Tips om veilig te internetten

Tips om veilig te internetten We maken steeds meer gebruik van het internet en haar eindeloze mogelijkheden, maar zijn we ook voorbereid op de gevaren die het met zich meebrengt? Niet iedereen is namelijk even betrouwbaar. Er zijn mensen die graag gebruik maken van het feit dat je geen goede virusscanner hebt. Net zoals er mensen zijn die denken dat je makkelijk om de tuin te leiden bent door je een groot geldbedrag te beloven. Wees mensen met kwade bedoelingen te slim af door de volgende tips goed te bestuderen.

Zorg dat je virusscanner up-to-date is

Virusscanners zoeken de virussen op je computer en verwijderen ze. Hierdoor loop je minder kans dat je computer crasht of dat er malware (samenvoeging van malicious software oftewel kwaadwillende software) op je computer geïnstalleerd wordt. Malware kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je overal advertenties ziet, registreren wat je aan het typen bent (via een keylogger), virussen installeren etc. Malware kan veel schade aanrichten. Laat daarom je computer regelmatig scannen.

Bezoek niet zomaar iedere site

Google geeft gelukkig al een waarschuwing als de site onbetrouwbaar is. Klik niet op links waarbij een waarschuwing gegeven wordt omdat het kan zijn dat je malware op je computer krijgt. Klik ook niet zomaar op bijlages van e-mails als je die ontvangen hebt van een persoon die je niet kent.

Doe veilig je aankopen online

Doe jij weleens een online aankoop? Online winkelen kan voor sommige mensen misschien een beetje eng zijn. Je koopt een product bij een winkel waarvan je soms niet weet wat voor service deze levert. Om consumenten te garanderen dat ze veilig en betrouwbaar aankopen kunnen doen hanteren verschillende online winkels een keurmerk, bijvoorbeeld het Thuiswinkel waarborg keurmerk en het Webshop keurmerk. Wil je zeker zijn van een veilige aankoop, controleer dan of de website waarvan je een aankoop wilt doen over een keurmerk beschikt. Bekijk ook eens recensies over het bedrijf en het product dat je aan wil schaffen.

Vaak kun je online aankopen meteen betalen zonder een acceptgiro in te hoeven vullen. De site leidt je dan door naar een beveiligde site zodat je veilig kunt internetbankieren. Let goed op dat je op een beveiligde webpagina komt. Hoe zie je dit? Kijk naar de adresbalk bovenaan de pagina. Een beveiligde pagina begint met https:// i.p.v. alleen http://. Deze afkorting staat voor Hypertext Transfer Protocol Safe.

Laat niet zomaar je persoonlijke gegevens achter op een website

Er zijn wel eens acties waarbij je kans maakt om een leuke prijs te winnen of iets gratis kunt ontvangen. Er wordt dan van te voren wel gevraagd naar je contactgegevens. Deze contactgegevens kunnen doorgespeeld worden naar andere partijen. Gegevens kunnen gebruikt worden voor onderzoek, maar ook om nieuwe klanten te werven voor een ander bedrijf. Het zou zomaar kunnen zijn dat omdat jij je telefoonnummer hebt achtergelaten en je bij de spelvoorwaarden op “ja” hebt geklikt op een bepaalde website, je de volgende week ineens vervelende telefoontjes krijgt van een bedrijf dat wat aan je wil verkopen. Of je merkt dat je mailbox ineens volloopt met commerciële berichten (ook wel spam genoemd. Spam zijn e-mails waar je niet om hebt gevraagd.) Lees daarom goed wat de voorwaarden zijn en wat het bedrijf met je gegevens doet. Wil je geen telefoontjes meer ontvangen van telemarketeers? Meld je dan aan op het Bel me niet register.

Wees voorzichtig met het plaatsen van berichten en foto’s op sociale media

Maak je gebruik van Facebook, of kom je wel eens op een forum dan heb je vast wel eens een foto geplaatst of geschreven wat je die dag hebt gedaan. Ben je er bewust van wie die foto’s allemaal kan zien en welke informatie je werkgever of collega’s over je kunnen krijgen. De hele dag door berichtjes liken op Facebook terwijl je je ziek hebt gemeld kan niet in goede aarde vallen bij je werkgever.Je werkgever afkraken op sociale media is ook niet zo’n goed idee. Je zal niet de eerste zijn die wordt ontslagen omdat je geen aardige uitspraken over je werkgever hebt gedaan.

