Tips voor het zelf printen van foto's

Steeds meer mensen beschikken over een PC, een printer en een digitale camera. En dit aantal groeit nog elke dag. Niet zo verwonderlijk dus dat velen onder ons het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld vinden om zelf je eigen foto's af te drukken. Maar de kwaliteit van de afdrukken is vaak middelmatig. De meesten weten dit niet tot ze zien welke fraaie afdrukken ze met hun kleurenprinter en fotopapier kunnen maken. Jammer, want uw kleurenprinter is tot veel meer in staat dan u denkt.

Belangrijke factoren die het resultaat van uw kleurenafdrukken bepalen

Gebruikt u het juiste papier?

Elke toepassing vraagt een specifiek papier. Voor grafieken, schema's, tekeningen, rapporten en presentaties in kleur volstaat dikwijls gewoon inktjetpapier of een degelijke kwaliteit gestreken papier. Voor het afdrukken van foto's echter is gewoon printpapier af te raden. Het is te snel doorweekt, rimpelt dan en geeft te weinig contrast. Uw foto's komen het best tot hun recht op glossy fotopapier, te verkrijgen in verschillende kwaliteiten en gewichten, met hoogglans of satijnglans.
Gebruik geen gewoon fotopapier in een kleurenlaserprinter. Er is speciaal glossy laserfotopapier te verkrijgen hiervoor.

Hebt u de juiste papierinstelling op uw printer geselecteerd?

Glanzend, mat, gewoon papier, fotopapier... Gebruik de juiste instelling voor het gekozen papier. De instelling voor "gewoon papier" verbruikt de grootste hoeveelheid inkt, terwijl de instellingen voor "glanzend fotopapier" de kleinste hoeveelheid inkt verbruiken.

Zijn kleurintensiteit en helderheid correct afgesteld?

Is de droogtijd juist ingesteld?

Tips

Een goede foto begint met een goede resolutie

Wanneer u digitaal fotografeert, kunt u niet om het begrip resolutie heen. Bijna alle digitale camera's hebben een instelling waarmee u de fotokwaliteit vooraf kunt instellen. Deze instelling regelt hoe groot uw fotobestanden zijn. Deze grootte wordt uitgedrukt in pixels. Digitale foto's bestaan uit een groot aantal beeldpunten. Deze punten vormen de kleinste elementen van een foto. Men noemt deze beeldpunten "pixel", afgeleid van het Engels "picture element". De grootte van een digitale foto wordt dus uitgedrukt in pixels.

Met de resolutie wordt het aantal pixels in een beeld bedoeld. Een resolutie van 480 x 640 wil zeggen dat het beeld uit 480 x 640 = 307200 pixels bestaat. Hoe meer pixels zich in een foto bevinden, hoe gedetailleerder de foto is. Dus hoe hoger de resolutie van uw foto's, des te beter de print.

De resolutie van een foto bepaalt zoals gezegd de grootte waarop hij geprint kan worden met een bepaalde kwaliteit. Hoe groter de resolutie van de foto, hoe groter de print is die je kunt maken zonder al te veel kwaliteitsverlies:
  • Lage resolutie: minder dan 800 x 600 pixels
  • Gemiddelde resolutie: 800 x 600 -1280 x 1024 pixels
  • Hoge resolutie: meer dan 1280 x 1024 pixels

Het juiste bestandsformaat

Uw foto moet niet alleen de juiste resolutie hebben, maar ook in het juiste bestandsformaat worden opgeslagen: TIFF of JPEG. JPEG is een compressie methodiek, waarbij de totale hoeveelheid gegevens verkleind wordt door de kleuren in de microstructuur van de foto te vereenvoudigen, op een manier die aansluit bij de menselijke waarneming. Afhankelijk van het geselecteerde kwaliteitsniveau gaat JPEG-compressie gepaard met meer of minder gegevens en kwaliteitsverlies. Als u een foto d.m.v. software bewerkt, behoudt een niet-gecomprimeerd formaat als TIFF zijn kwaliteit, ook als u het vaak wijzigt en opslaat. Het TIFF-formaat geeft de beste printresultaten, terwijl het JPEG-formaat de voorkeur geniet wanneer u foto's wilt e-mailen. Als u foto's op een groter formaat ( bijvoorbeeld A4) wilt printen, moet u bij het nemen van de foto altijd de beste kwaliteit (de minste compressie) en de hoogste instelling voor de bestandsgrootte kiezen.

Instelling van de printerdriver

Stel de printerdriver in op de hoogste printkwaliteit als u kleurenfoto's gaat printen. Experimenteer met de opties van de printerdriver, zoals geavanceerde kleurinstellingen, om uw fotoprints nog mooier te maken.

Gebruik beeldbewerkings-software om uw foto's te verfraaien

Met behulp van deze software kunt u bijvoorbeeld irritante stofjes en spikkeltjes op uw foto's verwijderen, of het rode-ogeneffect corrigeren. Er zijn verschillende beeldbewerkings-softwares beschikbaar, elk met hun eigen reeks functies en opties. Enkele heel bekende zijn:
  • ACDSystems ACDSee
  • Adobe Photoshop / Elements
  • Corel Paint Shop Pro

Standaard maateenheid voor de scherpte

De standaard maateenheid voor de scherpte van uw foto is dots per inch, ofwel dpi. Kies een printer met ten minste vier kleuren en 600 x 600 dpi. Anders zijn de pixels in uw foto zichtbaar en zullen objecten rafelige randen krijgen.

Instelling van de printerresolutie

Printen met een resolutie van 1200 dpi is een goede keuze voor het verkrijgen van foto's van topkwaliteit.

Geef de prints voldoende tijd om te drogen

Als u meer kopieën van foto's print, is het verstandig om elke geprinte foto uit de printer te halen en apart te leggen, zodat deze even kan drogen. Hierdoor kunt u vlekken en vegen voorkomen.

Met de juiste printer, printerinstellingen, "trucks" en fotopapier kunnen uw foto's er net zo scherp uitzien als die uit een professioneel fotolaboratorium. En uiteraard is een goed fototoestel de basis voor goede printresultaten. Foto's afdrukken kan vaak ook direct vanaf uw digitale camera. Dit bespaart u uiteraard een hoop tijd. Bij sommige duurdere modellen kunt u printen via een geheugenkaartlezer. Maar deze functie is eigenlijk alleen nuttig als de printer een schermpje heeft waar de foto's op te zien zijn.
© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Pixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermPixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermBij de specificatie van een digitale camera wordt meestal het aantal pixels vermeld. Het verschil van de beelden van een…
Foto's zoals ze horen: RAW!Foto's zoals ze horen: RAW!Fotograferen en nabewerken zijn onafscheidelijk: het één kan niet zonder het ander. Of het nu bijsnijden van een opname…
Hoe leer je vissen in World of Warcraft?Hoe leer je vissen in World of Warcraft?Hoe leer je vissen in World of Warcraft? Vissen in World of warcraft is een goede manier om je eigen voedsel te verzamel…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.uppoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 06-05-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.