomt.

Wat is Wake on lan?

Wake On Lan word ook wel afgekort als "WOL". Het betekent dat je een computer vanaf een andere locatie binnen je netwerk of via internet aanzet door het versturen van een magisch pakketje (magic packet) naar je netwerkkaart. Dit magische pakketje bevat wat data die verstuurd word naar je netwerkkaart. Wanneer je netwerkkaart zo staat ingesteld dat hij de computer kan aanzetten via WOL zal je netwerkkaart reageren op het magische pakketje wat hij ontvangt en vervolgens daarmee een signaal afgeven aan je bios die vervolgens de stroom doorlaat naar je moederbord waardoor de computer aan gaat. Elke netwerkkaart heeft wel een wake on lan functie. Op de netwerkkaart zit een chip met een klein stukje opslag capaciteit waarin instellingen opgeslagen kunnen worden. Wanneer de netwerkkaart zo staat ingesteld dat de wake on lan functie gebruikt kan worden blijft er alleen stroom staan op je netwerkkaart wanneer je de computer uitzet zodat deze kan reageren op een magic packet die de computer kan aanzetten vanaf afstand.

Hoe kom je in de bios voor instellingen en wat is de bios?

De bios is een chip op je moederbord waarin je de hardware kan aansturen van je computer. Het is zeer belangrijk dat je alleen dingen veranderd in de bios die je begrijpt. Bij het veranderen van dingen waar je niets van begrijpt kan je blijvend je computer onderdelen mee beschadigen of langzamer laten werken dan dat ze eigenlijk zijn. Je kan bij de meeste computers in de bios komen door bij het opstarten op "DEL" te klikken. Bij sommige computers is dat F8 of F10. Wanneer je goed oplet in begin bij het opstarten van de computer zie je nadat hij zijn geheugen telt wat er voor nodig is om aan te klikken hoe je in de bios kan komen.

Wat houd het magische pakketje in?

Het magische pakketje is een stukje data wat zeer geavanceerd is samengesteld. Het is namelijk zo dat er via magic packets helaas ook veel virussen etc. worden verstuurd over netwerken, zowel handmatig als automatisch. Veel magic packets worden daarom al door standaard modems tegen gehouden om verder schade te voorkomen. De magic packet voor wake on lan functie is zo geconfigureerd dat deze wel door de modem heen gaat en zo de pc vanaf afstand kan aanzetten.

Is Wake on lan wel veilig?

Wake on lan is in principe gewoon veilig. Er zijn een aantal gegevens nodig van je computer om deze functie allereerst aan te sturen. Alleen jij kan deze gegevens achterhalen. Naast het feit dat er een aantal gegevens nodig zijn van je computer zijn er ook diversen instellingen nodig die ingesteld moeten worden. Bij wake on lan functie kan het niet zomaar voorkomen dat andere ook opeens je computer aan kunnen zetten.

Voorkomende problemen en vragen bij Wake on lan

Wanneer de computer uit is en spontaan opeens weer aangaat na een aantal seconde of minuut is er niets mis. Dit is alleen een instelling in de bios namelijk: AC Power Loss Restart. Wanneer je deze functie uit zet in je bios zal de computer niet spontaan opeens opstarten.

Sommige computers bevatten geen netwerkkaart. Dit is geen enkel probleem, de ingebouwde netwerkkaart op het moederbord bevat ook vaak gewoon wake on lan. Wanneer je zeker wilt zijn of je netwerk functie op je moederbord ook over wake on lan beschikt kan je het beste even kijken in het boekje wat bij je moederbord hoort.

Hoe in een paar eenvoudige stappen "wake on lan functie" installeren?

Wanneer je bent ingelogd op de bios zie je bij power management een optie staan waarmee de wake on lan functie gebruikt kan worden. Dit word soms ook onder een andere benaming weergeven zoals bijvoorbeeld: "Wake/ Power Up on Ext. Modem". Deze functie kan aangezet worden zodat de bios op die manier weet dat de computer aan kan wanneer hij een signaal van de modem doorkrijgt. De volgende stap is het instellen van de netwerkkaart. Je hoeft hier niet de computer voor open te schroeven maar gewoon een instelling in je netwerkkaart instellen via het configuratie scherm van je netwerkkaart. De volgende omschrijving is voor Windows Vista. Voor Windows 7 zoek dan eerst: "netwerkverbindingen" Je kan je netwerkkaart via windows als volgt configureren:
 1. Ga naar configuratiescherm.
 2. Ga naar Systeem.
 3. Ga naar Netwerkcentrum.
 4. Klik op netwerkverbindingen beheren.
 5. Klik met je rechtermuisknop op de netwerkverbinding die actief is en vervolgens op "eigenschappen".
 6. Vervolgens kan er geklikt worden op configureren en vervolgens op tabblad "geavanceerd".
 7. Je ziet vervolgens onderaan "Wake Up Capabilities" (kan verschillen per netwerkkaart, zolang er maar wake up bij staat).
 8. Wanneer je hier op klikt kan je bij waarde "Magic Packet" en/of "Magic Packet and Pattern match" instellen.
 9. Kies voor Magic Packet en kies vervolgens voor "Ok" om op te slaan.