Google eens op jezelf of je eigen e-mailadres zodat je kunt zien welke informatie er allemaal over je op het web te vinden is en bekijk de privacy-instellingen van de sites die je gebruikt zoals Facebook. Misschien plaats je wel zoveel informatie over jezelf dat je een gemakkelijk slachtoffer kan zijn van identiteitsdiefstal.

Reageer niet op phishing mails

Phishing mails (ook een vorm van spam) zijn mails waarin wordt geprobeerd gevoelige informatie van je te halen. Je kunt bijvoorbeeld een mailtje van een op het oog bekende site ontvangen waarin wordt gevraagd om je inloggegevens zoals je inlognaam en je wachtwoord, sofinummer of betaalgegevens zoals creditcardgegevens. Er zijn zelfs valse deurwaardersmails in de omloop waarbij je wordt gevraagd om zo snel mogelijk een bepaald bedrag te betalen. Zulke mails kunnen angst opwekken bij de ontvanger die dan denkt dat er snel actie ondernomen moet worden.

Als je het mailtje dan goed bestudeert zie je dat het heel veel lijkt op dat ene bedrijf wat jij kent, maar het toch niet precies is. Een letter in de naam is misschien veranderd, je naam wordt er niet in genoemd want het bericht wordt gericht aan een algemene klant. Soms zijn de e-mails in slecht Nederlands geschreven of zelfs in een andere taal. Banken zullen echter nooit via een e-mail naar je persoonlijke gegevens vragen.

Wil je er zeker van zijn dat je met een phishing email te maken hebt? Kijk op de echte website van het bedrijf of neem contact op met het bedrijf (dus gebruik niet de gegevens die in de e-mail staan. Klik nooit op de link van een phishing e-mail! Hierdoor loop je kans malware geïnstalleerd te krijgen op je computer). Vaak hebben banken voorbeelden van phishing e-mails op hun website staan om hun klanten te waarschuwen. Waarschuw het bedrijf dat er phishing e-mails in omloop zijn zodat andere klanten ook gewaarschuwd kunnen worden.

Ga niet in zee met een Nigeriaanse prins

In deze soort phishing mails (vaak afkomstig van Nigeria) wordt aan jou in een voorstel gedaan van een belangrijk persoon uit het buitenland, zoals een prins of een overheidsmedewerker, om mee te helpen aan een transactie ( via bv Western Union) waarbij sprake is van een zeer groot bedrag, wat tot in de miljoenen zou kunnen lopen. Er is een probleem met de transactie en daarvoor is jouw hulp nodig.
Als jij de persoon zou helpen, zou jij een groot deel van de betaling kunnen krijgen. De rijkaard wil graag dat jij zo snel mogelijk contact met hem opneemt en uiteraard zal jij daar goed voor beloond worden.

Klinkt mooi, niet waar? Helaas zijn al veel mensen in deze oplichtingspraktijken getrapt, want uiteindelijk zal je nooit geld ontvangen. Je zult alleen geld betalen omdat de zogenaamde transactie anders niet gaat lukken.

Reageer überhaupt niet op deze e-mails, ook al herken je het als phishing mail. Als je reageert weten de oplichters dat het een werkend e-mail adres is. Zij zullen dan nog meer ongewenste mailtjes naar je versturen. De e-mails worden namelijk massaal verzonden naar allerlei e-mailadressen. Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

Pas op voor oplichting bij online dating

Ook via online daten kun je opgelicht worden. Dan denk je net die ene leuke persoon te hebben gevonden. Je wilt er alles aan doen om de liefde van je leven te ontmoeten, maar het valt je op dat de ontmoeting telkens niet door kan gaan. Je bent zelfs bereid om iemands vliegticket te betalen, maar nadat het geld is overgemaakt blijkt ineens een naast familielid ziek te zijn dus kan er niet gereisd worden. En voor de zorg en medicijnen is er uiteraard ook weer geld van jou nodig.
Zo worden er constant smoezen verzonnen waardoor jullie elkaar nooit kunnen ontmoeten. Maar ondertussen blijf je wel met een steeds kleinere bankrekening achter.