Bij windows XP kan er met de rechtermuisknop geklikt worden op de lan verbinding die naast de windows tijd staat en vervolgens gekozen worden voor "netwerkverbindingen openen". Daarna op de actieve verbinding met rechtermuisknop op eigenschappen, configureren, tabblad geavanceerd, wake on lan functie en vervolgens "magic packet" instellen.
De computer is nu geconfigureerd om wake on lan te gebruiken.

Welke gegevens zijn er nodig om de WOL aan te sturen?

Het programma of script wat je computer op afstand aan kan zetten heeft 2 gegevens nodig van je computer namelijk:
 • Het MAC adres van je netwerkkaart
 • Het IP adres van de computer

Het MAC adres is een uniek adres wat gekoppeld is aan je netwerkkaart en kan op die manier herkent worden. Letop: Het MAC adres word ook wel fysiek adres genoemd. Een Mac adres kan er als volgt uitzien: 00-00-A1-00-01-00. Het MAC adres en het IP adres achterhalen van je computer kan je doen door middel van in windows op "Start" -> "Bureau-accessoires" te klikken en vervolgens op "Opdrachtprompt" of terwijl even terug te gaan naar DOS. Eenmaal opgestart typen we in: ipconfig /all. Het MAC/ fysiek adres en IP adres zal verschijnen. Noteer deze nauwkeurig.

De computer binnenshuis op afstand aan en uitzetten

Wanneer je de computer alleen binnenshuis wilt aanzetten kan je het ook simpeler oplossen door middel van je computer op een stroom schakelaar aan te sluiten en vervolgens met een afstandsbediening je computer aan te zetten. In je bios en netwerkkaart configureer je dan de optie: "Automatic Power Up", "AC Power Loss Restart" en/ of "Wake from shutdown". Wanneer je dan met een afstandsbediening de stroom erop zet zal de computer automatisch aan gaan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het streamen van films door het huis. Je laat dan via het opstart menu automatisch je stream software starten zodat je door het hele huis meteen over al je media beschikt na het aanzetten van de computer.

Via welke programma's/ tools of script de computer vanaf afstand aanzetten?

Er bestaan veel (gratis) programma's en tools waar je de computer op afstand mee kan aanzetten. Wanneer je een beetje kennis hebt van programmeren zoals bijvoorbeeld de PHP taal bestaan er ook standaard PHP scripts waarmee je de computer via internet aan kan zetten. Het enige wat je in zo'n programma of script moet in stellen is het IP en het MAC adres. Voor een programma of standaard script kan je het beste even in google zoeken naar bijvoorbeeld "WOL script" of "WOL tool". Om van het grootste aanbod te genieten is het handig om engelse zoektermen te gebruiken.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de Philips Wake-up Light?Hoe werkt de Philips Wake-up Light?Schrikt u regelmatig wakker van uw wekker? Bent u daarna niet uitgerust? Dan is een wekker die de zonsopgang nabootst mi…
PSP softmodden - PSP ombouwenPSP softmodden - PSP ombouwenHoe moet je een PSP softmodden? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je stap voor stap jouw PSP softwarematig kunt ombouwe…
PostNL raakt pakket kwijt: waar is mijn pakketje nu?PostNL raakt pakket kwijt: waar is mijn pakketje nu?Je hebt een pakketje opgestuurd of wacht met smart op een pakketje wat je hebt besteld op internet. Na enige tijd wachte…
Wiskundige raadsels: Magische vierkantenHet magisch vierkant (tovervierkant) is een vierkant van getallen die op een zodanige manier zijn ingevuld dat de kolomm…

HDR foto's maken in GIMPHDR foto's maken in GIMPLeer hoe u foto's die u met uw eigen camera hebt gemaakt, mooiere kleuren en details kunt geven. Dit doen we door een HD…
Bol.com kortingscode voor online aankopen vindenBol.com kortingscode voor online aankopen vindenExtra korting op online aankopen bij Bol.com kun je verkrijgen door het invoeren van een kortingscode of kortingscoupon…
Reacties

Cees, 13-03-2014
Om verbinding te maken met de pc op afstand is geen probleem voor mij. Maar wat mij maar niet wil lukken is de pc weer uit te schakelen (shutdown). Ik heb het met verschillende programma's geprobeerd maar het lukt mij gewoon niet. Die optie zit er wel in. Reactie infoteur, 11-08-2014
Hoi Cees,

Bedankt voor je reactie.

Shutdown zou je kunnen doen d.m.v. teamviewer te installeren.
Zodra je de computer eenmaal hebt aangezet log je met 1 klik (met een account van teamviewer) in de computer.

Je kan dan via telefoon, tablet of PC je computer overnemen.

Vervolgens kan je gewoon je computer uitschakelen door op de startknop te klikken en vervolgens voor afsluiten te kiezen.

Het gebruik van teamviewer met een account is gratis.

M.v.g. de redactie.

Geert, 30-10-2010
Ik had een tweede instelling in mijn netwerkkaart-configuratiescherm, onder het tabje power-management (engelstalige Windows XP) Er was er een vinkje 'Allow this device to bring the computer out of standby'. Dat was het enige dat ik miste in deze uitleg.
Dank voor de hulp verder, erg duidelijk verhaal. Reactie infoteur, 03-01-2011
Hoi Geert,

Netjes! Hartelijk dank voor de aanvulling.
Dat er maar weer veel plezier van mogen hebben!

Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.