Het herkennen van een oplichter is misschien moeilijk als je op een roze wolk zit. Je denkt dat je verliefd bent en je hebt er veel voor om een ander eindelijk eens te kunnen zien. Helaas zijn er mensen die gemakkelijk misbruik van je maken en je zo financieel totaal kunnen ruïneren.

Wees attent op het constant uitstellen van een ontmoeting en betaal niet zomaar bedragen aan iemand die je in feite niet kent. Probeer iemand op Skype te krijgen zodat je kunt zien met wie je te maken hebt en overleg met anderen wat zij van de situatie vinden. Kijk of je contact kunt krijgen met vrienden, oude schoolgenoten of familie van de persoon om te verifiëren of de ander echt is. Heb je online foto’s van je date gekregen? Probeer dan een reverse image search op Google uit om te kijken of die ander echt degene is wie zij/hij zegt te zijn. Als je ineens dezelfde foto’s met andere gegevens (zoals een andere naam of leeftijd) vindt dan weet je dat er iets niet klopt. Het tv-programma Catfish van MTV onderzoekt precies dit soort situaties. Ook hier geldt weer, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.


Chat veilig: wees terughoudend met het geven van persoonlijke informatie

Op internet kan je je gemakkelijk voordoen als iemand anders. In chatkamers, ruimtes waar je met totale vreemden gezellig kunt praten, kunnen ook mensen zitten die niet zijn wie zij zeggen.

Stuur daarom nooit foto’s van jezelf aan de ander, ook als die er om vraagt en vertrouw niet blindelings op wat iemand zegt. Wees zeer terughoudend met het gegeven van persoonlijke informatie. Vertel dus niet zomaar aan iemand waar je woont, wat je telefoonnummer is, hoe je heet of wat je privé e-mailadres is.

Wees je bewust van de informatie die je in je profiel zet, wat daar in staat kan iedereen zien. Voel je je niet fijn bij de manier waarop je wordt aangesproken, schakel dan de hulp in van een persoon die je vertrouwt.

Spreek nooit af met mensen die je alleen kent van een chatroom. Mocht je uiteindelijk wel iemand willen ontmoeten, spreek dan af op een openbare plek waar veel mensen zijn en vertel mensen in je omgeving waar je bent en met je wie je bent. Ga het liefst samen met een ander die je goed kan vertrouwen. Zorg dat je genoeg geld hebt om eventueel een taxi te kunnen betalen zodat je veilig naar huis kan gaan. Stap niet met de ander in een auto. Neem geen drankjes aan van een ander persoon als je niet ziet hoe het naar je toe is gebracht. Iemand kan gemakkelijk een pilletje erin doen zonder dat je merkt dat dat is gebeurd. Voel je je niet veilig, laat dit weten aan een persoon die je vertrouwt en vertrek meteen naar een veilige plek. Je bent de ander nooit iets schuldig!

Kortom, als je veilig wil internetten denk dan aan de volgende tips:
  • Zorg voor een goede up-to-date virusscanner
  • Bezoek alleen betrouwbare sites
  • Doe veilig je aankopen online
  • Reageer nooit op verdachte e-mails, zoals spam of phishing mails
  • Geef nooit zomaar betaalgegevens door en betaal niet zomaar iemand
  • Wees je ervan bewust welke informatie je over jezelf geeft op het internet
  • Gebruik je gezond verstand en schakel hulp in als je het niet vertrouwt


Meer weten over veilig internetten?

Bekijk dan de handige tips op Veiliginternetten.nl.
© 2015 - 2024 Langenback, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online daten: hoe date je veilig?Online daten: hoe date je veilig?Niet iedereen op datingsites is betrouwbaar. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een eerste date met iemand ve…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…

Herkomst foto herleiden met Reverse Image SearchHerkomst foto herleiden met Reverse Image SearchHeb je via internet contact met iemand en twijfel je over de echtheid van de foto die deze persoon gebruikt? Er is een m…
Hoe promoot ik de berichten van mijn Facebook-pagina?Hoe promoot ik de berichten van mijn Facebook-pagina?Internetmarketing of e-marketing is hipper dan ooit. De meeste organisaties en bedrijven zijn immers actief op social me…
Bronnen en referenties
  • http://www.computeridee.nl/workshop/hoe-herken-je-een-phishing-mail/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Malware
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nigeriaanse_oplichting
Langenback (7 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.